Pandemia produce schimbări masive: Ultima dovadă vine din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Seifert, preşedintele Bundesligii, a fost încântat de reluarea meciurilor, chiar şi fără spectatori
Christian Seifert, preşedintele Bundesligii, a fost încântat de reluarea meciurilor, chiar şi fără spectatori

Normele adoptate în numele combaterii COVID-19 produc efecte vizibile în mai toate domeniile de activitate. Iar statisticile confirmă această nouă realitate.

Fotbalul s-a reluat deja în mai multe ţări, cu o serie de norme, pur şi simplu, ridicole, în numele combaterii răspândirii noului coronavirus.

Mai mulţi oameni, jucători şi antrenori, s-au arătat deja nedumeriţi de ce se recomandă ca golurile să fie sărbătorite doar prin atingerea coatelor, mai ales că, de pildă, în careu, înaintea executării unui corner, jucătorii se ţin, efectiv, în braţe, în marcaj, secunde bune! La fel de aberante par şi măsurile privind dezinfectarea mingii de către arbitru, înaintea loviturii de start, dar şi interzicerea schimbului de fanioane între căpitanii de echipe, ca să nu mai vorbim de eliminarea pozei de grup!

Partea bună e că aceste directive, oricât ar fi de aberante, n-au schimbat fundamental jocul de fotbal. Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre disputarea meciurilor în faţa unor tribune goale. Fiindcă aici deja se vede efectul puternic al dispariţiei publicului. Cum? Prin anularea avantajului pe care îl avea echipa gazdă! Statistica primelor două etape din Bundesliga, după reluare, spune totul: din cele 18 meciuri, doar trei au fost câştigate de gazde, în timp ce zece au fost pierdute! 

Avantaj mare pentru Bayern!

Această nouă realitate a fotbalului vine într-un moment perfect pentru cei de la Bayern Munchen. Formaţia bavareză se află în lupta pentru titlu cu Borussia Dortmund. În acest moment, cu şapte etape înainte de final, cele două formaţii sunt despărţite de patru puncte. Şi au meciul direct, diseară (ora 19.30, Digi Sport, Telekom Sport 1, LookPlus). 

Partida va fi găzduită de arena „Signal-Iduna-Park“, care, într-o situaţie normală, ar fi fost plină până la refuz, cu peste 81.000 de spectatori. Adică, un adevărat infern pentru Bayern! Aşa, pe un stadion gol, bavarezii vor porni cu prima şansă. Asta crede şi Bastian Schweinsteiger (35 de ani), fostul jucător al celor de la Bayern: „Fără îndoială, un stadion arhiplin era o presiune pentru orice formaţie vizitatoare. De aceea, cred că lipsa spectatorilor va fi în favoarea celor de la Bayern şi le va creşte şansele la victorie“.

Meciurile seamănă mai mult cu cele de antrenament

Dincolo de dispariţia avantajului creat de teren propriu, în lipsa suporterilor, mai sunt câteva concluzii care pot fi trase, după primele două runde din Bundesliga, după pandemie. Potrivit jurnaliştilor de la „As“, tribunele goale creează senzaţia că asistăm la nişte meciuri amicale, în pregătirea sezonului oficial! În plus, pauza de două luni, cauzată de coronavirus, se vede în ritmul partidelor, unul mult mai scăzut, cu multe momente „moarte“. 

În schimb, un lucru bun e faptul că, inclusiv în lipsa fanilor, fotbalul german şi-a păstrat apetitul pentru jocul ofensiv. În cele 18 meciuri, din ultimele două săptămâni, s-au înscris 59 de goluri, ceea ce înseamnă o medie de 3,2 goluri pe meci.

Doar trei victorii pentru gazde în două săptămâni

Etapa a 26-a

Dortmund - Schalke 4-0

Etapa a 27-a

Hertha - Union Berlin 4-0

Bayern - Frankfurt 5-2

Bundesliga, lupta pentru titlu după 27 de etape

1. Bayern 61 de puncte

2. Dortmund 57p

3. Leipzig 54p

4. Leverkusen 53p

5. Gladbach 52p

alexander ceferin - foto epa/efe

Ce se spune despre revenirea fanilor în tribune

E clar că fotbalul suferă crunt, când e jucat în faţa unor tribune goale. De acum, marea întrebare e când vor reveni fanii pe stadioane?

Aici, variantele sunt multiple. Luna trecută, oamenii de ştiinţă din Germania au estimat că meciurile se vor juca cu suporteri, abia peste un an şi jumătate! Între timp însă, cifrele pandemiei au scăzut în Europa. Ceea ce l-a îndemnat pe şeful UEFA, slovenul Aleksander Ceferin (foto, sus), să facă un anunţ dătător de speranţe: „Sunt absolut sigur că fotbalul pe care îl ştiam, cu suporteri în tribune, va reveni foarte curând“.

În ton cu această estimare, Polonia ia în calcul o variantă curajoasă. Partidele de fotbal se vor relua din 29 mai, dar, foarte probabil, nu cu porţile închise, aşa cum se întâmplă peste tot, ci cu 999 de spectatori la fiecare partidă. Preşedintele federaţiei, fostul mare internaţional Zbigniew Boniek, i-a trimis planul premierului Mateusz Morawiecki şi aşteaptă aprobarea acestuia. De ce 999 de spectatori? Fiindcă, în acest moment, în Polonia e permisă organizarea unor evenimente publice cu maxim 1.000 de participanţi. Presa din Polonia a scris că disputarea meciurilor de fotbal cu 999 de spectatori în tribune ar putea fi doar o primă etapă. Următoarea ar putea însemna organizarea partidelor cu 20 la sută din capacitatea arenelor.

41 de morţi după Liverpool - Atletico!

Cu siguranţă însă, autorităţile vor fi reticente, în privinţa disputării meciurilor cu suporteri în tribune. Iar asta pentru că, potrivit estimărilor celor de la Edge Health, care furnizează diverse statistici, folosind simulările pe baza unor date, e posibil ca, între 25 şi 35 de zile, după meciul Liverpool - Atletico Madrid, ultima mare întâlnire din Liga Campionilor, disputată la 11 martie, 41 de oameni să-şi fi pierdut viaţa, din cauza prezenţei pe „Anfield“ şi îmbolnăvirii cu COVID-19. Peste 52.000 de oameni au fost la acel meci, dintre care 3.000 veniţi din Spania.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite