Povestea suporterilor agresaţi la România - Belgia: firma de pază a folosit forţa inutil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
romania belgia

La 48 de ore de la meciul România - Belgia, majoritatea oamenilor au trecut peste incidentele petrecute pe Arena Naţională. Exceptându-i pe suporterii agresaţi, care au ajuns la capătul răbdării şi sunt mai hotărâţi decât niciodată să ia atitudine. De data aceasta, în instanţă.

La amicalul România - Belgia, suporterii au uitat de culorile clubului. Au fost hotărâţi ca timp de 90 de minute să încurajeze tricolorii, dincolo de rivalităţi. Nu au reuşit asta decât pentru câteva minute. După afişarea unui banner, „Pe toţi naşii i-aţi legat/Doar pe unul l-aţi uitat", stewarzii au început să tragă de cei care ţineau mesajul şi cei care au încercat să fugă au fost agresaţi fizic.

Departe de a fi primul episod de acest gen, părţile vătămate par mai hotărâte ca niciodată să ia atitudine. Deşi spun că au mai depus şi în alte dăţi plângeri împotriva celor care i-au agresat şi nu au primit niciun răspuns, de data aceasta vor să-şi ceară dreptatea în instanţă.

Un suporter agresat: „Am o vârstă, am o educaţie, nu e normal să se întâmple aşa ceva"

Departe de prejudecăţile generale, suporterii s-au arătat deschişi în a da declaraţii. Unul dintre cei agresaţi fizic a rememorat întâmplările şi a vorbit despre măsurile pe care le poate lua: „Am depus o declaraţie la poliţie, am făcut plângere, eu mi-am spart buza şi nasul pentru că filmasem când alţi băieţi erau bătuţi. Cum s-ar spune în popor, mi-am luat o palmă din fundul grădinii. Am vorbit cu un avocat, nu ştiu dacă mă voi constitui parte civilă, dar doi băieţi dintre cei bătuţi o vor face. Am mai făcut o plângere penală împotriva Jandarmeriei, au trecut doi ani şi nu s-a soluţionat nimic, jandarmii au fost scoşi nevinovaţi. În funcţie de ce se va stabili acum, dacă se va trimite dosarul către un procuror de la poliţie, e posibil să mă constitui parte civilă. Am o vârstă, am o educaţie, nu e normal să se întâmple aşa ceva", a comentat acesta pentru „Adevărul".

„Din păcate pentru cei de la BGS, nu au reşit să mă bată mai bine"

Un alt suporter vătămat în amicalul de miercuri a relatat incidentele de pe Arena Naţională: „Eram aproape de banner, stăteam şi a venit un agent BGS şi mi-a dat un pumn în faţă. M-am ferit, am încercat să scap de el şi am fugit. Atunci, el şi încă cineva de la BGS m-au prins, m-au tras în jos şi am simţit o lovitură puternică în cap. Trăgeau de mine, dar, din păcate pentru ei, nu au reuşit să mă bată mai bine. Am fost la Institutul de Medicină Legală, unde am depus actele pentru certificatul medico-legal. Am fost la secţia de poliţie şi am depus o plângere împotriva celor de la BGS. Urmează să fiu contactat de cei de la secţie. Sunt hotărât să-i dau în judecată", a declarat pentru „Adevărul" unul dintre suporterii agresaţi.

Reprezentantul BGS: „Femeile de pe stadion ne-au cerut să intervenim"

Cei de la BGS susţin altceva. Bogdan Oprea, şeful campaniei care s-a ocupat cu asigurarea oamenilor responsabili cu menţinerea securităţii pe stadion, are şi el o versiune a incidentelor. „Totul a pornit de la faptul că aveau torţe. Am intervenit în forţă pentru că asta ne cere meseria, de a proteja oamenii care sunt pe stadion. Acei oameni au fost bătuţi, iar agenţii noştri au intervenit. Femeile ne-au cerut să intervenim. Realitatea e crâncenă, oamenii sunt nişte infractori periculoşi care agresează oameni nevinovaţi. Sunt nişte infractori ordinari".

Reprezentantul ASR: „Nimic mai neadevărat. Suporterii sunt catalogaţi infractori fără argumente. Categoric vom da în judecată firma de pază"

Reprezentatul Asociaţiei Suporterilor Români, Florin Andrei, a comentat pentru „Adevărul" declaraţiile lui Bogdan Oprea: „Deşi nimeni nu vine cu probe în acest sens, toată lumea, de la Jandarmerie, la firme de pază şi inclusiv conducătorii fotbalului, cataloghează suporterii români ca fiind nişte infractori. Chiar în mijlocul evenimentelor se aflau câteva fete, care au intervenit şi au filmat cu telefoanele, cerând explicaţii pentru violenţa produsă din senin de către stewarzi. Ele îi întrebau de ce sunt violenţi, în niciun caz nu le cereau să intervină. Nimic din ce s-a întâmplat acolo nu anunţa şi nu punea în pericol integritatea celor din jur. Nici măcar torţa pe care băiatul respectiv a aprins-o şi pe care şi-a asumat-o, iar mesajul cu atât mai puţin, pentru că nu conţinea cuvinte vulgare sau în afara legii, niciuna nu afecta siguranţa oamenilor".

„Împotriva Jandarmeriei nu s-au luat şi nu se vor lua măsuri, mărturie stau zecile de abuzuri comise din ianuarie până acum în Piaţa Universităţii şi pe stadioanele din România, nu am auzit ca un jandarm să fi fost măcar sancţionat. Oricum, au fost depuse plângeri la poliţie împotriva abuzurilor de la meciul cu Belgia şi suporterii agresaţi vor acţiona firma de pază în instanţă. Categoric vor merge până în instanţă şi sperăm ca stewarzii care au participat la violenţe să fie traşi la răspundere.

La fel ca după meciul cu Uruguay, mai mulţi suporteri au primit interdicţii pe stadioanele din România de la 6 luni până la un an, tocmai din cauza incidentelor create de jandarmi", a completat Florin Andrei.

S-a sfârşit cum a-nceput

Primul amical disputat de naţionala de fotbal a României în acest an, în compania celor de la Uruguay, a adus în centrul atenţiei incidente între suporteri şi forţele de ordine. Atunci, mai mulţi suporteri au primit interdicţii pe stadioanele româneşti La mai bine de nouă luni de la primul meci din 2012, în ultimul amical al echipei lui Piţurcă în 2012, scenele de haos şi-au găsit locul în aceeaşi peluză de pe Naţional Arena.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite