„Ons I“ a tenisului arab. Jabeur scrie istorie la Melbourne şi e fenomen social în Tunisia! Poveştile Australian Open

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ons Jabeur scrie istorie la prezentul continuu la Australian Open. Mai întâi pentru Tunisia natală, apoi pentru întreaga lume arabă.

Vineri, sportiva în vârstă de 25 de ani a devenit prima jucătoare de tenis de origine arabă care se califica în optimile unui turneu de Mare Şlem. Pentru Tunisia, era deja record absolut, cumulând şi cele mai bune rezultate de la masculin. Însă pentru că tocmai o învinsese pe Caroline Wozniacki, schimbându-i acesteia statutul din „jucătoare activă“ în „sportivă retrasă“, performanţa sa a fost pe nedrept eclipsată, reflectoarele insistând pe teren asupra danezei imediat după meci, apoi în studiouri tv şi pe orice alt canal media.

Duminică, pe „Margaret Court Arena“, într-un meci cu Qiang Wang ce ar fi putut fi descris, succint, drept „învingătoarea Serenei“ versus „jucătoarea care i-a încheiat cariera danezei Wozniacki“, Ons Jabeur a câştigat din nou şi a luat partea leului, corectându-şi propriul record şi devenind prima sportivă de origine arabă ajunsă într-un sfert de finală la un Grand Slam. A avut nevoie de doar 77 de minute pentru a se impune cu 7-6(4), 6-1 în faţa capului de serie 27, expediind 29 de lovituri câştigătoare, faţă de 11 ale adversarei.

De la începutul „Openului Vesel“ , Ons Jabeur mai învinsese două foste jucătoare de Top 10 (Konta şi Garcia).

Tunisia a stat trează pentru Ons Jabeur

În Tunisia, meciurile ei de la Australian Open i-au oprit pe oameni în aeroporturi, în faţa ecranelor întâlnite în drum, chiar şi la ore mici ale dimineţii, precum 3.00 sau 5.00, iar pe alţi mulţi i-au scos din case, la cafenele, la aceleaşi ore minuscule.

„Sfert de finală - e uimitor. Nu e imposibil. Eu am reuşit. M-am antrenat în Tunisia de la vârsta de 3 ani, până la 16-17 ani. Sunt un produs sută la sută tunisian“, a declarat mândră Ons Jabeur la finalul partidei de duminică.

Soţul său o pregăteşte

De partea de pregătire fizică a lui Ons Jabeur se ocupă chiar soţul acesteia, Karim Kamoun. Fost practicant de scrimă, acesta a luat-o de soţie pe Ons când aceasta avea doar 21 de ani. Pentru a o ajuta, el a renunţat la un post de antrenor de scrimă în Qatar şi a început să călătorească împreună cu ea. A fost greu la început, pentru că ei îi era greu să îl asculte, iar spiritele se inflamau rapid când el greşea aruncarea unei mingi - de exemplu. Însă în timp, lucrurile s-au aşezat.

Ascensiune continuă de la meciul cu Halep, de la Beijing: Jabeur va debuta în Top 50

În toamna lui 2018, o retragere a Simonei Halep, provocată de dureri la spate, în timpul meciului direct de la Beijing, o trimitea pe Ons Jabeur în turul doi şi înapoi în Top 100, după aproape opt luni de absenţă. De atunci, tunisiana şi-a păstrat neîntrerupt locul în prima sută şi a pornit o ascensiune care, după Melbourne, va culmina cu debutul în Top 50.

„În Tunisia nu avem mentalitate. Nu gândeşte nimeni că poţi fi campion“, mărturisea în trecut Ons Jabeur. Şi-a asumat însă rolul de model şi deschizător de drumuri. Mai întâi, a făcut-o câştigând în premieră pentru sportul arab un trofeu de Mare Şlem în proba junioarelor (Roland Garros 2011). Treptat, ea împinge tot mai departe reperele pentru femeile arabe: prim tur trei la un Slam şi prima victorie în faţa unei sportive din Top 10 în 2017, primă finală WTA în 2017 - la Moscova, iar acum cel puţin prezenţă în sferturi la un Grand Slam, în start de 2020, asta dacă nu cumva, marţi, în faţa americancei Sofia Kenin (cap de serie 14) nu va produce o nouă surpriză la Australian Open, calificându-se în semifinale.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite