Pandemia poate lăsa Bucureştiul fără meciuri la Euro! Anunţul făcut de UEFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UEFA analizează mai multe scenarii privind desfăşurarea turneului final al Campionatului European de anul viitor, cel mai sumbru dintre ele fiind micşorarea numărului de oraşe-gazdă

Noul coronavirus a amânat Campionatul European de fotbal din 2020 cu 12 luni, dar efectele produse asupra competiţiei sunt departe de a se fi încheiat. 

În urmă cu doar două decenii, organizarea meciurilor din cadrul unui turneu final în România era o idee utopică. Construirea Arenei Naţionale în 2011 şi dorinţa de expansiune şi de diversificare a fenomenului fotbalistic a şefilor fotbalului european au schimbat însă această percepţie. Visul a devenit realitate în septembrie 2014, când ţara noastră a devenit oficial una dintre cele 12 gazde ale turneului final din 2020, Bucureştiul fiind desemnat să organizeze 3 meciuri în grupă şi o optime de finală. Mai mult, obligaţiile asumate pentru a ni se face această favoare, printre care construirea de stadioane suport şi îmbunătăţirea infrastructurii de transport, şi care păreau greu realizabile în urmă cu 6 ani, au fost sau vor fi şi ele duse la bun sfârşit. Din păcate, scenariul pesimist în care România ar putea rămâne în afara marii sărbători fotbalistice de anul viitor începe iar să prindă contur, de data aceasta din cauza epidemiei de COVID-19 care a amânat deja cu 12 luni competiţia europeană.

Într-un interviu acordat postului de televiziune ARD, preşedintele UEFA, Alexander Ceferin (foto), a recunoscut că, în cazul în care pandemia nu va putea fi controlată până în vara anului viitor, numărul de 12 oraşe-gazdă ale turneului final ar putea fi micşorat. 

„Teoretic, putem organiza Campionatul European în 12, 11, 10, 3 sau chiar o singură ţară. Suntem pregătiţi pentru orice. Ştiu că în februarie am declarat că turneul final se va disputa conform planificării iniţiale, în vara lui 2020, cu stadioane pline, dar totul s-a schimbat într-o singură lună. Dacă m-ar fi întrebat cineva în februarie dacă suntem pregătiţi de o pandemie care să oprească omenirea, i-aş fi spus că nu e în toate minţile. Dar acum suntem bine pregătiţi, suntem mai puternici şi mai inteligenţi decât anul trecut, pentru că ne-am dat seama că se poate întâmpla orice“, a declarat Ceferin.

Preşedintele UEFA a reconfirmat faptul că spectatorii vor avea acces la meciuri, dacă autorităţile locale vor permite, procentele în privinţa ocupării capacităţii stadionului urmând să difere de la caz la caz. „În acest moment, turneul final este în grafic să se desfăşoare conform planificării. Luăm în calcul şi varianta fără suporteri, şi pe cea cu suporteri sau cu 30, 50, 70 la sută din capacitatea stadioanelor“, a mai spus oficialul. 

Ceferin nu a intrat în alte detalii, dar este evident că motivaţiile în sprijinul unei variante cu mai puţine oraşe-gazde ţin atât de simplificarea efortului logistic făcut de organizatori, îngreunat mult de protocoalele medicale din fiecare ţară, cât şi de reducerea deplasărilor suporterilor care se vor aventura să îşi urmeze echipa favorită. În cazul adoptării acestui scenariu, România, Azerbaidjan şi Irlanda, toate trei cu echipe naţionale care au ratat deja calificarea, au toate şansele să iasă primele din organigramă. 

Foarte probabil o hotărâre definitivă se va lua după stabilirea ultimelor 4 naţionale care vor ajunge la turneul final. Acestea se vor decide luna viitoare, pe 12 noiembrie, când se vor juca finalele din playoff-ul Ligii Naţiunilor, Scoţia şi Ungaria fiind ultimele ţări desemnate să găzduiască meciuri la turneul final care încă mai pot obţine calificarea. 

Ce meciuri ar trebui să se joace pe Arena Naţională

13 iunie: Austria - Georgia/Macedonia de Nord

17 iunie: Ucraina - Georgia/Macedonia de Nord

21 iunie: Ucraina - Austria

28 iunie: optimi de finală

Cele 12 oraşe care ar trebui să găzduiască meciuri de la Euro 2020

Copenhaga* 

Amsterdam* 

Bilbao*

Roma* 

Sankt Petersburg* 

Londra* 

München* 

Budapesta**

Glasgow**

Bucureşti

Dublin

Baku

* Oraşe cu echipe naţionale calificate la turneul final

**Oraşe cu echipe naţionale care se pot califica la turneul final în urma finalelor din playoff-ul Ligii Naţiunilor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite