O victorie şi patru remize în runda a opta a primei etape a Grand Chess Tour 2022. Una dintre remize a fost a lui Bogdan Deac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sah
Sah

Minţile briliante ale şahului mondial, prezente la Bucureşti pentru competiţia Chess Classic România 2022, au încheiat vineri cea de-a opta rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

Runda s-a încheiat cu victoria americanului de origine cubaneză, Leinier Dominguez, în faţa azerului Shakhriyar Mamedyarov, campionul de anul trecut de la Bucureşti. Restul rezultatelor au fost, după cum urmează: 

Shakhriyar Mamedyarov    - Leinier Dominguez 0 - 1

Wesley So     - Alireza Firouzja ½ - ½

Maxime Vachier-Lagrave   - Bogdan Deac ½ - ½

Fabiano Caruana     - Richard Rapport ½ - ½

Ian Nepomniachtchi     - Levon Aronian ½ - ½

Au fost trei mutări ceremoniale care au deschis runda a opta a competiţiei - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, la partida dintre Bogdan Deac - Maxime Vachier-Lagrave, luptătorul de K1, Benny Adegbuyi a făcut prima mutare la partida dintre Wesley So - Alireza Firouzja şi micuţa şahistă Emma Creţescu, vicecampioană naţională la categoria de vârstă 10 ani, la partida Fabiano Caruana - Richard Rapport.

Cronica rundei a opta

Wesley So – Alireza Firouzja ½ - ½

Tânărul jucător de origine iraniană a propus o deschidere tăioasă, mai precis Indiana Regelui. Surpriza a venit din partea liderului acestui turneu, care a ales o variantă mai liniştită. După primele mutări s-au schimbat Damele şi s-a ajuns într-un final relativ egal. Niciunul dintre cei jucători nu au avut şanse reale de câştig, iar partida s-a încheiat remiză. În urma acestui rezultat, Wesley So acumulează 5 puncte şi se menţine în fruntea clasamentului.

Ian Nepomniachtchi – Levon Aronian ½ - ½

A început ca o partidă liniştită, care părea că duce către o remiză rapidă. Levon Aronian avea piesele negre, se afla la conducerea turneului alături de Wesley So, iar o remiză nu l-ar fi deranjat prea tare. În schimb, la mutarea 22, într-o poziţie echilibrată, marele maestru armean a ales să rişte. S-a intrat într-o poziţie dezechilibrată care putea avea orice rezultat. Încet şi sigur, Ian a reuşit să-şi consolideze poziţia şi să obţină un avantaj decisiv. Inventivitatea şi inspiraţia lui Levon au făcut ca partida să se încheie la egalitate, într-o poziţie parcă desprinsă dintr-un studiu.

Maxime Vachier-Lagrave – Bogdan Deac ½ - ½

Bogdan a ales varianta Petrov, considerată mult mai liniştită decât deschiderea Siciliana jucată împotriva lui Lenier Dominguez. Maxime a părut că are un mic avantaj, dar s-a lovit de mutările exacte făcute de către cel mai bine cotat jucător român. La un moment dat părea că Bogdan va putea obţine chiar mai mult decât o remiză, dar marele maestru francez este totuşi un jucător de top mondial şi a simţit foarte bine când e momentul să simplice jocul. În urma mai multor schimburi consecutive de piese s-a ajuns într-un final complet egal şi astfel partida s-a încheiat remiză.

Fabiano Caruana – Richard Rapport ½ - ½

Chiar dacă venea după o înfrângere, Richard Rapport a decis să rişte şi a ales să joace apărarea siciliană. La mijlocul partidei părea că este dominat total de către marele maestru american. Ca de fiecare dată, extrem de inventiv, a reuşit să găsească nişte continuări ingenioase care l-au pus în dificultate pe Fabiano. Fostul challenger la titlul mondial a simţit pericolul şi a reuşit să temporizeze jocul şi să obţină remiza.

Shakhriyar Mamedyarov – Lenier Dominguez 0-1  

Shakh, câştigătorul de anul trecut, a încercat să obţină cea de-a doua victorie consecutivă. Avea piesele albe, iar adversarul a mai pierdut partide în cadrul acestui turneu. A încercat să complice o poziţie egală, iar la un moment dat părea că sorţii sunt în favoarea sa. Din păcate pentru marele maestru azer, suita de mutări inexacte a făcut să ajungă într-o poziţie extrem de dificilă. Cu doar 4 mutări înainte de a ceda partida, poziţia era echilibrată şi nimic nu anunţa înfrângerea. În schimb, ultima mutare Dg8, i-a permis jucătorului american să îşi centralizeze Dama şi să obţină victoria.

Clasamentul după runda a opta:

1-2   Wesley So 5p; Levon Aronian 5p

3       Maxime Vachier-Lagrave 4,5p; 

4-7    Bogdan Deac 4p; Fabiano Caruana 4p; Alireza Firouzja 4p; Leinier Dominguez 4p;

8       Ian Nepomniachtchi 3,5p; 

9-10  Shakhriyar Mamedyarov 3p; Richard Rapport 3p

Programul rundei a noua:

Cea de-a noua rundă şi ultima din cadrul competiţiei va începe sâmbătă, la ora 14.00, la Sheraton Bucharest Hotel şi se va disputa, după cum urmează:

Levon Aronian   - Shakhriyar Mamedyarov

Richard Rapport    - Ian Nepomniachtchi

Bogdan Deac   - Fabiano Caruana

Alireza Firouzja   - Maxime Vachier-Lagrave

Leinier Perez Dominguez - Wesley So

Tot astăzi are loc, începând cu orele 19.00-19.30, ceremonia de premiere a câştigătorilor etapei de la Bucureşti.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite