Perla din Edineţ: Povestea lui Virgiliu Postalachi, fotbalistul pentru care România se bate cu Franţa şi cu Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA
FOTO: EPA

Jucătorul de 1,63 de metri, autor al unui gol superb pentru PSG în amicalul cu Atletico Madrid, e disputat de trei ţări. FRF speră ca puştiul de 18 ani să dobândească în toamnă cetăţenia română.

Cu un campionat intern din ce în ce mai sărac, Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi-a îndreptat, în ultimii ani, atenţia spre străinătate.

Principalii vizaţi sunt copiii unor familii de români stabiliţi în Occident. Crescuţi în academiile de fotbal din Spania, Italia sau Anglia, aceşti copii pot reprezenta, cândva, o soluţie pentru prima reprezentativă. FRF e deschisă însă şi la ideea naturalizării unor fotbalişti promiţători, iar la acest capitol în capul listei se află numele lui Virgiliu Postolachi. Despre puştiul de 18 ani s-a scris în România, mai întâi, acum câteva luni. Monitorizat de FRF, el a fost la Bucureşti, împreună cu părinţii săi şi cu impresarul său, şi i s-a propus să primească cetăţenia română în perspectiva convocării la loturile U-19 şi U-21.

După această întâlnire din luna aprilie, numele lui Postolachi a reapărut în presa din România la începutul acestei săptămâni. Asta după ce atacantul născut în Republica Moldova, la Edineţ, la 200 de kilometri de Chişinău, a reuşit golul care a adus victoria PSG-ului în faţa celor de la Atletico Madrid într-o partidă disputată în cadrul International Champions Cup în Singapore. 

S-a mutat în Franţa de la 2 ani

Chiar dacă FRF speră să-l convingă pe Postolachi să joace pentru România, acest lucru nu va fi chiar simplu. Asta deoarece, pe când România derulează, deocamdată, formalităţile pentru acordarea cetăţeniei lui Postolachi, acesta deţine deja documentele necesare care îi permit să evolueze fie pentru ţara natală, Moldova, fie pentru Franţa, ţara în care s-a mutat împreună cu familia de la vârsta de 2 de ani.

Şi, probabil, perspectivele pur fotbalistice vor conta mult în decizia vârfului de 1,63 de metri. Probabil, de aceea, el a şi lipsit de la o acţiune a naţionalei Moldovei la care a fost convocat în acest an, invocând motive familiale. E clar că, dacă ar ştii că are şanse să joace pentru Franţa, Postolachi va prefera această variantă în detrimentul celor din România şi Republica Moldova.

Stoichiţă: „Vrea să joace pentru România“

Subiectul naturalizării lui Postolachi a fost comentat de directorul tehnic FRF, Mihai Stoichiţă, printr-o intervenţie la Pro X. „Îl monitorizăm din luna septembrie a anului trecut. Geolgău l-a tot urmărit la echipa a doua de la PSG, ştim de el de mult timp. Problema e cu obţinerea cetăţeniei, noi încercăm să facem tot ce ţine de noi să-i obţinem cetăţenia română a acestui băiat. Sunt implicaţi de multă vreme toţi factorii care se pricep la treaba asta şi sperăm ca toamna asta să reuşim să punem la punct toate lucrurile. El şi-a manifestat dorinţa de a juca pentru România şi acesta e cel mai bun lucru. Bunicii lui au fost cetăţeni români şi îndeplineşte din punct de vedere juridic, legal, toate cerinţele pentru a obţine cetăţenia română“, a precizat „Lippi“.

A marcat cu Bayern şi cu Celtic

Virgiliu Postolachi a ajuns la Paris Saint-Germain acum cinci ani, după ce a fost remarcat de scouterii clubului francez. Ascensiunea lui a fost pe etape: mai întâi, a jucat pentru echipa de sub 17 ani cu care  a câştigat două titluri în sezoanele 2015-2016 şi 2016-2017. Apoi, din sezonul trecut, a fost promovat la formaţia U-19. Cu această echipă, a prins şase meciuri în UEFA Youth League, competiţie care echivalează cu Liga Campionilor pentru fotbaliştii sub 19 ani, şi a înscris de două ori cu Bayern Munchen şi cu Celtic! 

Încântaţi de evoluţiile lui Postolachi, cei de la PSG l-au trimis apoi la echipa a doua, iar puştiul de 18 ani a evoluat în ultima parte a stagiunii trecute în liga a patra din Franţa, reuşind şi un gol.

După acest traseu, premiul cel mare pentru Postolache a venit la începutul lunii iulie: PSG i-a oferit un contract de profesionist, valabil până în 2021. Cum vedetele parizienilor, prezente la Cupa Mondială, au avut o vacanţă prelungită, Postolachi a fost luat de antrenorul Thomas Tuchel la prima echipă pentru stagiul de pregătire dinainte de startul noului sezon. Şansa puştiului s-a numit International Champions Cup, acolo unde a jucat după cum se poate vedea mai jos:

*A intrat în minutul 72 al meciului cu Bayern Munchen.

*A fost introdus în minutul 79 al meciului cu Arsenal.

*A intrat în minutul 51 în partida cu Atletico Madrid şi a marcat golul victoriei (90+2).

159 de minute a adunat Virgiliu Postolachi în tricoul PSG-ului în cele şase partide din UEFA Youth League.     România e o naţiune mare în fotbal, sunt deschis oricărei convocări. Virgiliu Postolachi pentru Pro TV
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite