O „căruţă“ de bani pentru o formalitate: Victor Piţurcă încasează o sumă uriaşă pentru a duce naţionala la Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţionerul a venit la naţională în 2011 ca să-i ducă pe tricolori la Euro 2016, primul Campionat European la care, în loc de 16 formaţii, vor ajunge 24 de echipe, adică jumătatea continentului! „Adevărul“ a făcut un calcul simplu din care reiese că Piţi a dat lovitura carierei sale, datorită unui contract incredibil semnat cu FRF.

Un singur punct luat din „dubla“ cu Ungaria şi cu Olanda şi posibilitatea ca România să rateze prezenţa la barajul de calificare pentru Mondialul din 2014 au readus în discuţie problema contractului selecţionerului. 

Imediat, preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi însuşi selecţionerul Victor Piţurcă le-au reamintit fanilor că, de fapt, calificarea la CM 2014 nu e un obiectiv, ci un bonus! „Piţi rămâne în continuare, are un obiectiv fixat, calificarea la Euro 2016. Am spus de atâtea ori că tot ce se întâmplă înainte de 2016 e un bonus. Aşa că trebuie să avem puţină răbdare“, a declarat „Naşul“. Din această declaraţie putem trage două concluzii:

*Victor Piţurcă e cel mai norocos selecţioner din lume. A fost instalat în funcţie, în iunie 2011, ca să califice echipa la un turneu de peste cinci ani.

*România va plăti un preţ extrem de scump pentru o eventuală calificare la o competiţie unde, datorită măririi numărului de echipe participante, aproape că doar trebuie să te înscrii în preliminarii ca să te califici.  

Primă: încă un salariu?!

Mai multe surse, în frunte cu preşedintele LPF, Dumitru Dragomir – e şi vicepreşedintele FRF –, au dezvăluit că, atunci când a fost instalat pentru a treia oară la echipa naţională, Victor Piţurcă a primit un salariu de 400.000 de euro pe an din partea lui Mircea Sandu. 

Astfel, un calcul simplu arată că, din iunie 2011, când a fost numit selecţioner, până în iunie 2016, când ar putea conduce naţionala în primul meci din Campionatul European ce va fi găzduit de Franţa, Victor Piţurcă va încasa două milioane de euro.

Mai nou, a apărut şi încă o informaţie, ce e drept neconfirmată, potrivit căreia Piţi va lua şi un bonus de calificare pentru Euro 2016. Acesta ar fi egal cu salariul său pe un an!

17 echipe nici nu contează

Suma pe care Victor Piţurcă ar putea să o încaseze din salariu până în 2016 pare una exagerată, mai ales dacă analizăm sistemul de calificare pentru Euro.

Până acum, se spunea că e mai greu să ajungi la un Campionat European decât la un Mondial, având în vedere că la Euro ajungeau doar 16 formaţii, pe când la Mondial participă 32 de echipe.

De acum însă, această teorie nu mai e valabilă. Preşedintele UEFA, Michel Platini a mărit numărul echipelor participante la Euro la 24 (23 se califică din grupe + ţara-gazdă), ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre cele 53 de ţări afiliate la UEFA vor fi la turneul final. 

Cum Franţa e calificată ca gazdă a competiţiei, rămân 52 de echipe. 17 dintre ele nici nu contează, având în vedere că sunt ţări „liliputane“ pe harta fotbalului. Astfel, rămân 35 de echipe care se vor bate pentru 23 de locuri. 

Acest sistem l-a îndemnat pe Dumitru Dragomir să dea un verdict dur: „Până şi portarul federaţiei ar califica naţionala la Euro 2016. E un turneu la care UEFA ne roagă să ne calificăm. La ce sistem a impus Platini, participarea e pe bază de invitaţie“.

CLICK AICI PENTRU A CITI UN INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE CU MIRCEA SANDU DESPRE SALARIUL LUI VICTOR PIŢURCĂ

Am calificat naţionala la trei turnee finale. La câţi bani am adus eu în conturile FRF, ar trebui să fiu plătit cu un milion de euro pe an în următorii 20 de ani.  Victor Piţurcă selecţioner România

Echipele care nici nu contează în lupta pentru calificarea la Euro 2016

Malta

Armenia

Kazahstan

Insulele Feroe

Estonia

Andorra

Cipru

Azerbaidjan

Luxemburg

Letonia

Liechtenstein

Moldova

San Marino

Georgia

Finlanda

Irlanda de Nord

Islanda

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite