Olăroiu, savuros: „Rana netratată a Braziliei a devenit cangrenă. Dezastru a fost doar comentariul TVR“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Olăroiu
Cosmin Olăroiu

Într-un nou text de analiză pentru „Adevărul“, Oli a explicat cauzele unui eşec istoric pentru Selecao şi a insistat că publicul din România ar fi meritat ceva mai bun din partea postului care a transmis partida, mai ales că vorbim despre o competiţie de anvergură.

Brazilia, naţionala pe care Mourinho o vedea campioană mondială, a fost dezmembrată de Germania în semifinale. 

Scorul de 7-1 pentru nemţi a şocat, însă eliminarea sud-americanilor a fost un deznodământ aşteptat de Oli. „Brazilia s-a calificat în sferturi nemeritat. A arătat lamentabil, fără orizont, dar a avut şansă“, a scris tehnicianul de 45 de ani pentru „Adevărul“ în rubrica sa de analiză a Mondialului. Acum, el a explicat căderea Selecao, după un meci istoric.

Îl menajează pe Scolari

„Vreau să spun de la bun început că nu vreau să critic antrenorul Braziliei. E ultimul lucru pe care l-aş face, fiindcă nu cunosc toate circumstanţele prin care el a ajuns să ia deciziile pe care le-a luat. Eu doar îmi exprim părerile pe baza observaţiilor mele de la începutul turneului final“, şi-a început Olăroiu textul.

„Pornind de aici, eu cred că atunci când o rană nu e tratată, ea poate deveni cangrenă şi asta s-a întâmplat în cazul Braziliei. Oamenii au tendinţa de a reacţiona, numai după ce li se întâmplă ceva, şi nu înainte pentru a preveni. De multe ori, reacţia ta după un necaz e tardivă. Aşa a fost şi în cazul Braziliei“, a continuat antrenorul celor de la Al-Ahli Dubai.

De ce s-a ajuns la acest scor?

„Dacă ar fi să căutăm cauze pentru acest 1-7, prima ar fi fragilitatea mentală de care au dat dovadă brazilienii la primul obstacol major şi anume acel <<blackout>> după golul de 2-0. O asemenea cădere e nepermisă pentru o echipă care vrea să câştige Mondialul“, a notat Oli.

„Apoi, faptul că brazilienii n-au avut un atacant în formă sau de mare valoare a fost scos în evidenţă de schimbarea lui Fred şi, implicit, de renunţarea la vârful de careu. În plus, au mers, în permanenţă, pe o formulă cu doi mijlocaşi defensivi, deşi l-ar fi putut folosi pe Ramirez al doilea mijlocaş, iar în avanposturi să folosească doi atacanţi (dacă îi aveau). Legat de mijlocaşii centrali, am remarcat că au avut o poziţie foarte joasă. Drept urmare, a existat un baricentru foarte jos al echipei, ceea ce le-a permis nemţilor să controleze mijlocul terenului. Aici a stat şi cheia meciului“, a explicat Olăroiu. 

Absenţa care a cântărit enorm

„Ceea ce a marcat însă profund jocul Braziliei a fost absenţa lui Thiago Silva, nu cea a lui Neymar, cum toată lumea ar fi tentată să zică“, a scris fostul antrenor al Stelei. 

„În opinia mea, Silva e liderul spiritual, motivatorul, jucătorul care dă echilibru şi care dirijează tot în teren. Dacă jocul celor doi fundaşi centrali, Silva şi Luiz, a fost aproape perfect până în semifinale, la care se adaugă şi aportul ofensiv prin golurile marcate, contra Germaniei, cuplul Luiz – Dante a fost punctul slab al Braziliei. Nu întâmplător nemţii au înscris majoritatea golurilor din zona centrală. Apariţia lui Dante, total visător, a scos în evidenţă şi lacunele din jocul lui David Luiz şi mai ales lipsa lui de responsabilitate, element care a contribuit la plecarea lui de la Chelsea“, a continuat Olăroiu.

Ce ne spune rezultatul?

„Brazilia a cules ce a semănat. N-a fost superioară nici în meciul cu Chile, nici în cel cu Columbia şi, chiar dacă s-a calificat de fiecare dată, iată că a venit şi un moment al adevărului. Totuşi, diferenţa care există între Brazilia şi Germania nu e de şase goluri. Există o diferenţă, dar nu e aşa de mare“, a subliniat tehnicianul de 45 de ani.

Ce aşteaptă de la nemţi în finală?

„Germania, aşa cum am mai spus, e o maşinărie bine pusă la punct. Nemţii ştiu ce vor şi au obţinut ce au vrut. Arată mai bine cu Klose atacant central şi cu Muller volante. Iar cu Lahm fundaş lateral s-a creat acea fluiditate pe bandă de care aveau nevoie. Sper ca Germania să reuşească să gestioneze acest succes răsunător şi să se comporte ca nemţii până la capăt“, a încheiat Oli.

Brazilia

„Dezastru a fost doar comentariul TVR“

Atent la detaliile tehnico-tactice, Olăroiu nu prea ascultă cu atenţie comentariile unui meci. Totuşi, el s-a arătat indignat de ce a auzit la TVR. „Am apucat să mă uit puţin pe presă şi am văzut tot felul de articole despre <<dezastru>>. N-am înţeles despre ce dezastru a fost vorba, fiindcă meciul n-a fost un dezastru din punct de vedere al jocului şi nu cred că putem vorbi de un dezastru într-un spectacol sportiv. Dar dacă ar fi să vorbim despre un dezastru în meciul de marţi, atunci acela ar fi comentariul TVR“, a scris Oli. 

Apoi a detaliat: „Păcat că la o asemenea competiţie, care generează ratinguri uriaşe, n-avem parte şi de un comentariu pe măsură. În afară de <<Felipao>> şi <<Maracanazo>> şi de rugăminţile obsesive ale comentatorului pentru oprirea jocului (nu ştiu din ce motiv!), n-am auzit mai nimic despre partida în sine. Totul a culminat cu o comparaţie lipsită de bun-simţ: <<Parcă Germania ar juca împotriva Qatarului sau a Emiratelor Arabe Unite>>. Dar de unde ştie domnul comentator cum joacă cele două echipe? Unde le-a văzut jucând? Eu cred că atunci când afirmi despre cineva că e prost, fără să-l cunoşti, eşti mai prost tu decât cel la care faci referire“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite