Paradoxul din fotbalul românesc: Naţionala e praf, dar antrenorii fac furori în toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu e aproape de primul titlu cu Dinamo Kiev, după ce a câştigat campionatul Ucrainei, de opt ori cu Şahtior Doneţk
Mircea Lucescu e aproape de primul titlu cu Dinamo Kiev, după ce a câştigat campionatul Ucrainei, de opt ori cu Şahtior Doneţk

Dacă jucătorii noştri ajung rar la echipele mari din străinătate, în schimb, tehnicienii pe care îi „exportăm“ impresionează la cluburile lor. Dovadă şi rezultatele lor, din actuala stagiune.

Fotbalul românesc şi-a pierdut din strălucire, în ultimii ani, contraperformanţele naţionalei, plus prestaţiile slabe ale unor jucători transferaţi pe bani mulţi - vezi cazurile Nicolae Stanciu la Anderlecht sau Vlad Chiricheş la Tottenham - contribuind la prăbuşirea cotei.

Chiar şi aşa, ne putem consola cu faptul că nu ducem lipsa unor antrenori de calitate. Inclusiv acum, când cel mai bine cotaţi tehnicieni ai noştri sunt fără angajament, vorbim despre Cosmin Olăroiu, Dan Petrescu, Răzvan Lucescu, Gheorghe Hagi sau chiar şi Marius Şumudică, colegii lor aflaţi sub contract, impresionează prin rezultatele obţinute. „Adevărul“ vă oferă situaţiile lor, când sezonul fotbalistic se apropie de final.

Mircea Lucescu, aproape de titlu cu Dinamo Kiev

*Ocupă primul loc în campionat, la şapte puncte de Şahtior Doneţk, cu şase etape înainte de final.

*Echipa lui „Il Luce“ are cinci victorii consecutive în campionat. Şi n-a mai pierdut de la 8 noiembrie, 0-3 cu Şahtior chiar, acasă, într-un meci în care Dinamo a avut foarte mulţi absenţi, toţi infectaţi cu noul coronavirus. De atunci, formaţia pregătită de Mircea Lucescu (75 de ani) a legat nouă victorii şi două remize, în prima ligă.

*Dinamo Kiev e calificată şi în semifinalele Cupei Ucrainei, unde va întâlni divizionara secundă, Ahrobiznes Volochysk. 

*22 de victorii, 6 remize şi 7 înfrângeri a adunat Mircea Lucescu la Dinamo Kiev, în acest sezon, în toate competiţiile.

Isaila

Daniel Isăilă, pe cale să scrie istorie cu Bani Yas

*Fostul selecţioner al naţionalei U21 e pe 2 în campionatul din Emirate, la un punct de liderul Al-Jazira, când mai sunt trei etape de jucat. Dacă Bani Yas va câştiga titlul, în premieră, aceasta va fi cea mai mare performanţă din istoria unui club, fondat în 1981.

*Echipa are şapte victorii şi două remize, în ultimele nouă runde. N-a mai pierdut un meci de campionat, de la 30 ianuarie: Bani Yas - Al-Wasl, scor 0-2.

*Şi dacă va termina pe 2 cu Bani Yas, Daniel Isăilă (48 de ani) va egala cel mai bun rezultat al echipei în istoria participărilor în prima ligă. Bani Yas a mai fost vicecampioană în sezonul 2010-2011. Locul 2 în Emirate asigură participarea în viitorul sezon al Ligii Campionilor Asiei.

*15 victorii, 3 remize şi 3 înfrângeri are Daniel Isăilă la Bani Yas, în acest sezon, în toate competiţiile.

Boloni

Bölöni a scos Panathinaikos din criză

*Echipa fostului selecţioner ocupă locul 4 din 6 în play-off, când mai sunt opt etape de jucat. Cum lupta pentru titlu e ca şi încheiată deja, liderul Olympiakos fiind la 19 puncte de Aris Salonic, locul 2, în acest moment, marea miză din play-off reprezintă calificarea în viitorul sezon al cupelor europene. Primele două clasate merg în preliminariile Ligii Campionilor, în timp ce locurile 3, 4 şi 5 vor evolua în calificările Ligii Europa. Locul 6 din play-off, ultimul, rămâne în afara Europei. Panathinaikos e acum la cinci puncte de poziţia a doua şi la şase puncte de locul 6, aşa că, în cel mai rău caz, va merge în viitorul sezon al Ligii Europa.

*Bölöni (68 de ani) a reuşit să scoată echipa din impas, după o perioadă extrem de grea, începută la mijlocul lunii februarie. Atunci, în cinci meciuri, Panathinaikos a înregistrat un egal şi patru înfrângeri! Şi a părăsit Cupa Greciei. A fost momentul în care s-a vorbit inclusiv despre schimbarea lui Bölöni din funcţie. În ultimele trei etape însă, echipa s-a redresat, având două victorii şi un egal.

*În acest weekend, e programat marele derby al campionatului grec, Olympiakos - Panathinaikos, duminică, de la ora 19.30. În februarie, în sezonul regulat, Panathinaikos a dat marea lovitură, învingându-şi rivala, acasă, scor 2-1. 

*14 victorii, 5 remize şi 7 înfrângeri a adunat Ladislau Bölöni, în acest sezon, la Panathinaikos, în toate competiţiile.

Ursea

Adrian Ursea are cea mai în formă echipă din Franţa

*Nice ocupă locul 10 din 20 în Ligue 1, însă e cea mai în formă grupare din campionatul francez, pe baza rezultatelor din ultimele cinci etape. Echipa a câştigat şi în ultima rundă, 2-1 cu Nantes în deplasare, şi a ajuns la patru victorii şi un egal, în ultimele cinci etape. Monaco, locul 3, are al doilea cel mai bun bilanţ din ultimele cinci săptămâni, cu trei victorii, o remiză şi o înfrângere.

*Nice e scăpată deja de grijile retrogradării, fiind la 13 puncte de poziţia a 18-a, prima care duce în liga secundă. Cu şapte etape înainte de final, echipa antrenată de Adrian Ursea (53 de ani) e la şapte puncte de locul 5, ultimul calificant în viitorul sezon al cupelor europene. 

*Revenirea în formă a celor de la Nice, sub comanda lui Adrian Ursea, e cu atât mai remarcabilă cu cât, între 6 ianuarie şi 21 februarie, echipa a avut o serie dezastruoasă în campionat: două victorii, o remiză şi şapte înfrângeri, în zece runde.

*În ciuda rezultatelor bune din ultima perioadă, potrivit „France Football“, Nice vrea să-l înlocuiască pe Adrian Ursea cu Julien Stephan (40 de ani) din sezonul viitor. Stephan a cucerit Cupa Franţei cu Rennes, în sezonul 2018-2019, iar acum e liber de contract.

*8 victorii, 4 egaluri şi 11 înfrângeri a adunat Adrian Ursea la Nice, în actuala stagiune, îîn toate competiţiile. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite