O legendă a atletismului a murit. Moştenirea sa: o dublă unică, aur la 800 şi 1500 m, la ultima ediţie a JO găzduită de Tokyo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Snell, altetul-fenomen al Noii Zeelande, a murit cu câteva zile înainte de a împlini 81 de ani. Foto: CIO
Peter Snell, altetul-fenomen al Noii Zeelande, a murit cu câteva zile înainte de a împlini 81 de ani. Foto: CIO

Cel mai valoros atlet al Noii Zeelande, Peter Snell, a încetat din viaţă în cursul zilei de joi, la vârsta de 80 de ani, din cauza unor probleme cardiace, anunţă Comitetul Olimpic Internaţional.

Peter Snell ar fi împlinit 81 de ani marţi, 17 decembrie. S-a stins în somn, în timp ce soţia sa îi pregătea gustarea de după-amiază, dezvăluie „The Guardian“. Neo-Zeelandezul avusese probleme cu inima în ultimii ani de viaţă.

Aniversare în bernă pentru JO Tokyo

În 2020, Jocurile Olimpice ajung pentru a doua oară în istorie la Tokyo. Iniţial, Japonia a primit organizarea ediţiei din 1940, însă tensiunile politice din zonă au determinat mutarea întrecerii la Helsinki, înainte ca întreaga competiţie să fie anulată, din cauza Celui De-al Doilea Război Mondial. Ulterior, Japonia a primit, în compensaţie, organizarea Jocurilor din 1964.

Iar Peter Snell a fost unul dintre eroii Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din 1964, o ediţie la care judoul şi voleiul îşi făceau debutul olimpic, Joe Frazier câştiga aurul în concursul de box cu un deget fracturat, propulsându-se spre ceea ce apoi avea să fie o carieră glorioasă la profesionişti, iar gimnasta URSS-ului, Larisa Latinina stabilea reperul pentru cele mai multe medalii câştigate de un sportiv la Olimpiadă (18), record ce avea să reziste timp de 48 de ani, înainte ca Michael Phelps să-şi dezlănţuie taifunul în bazinul olimpic.

Alergător de semifond, deja campion olimpic încă de la Roma, cu patru ani în urmă, Peter Snell şi-a completat palmaresul la Tokyo cu două medalii de aur în cursele de 800 m şi 1.500 m, stabilind şi un record olimpic pe prima distanţă. Începând cu 1920, aceasta este singura dublă 800-1500 m reuşită în întrecerea olimpică. În plus, abia în 2005, această dublă teribilă a mai fost reuşită într-o competiţie majoră (Rashid Ramzi a câştigat cele două curse la Campionatul Mondial de la Helsinki, sub culorile Bahrainului).

Polisportiv până la 19 ani

Peter Snell a fost o personalitate imensă a sportului din Noua Zeelandă. În întreaga carieră de semifondist, nu a pierdut nicio cursă de nivel mondial în care a luat startul. Contemporan cu Murray Halberg, campion olimpic în 1960 la Roma, în proba de 5.000 m, Snell a contribuit la afirmarea Noii Zeelande ca o naţiune cu un cuvânt de spus în atletism. În 2000, el a fost desemnat „Sportivul Secolului“ în Noua Zeelandă.

Performanţele lui sunt epicentrul istoriei sportului în Noua Zeelandă şi ne-au ajutat să ne construim o identitate naţională. Cursele lui olimpice incredibile sunt, în mintea celor mai mulţi, unele dintre cele mai bune momente din istoria sportului kiwi. Mike Stanley, preşedintele Comitetului Olimpic din Noua Zeelandă, despre Peter Snell

Peter Snell s-a dezvoltat ca mulţi alţi colegi ai generaţiei sale, ca un polisportiv. În copilărie, a practicat rugby, cricket, badminton şi golf. Ca junior a fost un jucător de tenis cu rezultate remarcabile, fiind în fruntea ierarhiilor naţionale. La 19 ani însă, remarcat de Arthur Lydiard, fost maratonist şi unul dintre cei mai mari antrenori din atletism, cu rol important în popularizarea sportului şi răspândirea acestuia, Snell s-a dedicat atletismului, începând antrenamentele pentru rezistenţă, pentru a susţine excelenta viteză nativă.

După încheierea carierei, Peter Snell s-a stabilit în Statele Unite, acolo unde a urmat cursurile de Colegiu şi şi-a obţinut doctoratul, fără a neglija vreun moment rolul de ambasador al Noii Zeelande.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite