Povestea lui Johnny, cel mai cunoscut „Tarzan“: născut la periferia Timişoarei, a câştigat de cinci ori aurul olimpic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Johann Weissmüller, campionul care i-a dat suflu veşnic în memoria fanilor lui Tarzan. Foto: PROFIMEDIA
Johann Weissmüller, campionul care i-a dat suflu veşnic în memoria fanilor lui Tarzan. Foto: PROFIMEDIA

În urmă cu 116 ani, la 2 iunie 1904, într-o zonă ce face parte acum din periferia Timişoarei, deschidea ochii pentru prima dată János Weissmüller. Lumea avea să îl cunoască ulterior drept „Johnny“  Weissmüller: de cinci ori campion olimpic la înot, sportiv cu peste de 50 de recorduri mondiale trecute în palmares, poloist, dar mai ales actor. Johnny i-a dat viaţă lui Tarzan, omul-junglei, în nu mai puţin de 12 filme ale anilor '30 şi '40.

Deşi, cronologic, a fost al şaselea actor ce a primit rolul lui Tarzan, „Johhny“ Weissmüller a devenit cel mai cunoscut Tarzan din istoria cinematografiei.

Weissmüller s-a născut într-o familie de şvabi bănăţeni, etnici germani. Destinul i-a fost pecetluit când, după ce părinţii săi au emigrat din Austro-Ungaria de atunci, la Chicago, în 1908, apoi într-un micuţ oraş minier, s-a întâlnit cu apelele lacului Michigan. Johnny Weissmüller şi-a descoperit, astfel, pasiunea pentru înot. Tatăl său a murit, răpus de tuberculoză, înainte ca fiul său cel mare să se afirme.

Johnny, omul care a „rupt“ bazinul

Potrivit unei enciclopedii a Jocurilor Olimpice semnate de David Wallechinsky şi Jamie Louckey, Johnny Weissmüller a scris istorie prima dată pe data de 9 iulie 1922, când a devenit primul om care înota suta de metri în mai puţin de un minut (58,6). Nici doi ani mai târziu, pe 17 februarie 1924, Johhny îşi corecta recordul mondial la 57,4 secunde, acest reper rezistând timp de o decadă.

Aşa cum de altfel se întâmplăşi în ziua de azi, SUA domina înotul mondial la vremea respectivă. Weissmüller îl deposedase de recordul mondial pe Duke Kahanamoku, iar la Jocurile Olimpice din 1924, în finala de la 100 m liber, se afla încadrat pe culoarul său de cei doi fraţi Kahanamoku - veteranul Duke (34 ani), deţinător al titlului olimpic, şi fratele mai mic al acestuia, Samuel, de 19 ani. Johhny s-a temut că cei doi fraţi vor face o cursă tactică împotriva sa, însă s-a impus lejer, cu avans de 2,4 secunde, conducând un podium sută la sută american. În aceeaşi zi, el avea să mai câştige o medalie de aur, cu ştafeta americană de 4X200 m liber, dar şi un bronz la polo. Cu două zile înainte, câştigase aurul într-o altă probă de înot, la 400 liber.

Johhny Weissmüller a fost omul-spectacol al Jocurilor Olimpice de la Paris, din 1924, oferind spectatorilor, între probele de concurs, demonstraţii fascinante de sărituri în apă. 7.000 de oameni îi scandau numele în tribunele piscinei, cerându-i să repete reprezentaţiile.

Johnny Weissmüller


Johnny Weissmüller, în bazin, în 1924. Foto: Profimedia

Patru ani mai târziu, la Amsterdan, Johhny Weissmüller şi-a apărat cu succes titlul de la 100 m liber, învingând în finală un sportiv din Ungaria, dar şi la 4X200 m. The Associated Press avea să îl declare pe Weissmüller cel mai mare înotător al primei jumătăţi a secolului 20: concurând pentru Statele Unite, Johhny nu a pierdut nicio cursă în care a luat startul ca amator. Palmaresul său include, pe lângă cele 5 titluri olimpice şi un bronz de la polo, 52 de titluri de campion naţional în SUA şi 67 de recorduri mondiale stabilite.

Cum l-a „furat“ Hollywood-ul pe Johhny

Johnny Weissmüller se pregătea pentru ediţia 1932 a Jocurilor Olimpice, când a primit o ofertă irezistibilă de a poza în costum de baie pentru compania BVD Underwear. Urma să primească 500 de dolari pe săptămână. Oameni importanţi şi lumea cinematografiei l-au zărit într-o zi în timp ce înota într-un club de pe Sunset Boulevard şi l-au invitat să îşi încerce norocul la o audiţie pentru rolul lui Tarzan. Astfel, în 1932, în loc să lupte pentru un nou aur olimpic, Weissmüller îşi făcea debutul pe marile ecrane în filmul „Tarzan, omul maimuţă“, intrând sub contract cu MGM.

În total, Johnny Weissmüller a fost al şaselea actor care a spus pe marile ecrane povestea lui Tarzan. A fost însă primul din patru medaliaţi olimpici ce aveau să primească acest rol, fiind urmat de Buster Crabbe (campion olimpic la înot, 400 m liber), Herman Brix (medaliat cu argint la JO la aruncarea greutăţii) şi Glenn Morris (campion olimpic la decatlon).

Strigătul lui Tarzan i-a salvat viaţa

Johnny Weissmüller a fost un tip carismatic, cu o viaţă amoroasă tumultoasă, fiind căsătorit de cinci ori.

Viaţa de star i s-a potrivit mănuşă, iar Johnny Weissmüller s-a bucurat timp de 80 de ani pe acest pământ, până la data de 20 ianuarie 1984. Interesant este că rolul lui Tarzan a ajuns să îi şi salveze viaţa lui Johnny Weissmüller. În 1959, acesta luase startul într-un concurs de golf al celebrităţilor la Havana, când rebelii care se luptau cu trupele lui Fidel Castro i-au descoperit de-a lungul traseului. Apărând din boscheţi, rebelii au încercuit maşina în care se afla şi Johnny Weissmüller, însă acesta a avut prezenţa de spirit de a repeta iconica scenă din filme, când se bate cu pumnii în piept, urlând. Rebelii i-au răspunns de îndată: "Tarzan, Tarzan! Bine ai venit! Bine ai venit în Cuba!" Armele au fost coborâte, iar Johnny Weissmüller şi prietenii săi s-au ales cu o escortă inedită până la următoarea destinaţie pe traseul de golf.

Ultima dorinţă a cvintuplului campion olimpic a fost aceea ca în momentul în care sicriul său va fi coborât, să fie acompaniat de strigătul lui Tarzan, lucru care s-a şi întâmplat, de trei ori.

Johnny Weissmüller

Johnnny Weissmüller, în rolul lui Tarzan. Foto: PROFIMEDIA

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite