Noile restricţii trimit organizatorii Transylvania Open la spital: Pierderile vor fi uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emma Răducanu va juca, la Cluj, în faţa unor tribune goale
Emma Răducanu va juca, la Cluj, în faţa unor tribune goale

La aproape doi ani de la începutul pandemiei şi cu peste 6 milioane de oameni vaccinaţi, reluăm, treptat, sloganul atât de îndrăgit din martie 2020: „Stăm acasă, salvăm vieţi“.

Iar asta pentru că valul patru al pandemiei ne-a lovit crunt şi vor urma şi valurile cinci, şase şi şapte, după cum ne avertizează, încă de pe acum, specialiştii. Soluţia experţilor? Vaccinarea. Cu schema completă şi cu doza booster. Şi, ca să fim protejaţi complet, ne trebuie şi restricţii impopulare, mască şi distanţare. Şi nici lockdown-ul nu e de scos din „meniu“. Ce-i drept, doar pentru 30 de zile. Din când în când.

Pornind de aici, nu e de mirare că, decoamdată, noile restricţii, anunţate în contextul epidemiologic înfiorător, au interzis accesul spectatorilor la evenimentele sportive. Pentru următoarele 30 de zile. Ceea ce înseamnă că organizatorii Transylvania Open, cel mai puternic turneu de tenis din România în ultimii ani, riscă să ajungă şi ei la spital. Nu cu COVID-19, ci cu probleme cardiace. 

Cum noile restricţii vor intra în vigoare de luni, Transylvania Open (23-31 octombrie) se va desfăşura fără spectatori, la Cluj-Napoca. Drept urmare, banii pe bilete trebuie să fie restituiţi. Atenţie: datorită interesului enorm pentru o întrecere la care vor veni vedete, în frunte şi Halep şi Emma Răducanu, abonamentele, de pildă, erau deja epuizate.

Aşadar, organizatorii Transylvania Open se vor alege cu pierderi financiare uriaşe. Teoretic, se pot consola că vor contribui, în schimb, la lupta cu pandemia. Practic, par să fie mai puţin consolaţi din acest aspect, dacă ne luăm după comunicatul lor, publicat, vineri seară.

Suntem şocaţi. Momentan, sunt doar propuneri CNSU care urmează sa fie transformate în hotărâri de Guvern. Momentan, nu e sigur, încă sperăm că lucrurile se vor schimba. Patrick Ciorcilă, organizator Transylvania Open, pentru „Gazeta Sporturilor“  
Ciorcila

Ce spun organizatorii Transylvania Open?

*Dragilor, pare că suntem în situaţia de a juca fără spectatori. În ciuda pregătirilor făcute, a măsurilor luate, toate bazate pe legislaţia în vigoare, propunerea CNSU de astăzi interzice accesul spectatorilor la evenimente sportive. Indiferent de statusul vaccinării. E o veste care ne-a lăsat fără cuvinte... Ne-am dorit ca acest turneu să fie cu spectatori, chiar dacă am redus capacitatea de la 10.000 la 1.500 de locuri pe zi. Ne-am dorit ca acest turneu să fie cu spectatori, chiar dacă am fost forţaţi să le spunem copiilor de până în 12 ani că nu putem să îi primim la turneu. Ne-am dorit să ne bucurăm de tenis, să vedem jucătoare de top, să fim alături de partenerii noştri, care la rândul lor au înţeles importanţa evenimentului. 

*CNSU şi Raed Arafat au decis că eforturile noastre şi ale voastre, de a fi vaccinaţi şi a respecta regulile, nu contează. Au decis că un turneu din circuitul profesionist de tenis pe care l-am obţinut extrem de greu, nu contează, deşi respectă standarde extrem de riguroase de securitate sanitară - şi cele impuse de WTA, şi cele impuse de autorităţile din România. În acest moment, chiar credem că interzicerea desfăşurării turneului cu spectatori este, de fapt, atât o măsură împotriva campaniei de vaccinare, întrucât nu permite accesul celor vaccinaţi la eveniment, cât şi o măsură care descurajează orice iniţiative sau evenimente viitoare. De data aceasta, CNSU a decis că sala va fi goală, deşi suntem cu toţii vaccinaţi sau trecuţi prin boală, că evenimentul în sine era gândit să respecte toate regulile amintite mai sus. 

*Nu e târziu să schimbăm această propunere CNSU, care trebuie validată de o hotărâre de Guvern. În cel de-al 12-lea ceas, rugăm Guvernul României să asigure cadrul legal pentru ca persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin boală şi sunt în intervalul dintre a 15-a şi a 180-a zi de la infectare să aibă acces la eveniment, aşa cum am gândit de la început turneul Transylvania Open. Autoriţăţile locale înţeleg impactul evenimentului şi susţin demersurile noastre, dar avem nevoie de ajutorul Guvernului pentru a permite accesul spectatorilor. 

*Vă mulţumim pentru înţelegere, ne cerem scuze pentru absurdul situaţiei, ne dorim la fel de mult ca şi voi să ne bucurăm de tenis. Până la intrarea in vigoare a acestor măsuri, Turneul se va desfăşura normal. Respectăm programul anunţat al competiţiei şi vă aşteptăm în sală.

  235.238 de dolari e valoarea totală a premiilor la Transylvania Open, turneu de categoria WTA 250, aflat la prima ediţie, la Cluj-Napoca.  
Transylvania

Ce vedete şi-au anunţat prezenţa la Transylvania Open?

Simona Halep (19 WTA)

Elise Mertens (18 WTA)

Emma Raducanu (24 WTA)

Anett Kontaveit (20 WTA)

Paula Badosa (13 WTA)

Veronika Kudermetova (32 WTA)

Ekaterina Alexandrova (37 WTA)

Jil Teichmann (39 WTA)

Ajla Tomljanovic (43 WTA)

Viktorija Golubic (45 WTA)

Marta Kostyuk (53 WTA)

Irina Camelia Begu (56 WTA)

Andrea Petkovic (79 WTA)

Kaia Kanepi (70 WTA)

Mayar Sherif (64 WTA)

Jaqueline Cristian (108 WTA)  – wild-card

CITEŞTE ŞI:

Curg veştile proaste pentru Transylvania Open: Trei vedete nu mai vin în România

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite