Olăroiu a spulberat un „blestem“: cât valoarează calificarea obţinută în semifinalele Ligii Campionilor Asiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Olăroiu
Cosmin Olăroiu

De când a ajuns în Orientul Mijlociu, în 2007, tehnicianul de 46 de ani a avut un şir incredibil de calificări ratate în mod dramatic. Acum însă, e la un pas de finala competiţiei.

Cosmin Olăroiu are 11 trofee adunate în opt ani de antrenorat în zona Golfului Persic, însă pentru el Liga Campionilor Asiei a fost călcâiul lui Ahile. Până miercuri seara!

Între 2009 şi 2014, drumul lui Oli în principala competiţie intercluburi de pe continent a fost plin de eşecuri la care ghinionul a avut o contribuţie importantă. Paradoxal, în această perioadă, tehnicianul român a câştigat pe bandă întrecerile interne în care a participat cu echipele sale. Liga era însă o barieră de netrecut: trei participări în faza grupelor, nicio calificare.

Şi, ca o ironie a sorţii, Olăroiu a reuşit să iasă din grupe la capătul sezonului trecut, cel mai slab al său de când a ajuns în Asia. Atunci, a ratat titlul în Emirate, după trei ediţii câştigate la rând, însă a prins locul 2 în grupa D a Ligii, după Al-Ahli Jeddah (Arabia Saudită), însă înaintea celor de la Nasaf (Uzbekistan) şi Teraktor-Sazi (Iran).

A urmat succesul din optimi după o „dublă“ confruntare cu fosta sa echipă, Al-Ain (Emirate), în care după 0-0 în tur şi 3-3 în retur, elevii lui Oli au obţinut calificarea datorită reuşitelor din deplasare. 

Aşa a ajuns Al-Ahli Dubai în faţa celor de la Naft Teheran (Iran) în sferturile Ligii Campionilor Asiei. Iar aici inspiraţia lui Olăroiu şi clasa unui fotbalist transferat în această vară au făcut diferenţa.

„Lima, un model de profesionalism“

Înaintea „dublei“ cu Naft, Oli l-a luat pe brazilianul Lima de la Benfica pentru şapte milioane de euro. „E un model de profesionalism. Ajunge la club cu o oră şi jumătate înainte de antrenament şi pleacă ultimul de acolo. Vorbeşte mereu cu fotbaliştii locali şi e un exemplu pentru ei“, a spus Oli despre atacantul de 32 de ani. 

Iar Lima a marcat, mai întâi, în victoria din tur cu Naft (1-0) şi apoi a deschis scorul în returul din Dubai (2-1), punctând cu un şut fantastic de la vreo 25-30 de metri.

Revenire în oraşul unde e cel mai iubit

Al-Ahli Dubai a ajuns pentru prima dată în istoria clubului în semifinalele Ligii Campionilor Asiei şi următorul adversar va fi unul special pentru Cosmin Olăroiu. 

La 29 septembrie, românul va juca, în tur, la Riad, în faţa celor de la Al-Hilal (Arabia Saudită). Vorbim de prima echipă pregătită de Oli în Asia şi cea la care a fost cel mai apreciat, suporterii ţinând şi acum enorm la el. Returul cu Al-Hilal se va juca, la Dubai, la 20 octombrie. Câştigătoarea „dublei“ Al-Hilal – Al-Ahli va întâlni, în finală, învingătoarea duelului dintre Guangzhou Evergrande (China) şi Gamba Osaka (Japonia).

200.000 de euro e prima pe care o va încasa Cosmin Olăroiu pentru calificarea celor de la Al-Ahli în semifinalele Ligii Campionilor Asiei.

Olăroiu în Liga Campionilor Asiei, între 2009 şi 2014

2009 – A fost demis de la Al-Hilal (Arabia Saudită) de Federaţia Saudită, înainte ca echipa să debuteze în grupe.

2010 – A ratat calificarea din grupe în ultimul minut al ultimului joc, atunci când echipa sa, Al-Sadd (Qatar), a fost egalată de Al-Ahli Dubai (Emirate).

2011 – A plecat de la Al-Sadd (Qatar) înainte ca echipa să debuteze în grupe.

2012 – Echipa sa, Al-Ain (Emirate), n-a fost implicată în Liga Campionilor Asiei.

2013 – Al-Ain (Emirate) s-a clasat pe locul trei din patru şi a ratat calificarea în fazele eliminatorii.

2014 – Al-Ahli Dubai (Emirate) a ratat calificarea în ultima etapă din faza grupelor, pierzând în Qatar, cu Al-Sadd.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite