Omul negru de la Oţelul: parior, rebel şi ghinionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Sălăgeanu  (stânga) a pierdut duelul cu Marco Streller, ceea  ce a fost fatal  echipei sale
Adrian Sălăgeanu (stânga) a pierdut duelul cu Marco Streller, ceea ce a fost fatal echipei sale

Cariera lui Adrian Sălăgeanu se bazează pe un şir de evenimente neplăcute survenite în momente în care fotbalistul părea să fie pe val. Sălăgeanu a provocat penalty-ul din care Frei a spulberat speranţele unui debut reuşit pentru Oţelul în Liga Campionilor. În minutul 84, el l-a faultat pe Streller în careu.

Dorinel Munteanu s-a ferit să-l pună la zid în public pe fundaşul său, însă a dat de înţeles că este dezamăgit de atitudinea lui. „Nu vreau să vorbesc despre greşelile jucătorilor mei, dar de la Adrian mă aşteptam la un comportament bun", l-a înţepat „Munti" pe Sălăgeanu. Gafa fotbalistului originar din Carei este ultima dintr-un şir de ghinioane pe care „Sălă" le-a avut de-a lungul carierei.

Dator vândut la cămătari

Pe când juca la Gloria Bistriţa, a fost nevoit să absenteze de pe gazon un an de zile din cauza unei hepatite. A urmat un regres evident, cu transferuri la Dacia Mioveni, respectiv Someşul Satu Mare. Soarta i-a surâs din nou în 2008, Marius Stan transferându-l la Oţelul Galaţi. Nici aici n-a scăpat însă de probleme.

Cum nu a reuşit să prindă un loc de titular încă de la început, Sălăgeanu s-a refugiat în patima jocurilor de noroc, astfel că a acumulat datorii uriaşe la câţiva cămătari din oraş. Salvat de Grigoraş, care i-a convins pe conducători să-i achite contractul în avans, fundaşul stânga şi-a revenit, devenind om de bază în echipa care a reuşit să câştige campionatul în sezonul trecut.

Dat afară înainte de cantonament

Când spera că, în sfârşit, cariera lui a intrat pe o pantă ascendentă, Sălăgeanu a intrat în conflict în această vară cu Marius Stan şi Dorinel Munteanu. Motivul? Şi-a revendicat o datorie mai veche pe care clubul de la Dunăre o avea faţă de el. Conducătorii Oţelului au considerat atitudinea sa un act de indisciplină şi l-au exclus din echipă chiar înaintea cantonamentului din Olanda. Reprimit în lot în cele din urmă, Adrian Sălăgeanu a bifat miercuri primul său meci ca titular în Ligă.

Dezastru! La primul gol al lui Basel a fost ironizat de Streller, care l-a întors lejer, iar la al doilea a fost eliminat după ce l-a faultat în careu pe acelaşi căpitan al elveţienilor. Frei „cel bătrân" a marcat golul victoriei elveţiene. „Nu pot să cred! E primul cartonaş roşu pe care l-am primit în toată cariera şi a venit în cel mai important meci din viaţa mea. E frustrant", a spus Adrian Sălăgeanu, fundaşul de 27 de ani al Oţelului.

Dorinel: „Putem face nouă puncte!"

În ciuda înfrângerii suferite în Elveţia, tehnicianul gălăţenilor s-a declarat mulţumit de modul în care s-au comportat jucătorii săi. „Jocul practicat de băieţi îmi dă speranţe pentru meciurile viitoare. Eu încă sunt de părere că putem să adunăm nouă puncte în această grupă. Vom vedea dacă am dreptate sau nu", a punctat Dorinel Munteanu. Ce nu ştie antrenorul este că echipa sa avut doar 32% posesie în meciul cu Basel.

FC Basel: Sommer - Steinhofer, Dragovici, Abraham, Park Joo-Ho - Huggel, Xhaka (Zoua 78), Cabral, F. Frei (Pak 90+3) - A. Frei (Kovac 90+1), Streller. Antrenor: Thorsten Fink

Oţelul Galaţi: Grahovac - Râpă, S. Costin, Perendija, Sălăgeanu - Giurgiu, Filip (Viglianti 86), Antal, Ibeh, S. Ilie (S. Frunză 89) - Pena (Paraschiv 70). Antrenor: Dorinel Munteanu
Goluri: F. Frei 39, A. Frei 84 (penalty) / Pena 58
Eliminaţi: Huggel 87 / Sălăgeanu 82
Stadionul „St. Jakob-Park": 38.000
Arbitru: William Collum

Grupa C

Basel - Oţelul 2-1
F. Frey 39, A. Frey 84-pen. / Pena 58
Benfica - Man. United  1-1
Cardozo 24 / Giggs 42

Clasament

1. Basel    1    1    0    0    2-1    3
2. Man. United    1    0    1    0    1-1    1
3. Benfica    1    0    1    0    1-1    1
4. Oţelul    1    0    0    1    1-2    0
- Calificate în primăvara Ligii Campionilor
- Calificată în primăvara Ligii Europa

Etapa următoare (27 septembrie): Manchester United - Basel, Oţelul Galaţi - Benfica Lisabona

Omul bun de la Oţelul: eroul nedorit de nimeni

Marius Pena a marcat un gol de kinogramă împotriva lui Basel, învingându-l pe Sommer cu o scăriţă de efect. „N-am avut nicio emoţie că nu va intra mingea în plasă", a declarat Pena la finalul meciului. Până să audă imnul Ligii din postura de fotbalist al Oţelului, atacantul de 26 de ani a bătut la multe uşi ale cluburilor din prima divizie. Până la Galaţi, mai toate au fost închise. Vârful moldovenilor a copilărit în Ghencea, chiar lângă stadion. „Îmi amintesc că vedeam galeria trecând prin faţa blocului şi coboram repede ca să intru cu ei. Alteori, urcam pe acoperiş să mă uit la meci. Din păcate, chiar dacă am jucat pe la echipa secundă, cineva din conducere nu m-a dorit p-acolo", a povestit Pena.

Rapid l-a dat pe 6.000 de euro

Nici la Rapid nu a avut mai mult succes. A jucat timp de un an pentru echipa secundă, dar Dinu Gheorghe a considerat că fotbalistul n-are niciun viitor în Giuleşti, motiv pentru care l-a cedat, în ianuarie 2006, la CSM Râmnicu Vâlcea, în schimbul a doar 6.000 de euro. Din Zăvoi, Pena a ajuns la Concordia Chiajna, de unde a fost cumpărat de Marius Stan în schimbul a 70.000 de euro.

Marius Pena este băiatul fostului atacant Gheorghe Pena, cel care a câştigat campionatul cu Steaua la finele sezonului 1988-1989. Pena a mai trecut şi pe la Dinamo, Raba Györ, Csepel Budapesta, Honvéd Budapesta, Fulgerul Bragadiru şi Juventus Bucureşti, de unde s-a retras la 39 de ani, în 2003, când fiul său debuta în Liga I, în tricoul lui FC Naţional.

Telex

Giggs, cel mai bătrân marcator.Jucătorul lui Manchester United, Ryan Giggs, a devenit cel mai bătrân marcator din istoria Ligii Campionilor. El a înscris miercuri seară golul egalizator al echipei sale în jocul din deplasare cu Benfica, scor 1-1, la vârsta de 37 de ani şi 290 de zile.

Arogantul Ronaldo a lovit iar. Cristiano Ronaldo s-a enervat după ce a fost fluierat de spectatorii din Zagreb, la meciul dintre Dinamo şi Real Madrid, scor 0-1. „Lumea mă huiduie că sunt frumos şi bogat. Este vorba de invidie", a spus Ronaldo. Real Madrid a jucat pentru a treia oară în istorie într-un echipament roşu, fiind prima dată când obţine victoria cu aceste culori.

Greu fără Eto'o. Inter Milano nu a câştigat niciun meci după ce camerunezul Samuel Eto'o s-a transferat la Anji, în Rusia. „Nerazzurii" au pierdut cu Palermo în campionat, scor 3-4, şi cu Trabzonspor în Liga Campionilor, scor 0-1. Dacă Inter nu învinge Roma în weekend, antrenorul Gian Piero Gasperini ar putea fi demis.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite