Piţurcă: „Voi juca din nou la Steaua“. Fostul selecţioner, la concurenţă cu Miura şi Nakayama, cei mai bătrâni fotbalişti profesionişti din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Piţurcă se întoarce pe teren! Nu e o glumă, deşi fostul selecţioner a jucat ultimul său meci oficial în 1990, în tricoul echipei franceze Racing Club de Lens.

Rămas fără echipă după ce a fost pus de liber de Al-Ittihad Jeddah, tehnicianul care va împlini 61 de ani pe 8 mai are de gând să joace pentru Steaua. Nu la echipa din Liga I, ci la formaţia Clubului Sportiv al Armatei, coordonată de fostul său coechipier din anii ’80, Marius Lăcătuş.

„Dacă se înscrie echipa în Liga a V-a, vreau să joc şi eu. Câte 30 de minute, cât s-o putea, în fiecare meci. Şi eu, şi Belo, şi Tudorel, încă putem să facem asta“, a spus fostul atacant într-o emisiune de la Digi Sport, la care a participat împreună cu Marius Lăcătuş şi Tudorel Stoica. Mai în vârstă cu doi ani decât Piţurcă, Tudorel Stoica i-a aprobat imediat ideea. Cei doi şi-au păstrat fizicul din tinereţe, ca şi Miodrag Belodedici (53 de ani) de altfel, şi se numără mereu printre remarcaţi la meciurile de old-boys. 

De altfel, Belodedici, retras de pe gazon în 2001, când era antrenat la Steaua chiar de către Piţurcă, a mai avut o revenire de acest gen, în sezonul 2012-2013 al Ligii a IV-a, când a jucat la GVD Bucureşti. Un alt fost jucător al Stelei din anii ‘80, Iosif Rotariu, a jucat şi el la 50 de ani, în Liga a V-a, pentru ASU Politehnica Timişoara, echipa fanilor alb-violeţi. 

Însă cel mai vârstnic fotbalist din România evoluează în Liga a V-a Argeş, la AS Colibaşi. Pompiliu Barbu are, la cei aproape 69 de ani ai săi, trei copii, opt nepoţi şi un strănepot, dar spune că se simte mai în vână decât mulţi fotbalişti tineri. „Mă simt foarte bine. Joc atacant, că acolo, în faţă, se vede cel mai bine valoarea unui fotbalist”, a explicat Barbu, care intenţionase să renunţe definitiv la carieră în 2013, la împlinitea vârstei rotunde de 65 de ani. „N-am putut să stau prea multă vreme departe de gazon, mi-am vizat imediat carnetul!”, a explicat veteranul, care nu evoluează totuşi decât ocazional.

Rică Răducanu a jucat în Liga a III-a la 57 de ani!

Deţinătorii recordurilor de longevitate din fotbalul profesionist din România sunt doi dintre componenţii naţionalei României de la Cupa Mondială din 1970, Mircea Lucescu şi Rică Răducanu. Lucescu a jucat la vârsta de 45 de ani pentru Dinamo, într-un meci de primă divizie cu Farul Constanţa, în sezonul 1989-1990. La rândul său, „Tamango“ a jucat în 2003 câteva meciuri oficiale pentru echipa gorjeană Senaco Novaci, în Liga a III-a, la 57 de ani! Silviu Lung s-a relegitimat şi el, la 50 de ani, dar n-a apucat să şi joace, el fiind la vremea respectivă antrenor cu portarii la Universitatea Craiova.

Miura şi Nakayama, cei mai bătrâni profesionişti

Cei mai bătrâni fotbalişti profesionişti din lume provin din Japonia, ţara cu cea mai mare speranţă de viaţă din lume (83 de ani), dar şi locul în care aproape 7 milioane de cetăţeni care au peste 65 de ani sunt încă activi în câmpul muncii. Este vorba despre Kazuyoshi Miura (foto) şi Masashi Nakayama, născuţi în acelaşi an cu Roberto Baggio, Claudio Caniggia, Dan Petrescu sau Paul Gascoigne. Recent, „King Kazu“, aşa cum i se spune lui Miura, a reuşit subiect de „breaking-news“ în toată lumea, după ce a semnat un nou contract cu FC Yokohama, din a doua ligă japoneză, prelungindu-şi cu 12 luni una dintre cele mai lungi cariere din istoria fotbalului. 

Kazu Miura

Miura, care va împlini 50 de ani la 26 februarie, are 89 de selecţii şi 55 de goluri în naţionala Japoniei, de unde s-a retras în 2000, urmând să evolueze în al 32-lea sezon ca profesionist. „Sper să continui să lupt alături de oamenii din clubul meu, de coechipieri şi de suporterii care m-au susţinut mereu. Încă nu-mi e clar care-mi sunt limitele“, a spus Miura. La rândul său, Masashi Nakayama (53 de selecţii şi 21 de goluri în echipa naţională, între 1990 şi 2003), a semnat un contract valabil pe un sezon cu Azul Claro Numazu, echipă din liga a treia japoneză, cu care se antrenează din luna octombrie, în ciuda faptului că va împlini 50 de ani pe 23 septembrie. „Cu toată fermitatea, voi accepta această provocare. Cred că pot să-mi aduc contribuţia la construirea unei echipe puternice“, a anunţat atacantul. Totuşi, spre deosebire de Miura, Nakayama s-a retras iniţial în decembrie 2012, la 45 de ani, din cauza unei accidentări la genunchi.

El-Hadary joacă la 44 de ani în Cupa Africii pe Naţiuni

Un alt recordman al „sportului-rege“este portarul naţionalei Egiptului, Essam El-Hadary, care face parte din lotul deplasat de ţara sa la Cupa Africii pe Naţiuni din acest an, în ciuda faptului că a împlinit 44 de ani pe 15 ianuarie. El-Hadary a apărat de 147 de ori poarta echipei Egiptului, din 1996 până în prezent, iar la nivel de club evoluează pentru Wadi Degla, locul 5 în prima ligă din ţara sa, unde îl are ca antrenor pe fostul internaţional Mido, cu zece ani mai tânăr!

Juan Sebastián Verón a revenit la 42 de ani

Mijlocaşul Juan Sebastián Verón a revenit recent în tricoul echipei Estudiantes La Plata, cu care a semnat pe un an şi jumătate. Verón, care va împlini 42 de ani pe 9 martie, se retrăsese din activitate în urmă cu doi ani, preluând funcţia de preşedinte al clubului Estudiantes. El va primi salariul minim pe economie şi va dona toţi banii pentru dezvoltarea clubului. Verón şi-a început cariera chiar la Estudiantes, în 1994, şi a mai jucat la Boca Juniors, Sampdoria Genova, AC Parma, Lazio Roma, Manchester United, Chelsea, Internazionale Milano şi Asociación Coronel Brandsen. El a bifat 73 de selecţii şi 9 goluri în echipa naţională, între 1996 şi 2010.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite