Noi dezvăluiri din culisele lotului olimpic de gimnastică: „Ciuperci în covor, furnici, gândaci. În sală se stă cu ligheanele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciupercile din complexul de la Izvorani (foto: Silvana Peng)
Ciupercile din complexul de la Izvorani (foto: Silvana Peng)

În 2015 echipa feminină de gimnastică a României a încheiat calificările la Campionatul Mondial pe locul 13 şi va evolua, în premieră în istoria sa, la turneul preolimpic de la Rio.

Între timp, Octavian Bellu şi Mariana Bitang au revenit la cârma lotului olimpic, iar o parte dintre gimnastele care se pregăteau la Izvorani au fost redirecţionate către Deva. Printre ele şi Asiana Peng, în vârstă de 16 ani. Motiv pentru care mama gimnastei, Silvana Peng, a lansat un atac fără precedent la adresa şefilor din Federaţia Română de Gimnastică, respectiv al antrenorilor Adela Popa şi Ioan Coroiu.

“În cei trei ani de pregătire petrecuţi la lotul de la Izvorani, Asiana Peng a beneficiat de cele mai bune condiţii de viaţă, şcoală, antrenamente şi pregătire medicală pe care Federaţia Română de Gimnastică le-a putut oferi tuturor componentelor lotului. Asiana Peng, o gimnastă care de altfel întruneşte multe calităţi, nu a avut rata de progres scontată în mod special în ceea ce priveşte valoarea de dificultate a exerciţiilor, dar şi a execuţiilor acestora, situaţie în care, în acest moment, nu poate face obiectul selecţionării ei. În ultima perioadă de pregătire, sportiva s-a exprimat în mod repetat şi imperativ prin telefon către mama sa că doreşte să se retragă, că nu-i mai place la lot la Izvorani, că doreşte să plece acasă, acuzând-o pe mama sa că o forţează să continue în lotul care are ca sarcină principală calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Toate acestea au determinat Federaţia, cu consultarea antrenorilor, să-i ofere posibilitatea de a continua pregătirea la Deva, într-un colectiv care are în componenţă şi două medaliate europene, colectiv condus de antrenori care au adus medalii la Jocurile Olimpice din Beijing şi la Campionate Mondiale şi care conduc în acest moment lotul care se pregăteşte pentru Jocurile Olimpice din 2020. Menţionez că lotul de la Deva are în componenţă sportive mai tinere cu un an sau mai puţin de un an ca Asiana Peng. Asiana Peng, ca şi celelalte sportive de la Izvorani aflate în pregătire la Deva, în funcţie de cât de mult se vor implica în pregătire la Deva, şi în funcţie de rezultatele individuale, au drumul deschis către echipa olimpică în cazul în care vor fi mai bune decât sportivele deja selecţionate să continue pregătirea la Bucureşti”, a fost răspunsul lui Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică.

Silvana Peng i-a oferit însă o nouă replică, semn că acest conflict este departe de a fi terminat: “Referitor la cele mai bune condiţii, trebuie menţionate camerele în care curgea apa, furnicile, gândacii, ciupercile crescute în covor, sala de antrenament unde stăteau cu ligheanele, şcoala despre care gimnastele de performanţa nici nu ştiau unde e, aşa cum nu ştiu nici cum arată coperţile vreunui manual. Asta găsim la lotul naţional”.

Citeşte şi:

ANALIZĂ Falimentul unui colos: Culisele durerosului eşec al echipei feminine de gimnastică la Mondialele de la Glasgow

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite