Novak Martinovici: „De la Napoli mergem în Piaţa Universităţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaşul roş-albaştrilor le-a promis fanilor o calificare în primăvara europeană, urmată de o fiestă în locul tradiţional unde steliştii îşi sărbătoresc victoriile importante. Transferat de Piţurcă, Martinovici a debutat la Steaua abia la 27 octombrie, într-un meci cu Sportul din Cupă. Până atunci, multă lume îi cântase prohodul, însă sârbul nu a dezarmat.

„Adevărul": Te-ai acomodat mai greu în Ghencea, dar, până la urmă, ai încheiat anul cu un gol în meciul cu „U" Cluj.

Novak Martinovici: (râde) E adevărat, dar trebuie să-i mulţumesc şi fostului meu coleg Alex Păcurar pentru devierea sa „inspirată" la gol. Se vede că a rămas cu gândul alături de Steaua!

A fost primul tău meci ca fundaş central la Steaua. Te simţi mai bine ca stoper decât în banda dreaptă?

Mult mai bine. Până să ajung în Ghencea nu mai jucasem niciodată fundaş dreapta. Propunerea a venit din partea domnului Lăcătuş înaintea meciului cu Sportul, din Cupă, pentru că Emeghara şi Bonfim erau accidentaţi. I-am spus antrenorului că mă simt pregătit să intru oriunde, mi s-a acordat încredere, iar restul îl ştiţi.

Când nu jucai, ţi-a fost teamă că Steaua îţi va rezilia contractul?

Deloc. Ştiam că va veni şi vremea mea. Îmi doream prea mult să demonstrez că n-am ajuns degeaba la Steaua!

Cum e fotbalul românesc în comparaţie cu cel din Serbia?

Foarte diferit. La noi se joacă mult mai lent faţă de aici. În România, fotbalul e mai rapid, iar campionatul e mai echilibrat.

Păi şi atunci de ce crezi că n-avem şi noi jucători la Manchester United sau Chelsea, la fel ca voi?

Asta e o întrebare pe care mi-o tot pun de când sunt în România. Poate că ar trebui ca echipele din Liga I să performeze în Europa ca să atragă privirile marilor cluburi. Poate că sârbii acordă şi o atenţie mai mare sectorului juvenil.

Ce jucător de la Steaua crezi că ar face faţă la Manchester United?

Bogdan Stancu. E tânăr, talentat şi dă multe goluri, aşa că are toate atuurile. Poate o să reuşim să-l ajutăm şi noi să ajungă sus, printr-o calificare în primăvara europeană.

Tu la ce club din străinătate ţi-ai dori să ajungi?

(zâmbeşte) La Steaua. Sunt foarte fericit că am ajuns aici. Toată lumea din Serbia a auzit de Steaua şi acest lucru mă face să mă simt şi mai onorat.

Sunteţi la 10 puncte în spatele liderului Oţelul.

E puţin pentru Steaua locul 7, dar avem încă 16 etape la dispoziţie ca să îmbunătăţim situaţia. Jucăm acasă cu Oţelul, Rapid, nu e totul pierdut. Cred că e bine că s-a amânat meciul cu Universitatea Craiova. În ultima etapă, în meciul cu „U" Cluj, aveam gheaţă pe ghete! Oricum, sper să jucăm bine la Napoli şi să ne întoarcem cu un rezultat pozitiv, care să-i mulţumească pe fani.

Ştiai că steliştii obişnuiesc să sărbătorească toate marile succese în Piaţa Universităţii?

Da? Habar n-aveam. Promit însă că mă duc direct acolo dacă reuşim să ne calificăm în primăvara europeană! Sincer, cred că avem şanse, mă gândesc că Steaua a jucat mereu bine în compania adversarilor puternici. Noi avem probleme cu echipe mai mici, gen Gaz Metan, Gloria Bistriţa sau Unirea Urziceni.

Cu cine te înţelegi cel mai bine la echipă?

Cu Latovlevici şi Angelov, mai ales că amândoi vorbesc foarte bine limba sârbă.

Ce-ţi place cel mai mult la noi în ţară?

Mă simt foarte bine în Bucureşti, mai ales că e un oraş mare, la fel ca şi Belgradul, dar m-am simţit extraordinar şi la Târgu-Jiu. Când am ajuns pentru prima oară acolo eram uşor dezamăgit, mă gândeam că mă voi plictisi de moarte într-un oraş atât de mic (n.r. - 97.000 de locuitori). M-am înşelat. Oraşul e foarte liniştit şi cochet, perfect pentru fotbal, iar oamenii sunt deosebit de primitori. Voi considera mereu că Târgu-Jiu e a doua mea casă.

Ce faci în timpul liber?

(râde) Nu prea avem noi timp liber. Totuşi, îmi plac mallurile, restaurantele, iar vara umblam mai mult prin Centrul Istoric sau prin Herăstrău.

Locuieşti singur în România?

Da, pentru că prietena mea, Alexandra, a rămas la Belgrad, acolo unde este studentă. A mai venit şi ea în România, dar, deocamdată, nu are cum să se mute cu mine. Oricum, când am mai mult de o zi liberă dau mereu câte o fugă până acasă, mai ales că nu e chiar foarte departe.

Novak Martinovici

Data şi locul naşterii: 31 ianuarie 1985, Belgrad
Post: fundaş central / dreapta
Cariera de jucător: FK BSK Borča, OFK Belgrad, FK Smederevo, Pandurii Tg. Jiu, Steaua Bucureşti
Meciuri / Goluri în Liga I: 39 / 4

Martinovici despre:

Mâncarea preferată: De la voi îmi plac foarte mult sarmalele.
Băutura preferată: Nu beau deloc alcool. Îmi plac foarte mult fresh-urile de portocale.
Maşina preferată: Îmi plac foarte mult maşinile de teren. Oricum, la o maşină, pe mine mă interesează, în special, confortul care ţi se oferă, mai ales că am opt-nouă ore de condus până la Belgrad.

„Vreau să ajung ca Belodedici"

Cum te caracterizezi ca fotbalist?

Sunt un fundaş de forţă căruia îi place foarte mult să urce la fazele fixe. Eu cred că am un joc aerian foarte bun. Am şi minusuri, dar nu vi le spun.

Ce fundaş central ai ca model?

Îmi place mult spaniolul Pique, dar, în copilărie, mă îndrăgostisem, pur şi simplu, de Belodedici. A fost un fotbalist de-a dreptul fabulos! Mi-aş dori să ajung şi eu la nivelul lui, dar e imposibil. Eu sunt oricum puţin mai agresiv, pe când Belo era foarte calm şi elegant. Am avut onoarea de a sta chiar de vorbă cu el, la un meci caritabil care s-a jucat la Târgu-Jiu. Se mişcă tare bine pentru vârsta lui (n.r. - 46 de ani).

Ţineai şi cu Steaua Roşie Belgrad, unde a jucat Belodedici?

A, nu, asta nu! Eu am început fotbalul la „piticii" lui Partizan şi am jucat acolo până la terminarea junioratului. Apoi, mi s-a propus să mai rămân la echipa a doua a clubului, doar că eu am fost mai grăbit. Am vrut să fac mai repede pasul către prima divizie.

Cum ai ajuns în România?

Impresarul meu, Zvonko Milojkovici, avea o relaţie bună cu cei de la Pandurii, iar într-o zi mi-a propus şi mie să merg acolo. Antrenorul Sorin Cîrţu m-a plăcut, iar eu m-am gândit că echipa poate reprezenta o bună rampă de lansare pentru mine (râde). Se pare că am gândit bine.

Cum ţi s-a părut Sorin Cîrţu ca antrenor?

Înţeleg unde vreţi să bateţi, dar să ştiţi că domnul Cîrţu e un om bun, chiar dacă are un temperament mai vulcanic. Eu m-am înţeles oricum foarte bine cu toţi antrenorii pe care i-am avut.

Te gândeşti la echipa naţională? Te-a căutat până acum cineva din stafful lui Vladimir Petrovici?

Bineînţeles că mi-aş dori să joc pentru Serbia, dar, deocamdată, n-am primit niciun semnal că aş fi în atenţia selecţionerului. Oricum, după părerea mea, trebuie să obţii o mare performanţă ca să ajungi la lot. Gândiţi-vă că avem fundaşi care joacă la Manchester United, Chelsea, Manchester City...

Kapetanos se desparte de Steaua

Aşa cum „Adevărul" v-a informat încă din ediţia tipărită din 29 octombrie, golgheterul din ultimele două sezoane, Pantelis Kapetanos, se va despărţi de roş-albaştri în această iarnă.

Atacantul a intrat în dizgraţia patronului, care nu-l mai doreşte la echipă din cauza formei slabe pe care o traversează, dar şi a faptului că are un salariu foarte mare. Mai mult, vârful de 27 de ani intră la începutul lui ianuarie în ultimele şase luni de contract, aşa că Steaua îl putea pierde oricum gratis în vară. Kapetanos, care a plecat zilele trecute în Grecia, pentru a se opera la menisc, nu are nici el de gând să se mai întoarcă în România. „N-are rost să-i mai plătesc încă 180.000 de euro aiurea. Oricum, după ce se operează va reveni mai greu, ce rost are să-l mai ţinem pentru trei-patru meciuri?! Îi mulţumim şi cu asta basta! Putem să nu-i mai activăm ultimele şase luni de contract, e o clauză care prevede asta. Impresarul lui şi-a dat acordul de principiu, iar dacă el renunţă la salariile pe noiembrie şi pe decembrie, îl lăsăm să plece liber.

Dacă nu renunţă la bani, atunci vom cere şi noi bani pe un transfer al lui", a explicat Gigi Becali. Atacantul, care a participat la ultima ediţie a Cupei Mondiale, nu duce deloc lipsă de oferte. Mihai Stoichiţă îl vrea neapărat în Cipru, la AEL Limassol, însă grecul se află şi pe lista celor Omonia Nicosia.

s
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite