Osasuna luptă cu normele Federaţiei Spaniole pentru legitimarea unui fotbalist român de 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Andrei Burlă (rândul de jos, indicat de săgeată), alături de colegii săi de la Osasuna Foto: Noticias de Navarra
Bogdan Andrei Burlă (rândul de jos, indicat de săgeată), alături de colegii săi de la Osasuna Foto: Noticias de Navarra

Bogdan Andrei Burlă, un mijlocaş român de 14 ani, extrem de talentat, potrivit antrenorilor săi, nu are drept de joc în competiţiile oficiale pentru Osasuna, din cauză că părinţii săi nu locuiesc în Spania.

Bogdan Andrei Burlă are 14 ani şi de patru luni se antrenează cu Osasuna. Din păcate, însă, românul nu poate debuta pentru formaţia din Pamplona, la grupa de cadeţi B, în liga spaniolă, din cauză că părinţii săi locuiesc în România, scrie Noticias de Navarra.

Institutul Sportului din Navarra, responsabil cu competiţiile din categoriile de vârstă inferioare, auzorizează participarea jucătorului în "Liga Cadete" la Jocurile Sportive. Dar problema a apărut când s-a încercat legitimarea sa la clubul Osasuna. Guvernul Navarra a delegat organizarea Jocurilor Sportive Federaţiei de Fotbal din Navarra. Când Osasuna a încercat să înregistreze legitimaţia sportivă a fotbalistului, s-a lovit de refuzul Federaţiei Spaniole de a înregistra "încorporarea" românului în echipă şi în competiţie. Motivul? O nouă normativă care datează de anul trecut şi care cere ca părinţii fotbalistului să locuiască în Spania şi să aibă contract de muncă, ceea ce anulează normativa anterioară, care cerea doar ca tutorele legal al copilului să locuiască în Spania.

A fugit de sărăcia din România, venind la unchii săi, în Spania

Bogdan s-a născut în România. Astă-vară, cu 14 ani împliniţi, a venit în Spania, din cauza problemelor financiare ale familiei din România. Părinţii săi l-au trimis la Logroño, unde trăiesc unchii săi, care deţin o afacere în capitala La Rioja de mai mulţi ani. Unchiul său, fratele mamei sale, figurază acum ca tutore legal al minorului.

În luna iunie, Osasuna l-a descoperit pe tânărul român şi l-a "încorporat" în echipă, cu acordul părinţilor din România şi a unchilor din Logroño. Clubul îi oferea posibilitatea să joace la echipa de cadeţi a Osasunei şi se angaja să-i procure o locuinţă şi înscrierea la şcoală în Pamplona.

Bogdan, entuziasmat de şansa oferită, a început o nouă etapă a vieţii în Pamplona. S-a stabilit în oraş, în rezidenţa Lagun Etxea, a început antrenamentele cu grupa Cadete B a Osasunei şi a început studiile la liceul Amigo. Dar debutul său întârzia.

Federaţia Spaniolă îi interzice dreptul de joc, din cauză că părinţii nu locuiesc în Spania

Conform Federaţiei din Navarra, Bogdan are voie să joace pentru Osasuna. "Se autorizează participarea tuturor sportivilor şcolarizaţi sau cu rezidenţa în Navarra, care aparţin unui club sportiv", scrie în decretul regal care împuterniceşte Federaţia din Navarra cu organizarea de competiţii sportive. În momentul în care legitimaţia de înscriere a românului a ajuns la Federaţia Spaniolă, Osasuna s-a văzut în situaţia în care băiatului i se refuză legitimarea în cadrul clubului, din cauza unei dispoziţii emise de FIFA.

În tot acest timp, antrenorii tânărului şi reprezentanţii clubului din Pamplona continuă, pe toate căile, să apere dreptul lui Bogdan de a juca în competiţii oficiale. "În fiecare săptămână începe cu toată speranţa din lume, se antrenează exemplar, dar când vede că trec etapele şi el tot nu poate debuta, se deprimă", povestesc oficiali ai clubului Osasuna.

Citeşte pe adevarul.es ce spun antrenorii de la Osasuna despre Bogdan şi la ce club din România a început fotbalul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite