Petrache îşi asumă eşecul, Lipă nu. Ce capete vor cădea după cea mai slabă prestaţie olimpică din ultimii 64 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a cucerit doar cinci medalii la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, una de aur, una de argint şi trei de bronz, situându-se pe locul 47 în clasamentul naţiunilor.

În condiţiile în care Comitetul Olimpic şi Sportiv Român îşi propusese obţinerea a şase-opt medalii la competiţia din Brazilia, dar şi a scandalului echipamentului contrafăcut care a lovit instituţia, preşedintele Alin Petrache a decis să-şi depună mandatul. „Doresc să îmi asum în faţă opiniei publice din România, ca preşedinte al COSR, neîndeplinirea obiectivului la această ediţie a Jocurilor Olimpice.  Analiza responsabilităţilor, a rezultatelor şi a pregătirii competiţiei o vom face, aşa cum este normal în cadrul Comisiei Tehnice, pe care o voi convoca în cel mai scurt timp statutar posibil. În prima şedinţa a Comitetului Executiv, personal, şi sper că întreaga echipă de conducere, să ne depunem mandatul în faţă celor ce ne-au ales, pentru ca analiză activităţii să nu fie blocată din considerente ierarhice, de funcţie”,a declarata Petrache, care speră ca Jocurile Olimpice de la Rio să marcheze o schimbare structurală profundă a sportului românesc. “Poate că Jocurile Olimpice de la Rio vor fi bornă care marchează sfârşitul unui drum în sportul românesc şi, în acelaşi timp, un nou început, o schimbare structurală, profundă, a acestuia, o racordare legislativă, financiară şi funcţională a sportului românesc la realităţile lumii sportive ale secolului al XXI-lea. Sportul românesc este astăzi blocat în cadrul legislativ şi organizatoric al României anilor ’70-’80 din secolul trecut. Performanţele individuale, eforturile remarcabile ale unor sportivi şi tehnicieni, sacrificiile acestora şi ale familiilor  lor nu pot suplini, la nivel naţional, un sistem sportiv depăşit, anacronic”, a afirmat oficialul.

“Rezultatele nu au fost pe măsura investiţiilor fără precedent”

De partea cealaltă, Elisabeta Lipă, legendara canotoare aflată la cârma Ministerului Tineretului şi Sportului, susţine că nu are ce să-şi reproşeze, întrucât a asigurat toate condiţiile pentru performanţă. “Nu încercaţi sa mă învinovăţiţi pe mine pentru ce nu au făcut alţii până acum. Participarea la Jocurile Olimpice stă sub directul patronaj al COSR”, a explicat Lipă. “Sportivii medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Rio merită respectul nostru, alături de echipa care a contribuit la succesul acestora, la cea mai importantă competiţie sportivă din lume. Îi felicit şi îi asigur de întregul sprijin pe care ministerul îl poate oferi pentru continuarea drumului lor către marea performanţă. Din păcate, aşteptările noastre, deşi au fost mari, pe măsura investiţiilor fără precedent din acest an, s-au dovedit a fi mai puţin confirmate de rezultatele finale. Aşa cum am mai spus, înaintea Jocurilor Olimpice, este esenţial să fim alături de sportivii care fac sau îşi doresc să facă înaltă performanţă, dar mai ales să creăm cadrul pentru întregul sistem sportiv, inclusiv pentru cel de masă, incluzând şi componenta educaţională. Am încredere că responsabilii implicaţi în elaborarea noii Legi a Educaţiei Fizice şi Sportului vor înţelege importanţa momentului delicat în care se află sportul românesc şi vor oferi noul cadru de care sportul are nevoie”, a mai spus Lipă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite