Plouă cu bani: s-a aflat suma pe care o va încasa o nou-promovată în Liga I din drepturile TV. Creştere substanţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu reducerea numărului de echipe, de la 18 la 14, formaţiile rămase în primul eşalon vor avea venituri mai mari după împărţirea banilor din drepturile TV.

Fotbalul românesc e finanţat de televiziuni şi nu de oamenii care se află în conducerea cluburilor. E o realitate despre care puţini vorbesc, însă dovedită de cifre.

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a dezvăluit la Digi Sport cum se vor împărţi banii din drepturile TV în noul sezon, după ce Liga I a trecut la un format cu 14 echipe şi play-off şi play-out.

Ce a spus?

„30 la sută din prima rată din drepturile TV se va împărţi, în mod egal, tuturor echipelor. Iar 70 la sută în funcţie de locul din clasament. Din a doua rată, va ajunge câte 50 la sută echipelor din play-off şi 50 la sută echipelor din play-out. E o diferenţă, pentru că se împart mai mulţi bani celor şase formaţii din play-off, dar e o diferenţă pe care cluburile au acceptat-o“, şi-a început Iorgulescu discursul.

Pentru a arăta ce înseamnă drepturile TV pentru fotbalul din România, şeful LPF a venit cu un exemplu concret.

„Cluburile ne-au cerut să nu facem publice sumele de bani pe care le vor încasa din drepturile TV. E o chestiune de confidenţialitate, pentru că nu vor să aibă probleme cu sponsorii. Pot doar să spun că o nou-promovată va primi 1.200.000 de euro, iar o echipă din partea a doua a clasamentului îşi va asigura, practic, 70% din buget“, a adăugat Iorgulescu.

În sezonul trecut, nou-promovatele au primit doar câte 800.000 de euro din drepturile TV, iar creşterea de acum, de care vor beneficia ACS Poli Timişoara şi FC Voluntari, se datorează faptului că au rămas mai puţine cluburi în primul eşalon.

34,1 milioane de euro e suma pe care o plăteşte în fiecare sezon Intel Sky Broadcast, un off-shore din Malta care a achiziţionat drepturile TV pentru Liga I.   400.000 de euro va primi formaţia care va câştiga Cupa Ligii în noul sezon.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite