Povestea campionului naţional de box utilizat de Securitate pentru a-i „înmuia” oasele lui Paul Goma: „De la Ceauşescu a început totul, mă ştia! Am stat în celulă şi cu Giovanni Becali, ăla era cu bişniţa!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Goma
Paul Goma

Cunoscut disident din timpul „Epocii de Aur”, supranumit Soljeniţîn-ul României, Paul Goma a fost terorizat de Securitate după ce i-a fost difuzată o scrisoare la „Europa Liberă”.

Puţină lume ştie însă că cel utilizat de securişti pentru a-l bate pe Goma era un fost campion naţional de box, Horst Adolf Stumpf, astăzi în vârstă de 71 de ani. În cărţile sale, „Culorile Curcubeului” şi „Infarct”, Goma povesteşte cum sportivul îi dobora uşa, îl bătea, dar îi chinuia totodată şi soţia. Ordinele erau venite nchiar din fruntea statului. „Vreau ca Goma să fie bătut rău azi. Să fie bătut până nu mai ştie ce-i cu el”, relatează Ion Mihai Pacepa felul în care Nicolae Ceauşescu comanda violenţele. Nu a fost singurul moment în care şeful statului s-a folosit de campionul naţional. Stumpf a fost deghizat în măturător de stradă şi silit să bată până la inconştienţă un diplomat străin care refuzase să fie agent de spionaj pentru România.

„Da, da. Nu ştiam cine e Goma. Mă cinstea Miliţia, mă luau şi mă lăsau în faţa blocului. Intram în casă, făceam iureş şi la revedere. M-am întâlnit cu el peste ani şi i-am zis că n-aveam ce să fac. Ştia foarte bine că are securişti împrejurul blocului”, a povestit fostul boxer pentru publicaţia merg.in. „De ce eu? Eram subofiţer la Steaua. Stăteam şi-n Drumul Taberei. De la Ceauşescu a început totul, mă ştia. El ordona mereu când să fac balamuc. Nu-mi pare rău, de ce să-mi pară? Am dus-o bine în anii ăia. Iscam scandaluri pe la Ateneu, mai băteam ţigani, îi alergam. Îmi dădeau drumul, mă băgau la loc. Şi tot aşa. Am fost coleg cu Giovanni Becali. Ăla era cu blugi, cu bişniţă, cu ale lui”, a mai spus „Neamţul” pentru sursa citată. 

image

"M-a făcut să îmi doresc să ajung cât mai repede acasă, ca să mă antrenez special pentru ea". Declaraţie de colecţie a Serenei Williams despre Simona Halep

Vezi AICI când are loc meciul dintre Simona Halep şi Serena Williams, în sferturile de la Indian Wells

Primul cec mai important pentru Simona Halep, într-un an 2016 slab financiar pentru ea

Cad ca popicele! Urmăritoarele Simonei Halep din clasamentul WTA nu reuşesc să se apropie de jucătoarea noastră

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite