Norocul Stelei s-a transformat în ghinion: de ce campioana nu se poate bucură că a nimerit într-o grupă uşoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steliştii au ratat prima pentru câştigarea titlului în sezonul trecut, câte 100.000 de euro, după eliminarea în faţa celor de la Ludogoreţ
Steliştii au ratat prima pentru câştigarea titlului în sezonul trecut, câte 100.000 de euro, după eliminarea în faţa celor de la Ludogoreţ

Paradoxal, formaţia din Ghencea are mai mult de pierdut decât de câştigat, după tragerea la sorţi de la Liga Europa. „Adevărul“ explică de ce.

E greu de crezut că Steaua ar fi putut avea o grupă mai lejeră în Liga Europa, chiar dacă tragerea la sorţi ar fi fost efectuată de preşedintele Valeriu Argăseală şi nu de oficialii UEFA.

Cele 48 de formaţii rămase în a doua competiţie valorică din Europa au fost repartizate, mai întâi, în patru urne şi, ulterior, în 12 grupe. Plasată în urna a doua, Steaua a picat în grupa J, una în care au fost incluse cel mai slab cotate formaţii din urnele a treia şi a patra, adică Rio Ave (Portugalia), respectiv Aalborg (Danemarca)! 

Chiar şi clubul care a venit din urna capilor de serie, Dinamo Kiev (Ucraina), a fost sub variantele Inter Milano, Tottenham, Sevilla, PSV, Napoli, Fiorentina, Lille şi Villarreal. Doar Metalist Harkov, FC Copenhaga şi Salzburg ar fi fost mai slabe decât Dinamo Kiev.

Acest noroc al Stelei e însă o sabie cu două tăişuri. Privind lucrurile din perspectiva strict sportivă, grupa uşoară e un avantaj. Din punct de vedere financiar însă, rezultatul tragerii la sorţi e o nouă lovitură încasată de patronul Gigi Becali, după pierderea grupelor Ligii Campionilor.

Coeficient mare = două echipe în Ligă

Privind numele adversarelor din grupa J, campioana României e favorită la o clasare între primele două, ceea ce ar însemna o calificare în 16-imile Ligii Europa. O asemenea performanţă ar creşte coeficientul României în ierarhia UEFA. Momentan, suntem pe locul 15 în acest clasament. 

Dacă la finalul sezonului, România se va afla pe poziţiile 13-15, atunci Liga I va trimite două grupări în preliminariile Ligii Campionilor şi trei în cele ale Ligii Europa, începând cu sezonul 2016-2017. Având în vedere că şi Astra are perspective bune de a face puncte în grupa D, putem spera ca România să tranşeze bătălia pentru locul 15 cu austriecii. Aceştia ocupă acum poziţia a 16-a în ierarhia coeficienţilor, însă mai au o singură echipă în Europa: Salzburg.

Echipele slabe nu vând bilete

Partea de sus înseamnă jumătatea plină a paharului pentru România şi Steaua. Jumătatea goală ţine tot de rezultatul tragerii la sorţi şi de valoarea scăzută a adversarelor campioanei României. Anul trecut, atunci când a întâlnit Chelsea, Schalke şi Basel în grupele Ligii Campionilor, formaţia din Ghencea a obţinut 3,8 milioane de euro numai din vânzarea biletelor la cele trei partide de pe teren propriu.

Acum, cu siguranţă, Dinamo Kiev, Aalborg şi Rio Ave nu vor umple „Arena Naţională“ şi, indiferent de numărul spectatorilor, e clar că preţurile biletelor vor fi mult sub cele stabilite anul trecut. Rezultatul? Încasări modeste pentru Steaua, undeva între 1 – 1,3 milioane de euro. Nici banii încasaţi din partea UEFA pentru punctele făcute în grupe şi pentru o eventuală calificare în 16-imi nu vor acoperi „gaura“ din buget. 

Asta deoarece, spre exemplu, un egal în Liga Europa valoarează 100.000 de euro, în timp ce o calificare din grupă e recompensată de UEFA cu doar 350.000 de euro.

Kiev, o durere de cap în plus

Cel mai puternic adversar al Stelei din grupa J le creează şi o problemă extrasportivă roş-albaştrilor. Din cauza situaţiei tensionate din Ucraina, UEFA ia în calcul schimbarea locului de disputare a partidei de la 2 octombrie. Deocamdată, confruntarea va avea loc la Kiev, însă în cazul în care conflictul dintre Ucraina şi Rusia va lua o amploare şi mai mare, atunci partida Dinamo Kiev – Steaua se poate muta fie la Lvov, fie în Cipru.

CITEŞTE ŞI:

*Ultimele ore de mercato: Steaua îşi reface lotul pentru Liga Europa. Cine pleacă, cine a venit şi cu cine se negociază

Dinamo Kiev e o echipă fizică, bine clădită. Va fi greu pentru Steaua. Eu o văd pe Dinamo Kiev favorită în această grupă. Mircea Lucescu antrenor Şahtior Doneţk   N-avem cea mai atractivă grupă. Adversarele noastre nu atrag publicul. Era altceva dacă am fi picat cu Tottenham sau Sevilla Allan Gaarde director sportiv Aalborg

Au bătut Viitorul cu Daminuţă în poartă!

La trei zile de la meciul de la Sofia, atunci când au pierdut calificarea în grupele Ligii Campionilor la penalty-uri, cu Moţi în poarta celor de la Ludogoreţ, steliştii au trăit un déjà vu. În partida de campionat cu Viitorul, bucureştenii au învins la Chiajna, Iancu transformând un penalty în minutul 52. Viitorul a avut doi eliminaţi, Ţâru (51) şi Buzbuchi (87), iar după ce goalkeeperul a văzut „roşu“, în poarta gazdelor a trecut mijlocaşul Daminuţă pentru ultimele trei minute de joc.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite