Obiectiv ireal pentru ultramaratonistul Radu Milea: vrea să ajungă la 550 de kilometri alergaţi în şase curse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Milea, unul dintre cei mai buni ultramaratonişti români, a alergat deja trei ultramaratoane şi mai are deja în vedere participarea la încă trei, urmând să adune mai bine de 550 de kilometri în cele şase curse.

Un ultramaratonist de top nu are doar două curse pe an, să le numim de obiectiv, aşa cum majoritatea martoniştilor, care aleargă pe asfalt, au. 

Aleargă patru, cinci sau chiar şase curse de peste 100 de kilometri. Sunt prea multe, sunt prea puţine? ”Nu, nu sunt multe. Eu am loc între ele destul”, ne spune Radu Milea, unul din cei doi sportivi care au luat parte la Ultra Trail du Mont Blanc, la categoria Elite, bucureşteanul alergând CCC. 

Totuşi, maratoniştii profesionişti aleg cu grijă numărul curselor dintr-un an şi iau startul doar de două ori, rar de trei ori. ”La ultramaraton toţi cei buni bagă cinci, şase curse pe an”, ne spune sigur pe el bucureşteanul. ”După Eiger Ultra Trail mi-am revenit complet după o săptămână. După 2 zile nu mai durea nimic”, adaugă Radu. 

De ce totuşi, de exemplu Marius Ionescu, cel mai bun maratonist român, nu alege un număr mai mare de curse? ”Acolo este vorba de altceva. Intensitatea din antrenament face diferenţa. Eu la un ultra nu am intensitate cum are el”, explică ultramaratonistul. 

Deci intensitatea unui maraton face mai mult rău decât lungimea unui ultramaraton? ”Eu zic ca da! Şi în plus mai este vorba şi de intensitatea cursei. Marius după un 2.13, la o săptămână distanţă fuge un 2.18 lejer, dar asta nu l-ar ajuta prea mult că mulţi fug mai repede de atât. La munte, e mai puţină bătaie şi sunt mai multe curse”, răspunde sportivul care este şi antrenor la Team Run. 

”La mine distanţa dintre ele este de 1 lună jumătate. La munte forma se pierde mai greu”, adaugă Radu care a avut în acest an trei ultramaratoane, Transvulcania, Eiger Ultra Trail şi Courmayeur – Champex – Chamonix (CCC) din cadrul Ultra Trail du Mont Blanc (101km, +6.100 m diferenţă pozitivă de nivel). 

Urmează Ciucaş X3 (105km, +5.000m), Cappadocia Ultra Trail (114 km, +3.340 m) şi Cape Town Ultra Trail (100 km, +4.300 m).

Ce a fost: Transvulcania, Eiger Ultra Trail şi CCC

În mai, Radu a alergat la Transvulcania (74 km, +4.400m), iar în iulie, Eiger Ultra Trail (101 km, +7.000m). Primul ultra nu s-a desfăşurat prea bine, al doilea a ”funcţionat” cum trebuie, cel mai bun rezultat de până acum al bucureşteanului. 

În Spania, a terminat pe locul 66, după 9 ore, 6 minute şi 22 de secunde, iar în Elveţia pe 11, după 12 ore, 39 de minute şi 17 secunde. Ultima cursă a fost CCC din cadrul UTMB, care l-a fel ca şi prima a funcţionat rău din cauza unei probleme de sănătate. ”Am fost şi acum doi ani la Courmayeur – Champex – Chamonix (CCC), când am terminat pe locul 24, a fost foarte cald. La kilometrul 70 am vrut să abandonez, am stat 15 minute pe spate şi m-am tot gândit dacă să renunţ sau nu. Am petrecut foarte mult timp pe loc din cauza căldurii, nici n-am ştiut traseul”, povesteşte ultramaratonistul experienţa lui din 2015.

După ce în 2016 a fost la cursa lungă, la UTMB, cea de 170 de kilometri, anul acesta a luat startul la CCC, dar n-a putut duce cursa la capăti din cauza unei crize de astm, renunţând după 50 de kilometri. 

Ce va urma: Ciucaş X3, Cappadocia Ultra Trail şi Cape Town Ultra Trail

Radu e la a treia participare în cursa din Turcia, Cappadocia Ultra Trail (114 km, +3.340m, 21 octombrie), în 2016 fiind nevoit să se retragă din cursă după ce străbătuse aproape 50 de kilometri din cursă, iar în 2015 a terminat pe poziţia a 5-a. Î

n Africa de Sud, bucureşteanul e la prima participare. Cape Town Ultra Trail (100 km, +4.300m) e ultima cursă din Ultra-Trail World Tour, startul fiind pe 2 decembrie. Înainte de astea însă, va participa la Ciucaş X3, o cursă organizată în Ciucaş, pe 9 spetembrie, unde se parcurge 105 kilometri şi se urcă cumulat aproape 5.000 de metri.

Ştefan Dan, pe locul 17 la categorie, după 119 km de alergare

Ştefan Dan a sosit al 17-lea, la categoria de vârstă, participând la a doua cursă ca lungime din cadrul Ultra Trail du Mont Blanc, un campionat mondial al curselor de ultramaraton montan, la TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie), pe un traseu de 119 kilometri şi 7.200 de metri diferenţă pozitivă de nivel. La general, a sosit al 66-lea. Fane a terminat după 19 ore, 25 de minute şi 14 secunde. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite