Nicolae Rainea a murit. Povestea marelui arbitru, contestat de nemţi şi decorat de doi preşedinţi ai României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Rainea a murit, miercuri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi. În continuare, vă prezentăm cine a fost Nicolae Rainea, cel mai renumit central din România, care s-a apucat de arbitraj din greşeală, după ce se lăsase de fotbal din cauza problemelor de sănătate.

După o activitate modestă de fotbalist, cariera de jucător a lui Nicolae Rainea s-a încheiat brusc în 1956, din cauza unor probleme de sănătate. „Am luat o pauză de doi ani. A fost cumplit că eu eram obişnuit să fac mişcare. În 1959, am fost la un meci la Bârlad ca spectator, iar centralul mi-a zis să-l ajut la linie pentru că mai aveau nevoie de un tuşier. Aşa m-am apucat eu de meseria asta, fără să ştiu despre ce e vorba", povestea Nicolae Rainea, care, ulterior, s-a înscris la Şcoala de arbitri.  

A început noua meserie cu fluierul în gură de la copii şi juniori, apoi a urcat pe rând treptele performanţei. După numai şase ani, în 1965, la 23 septembrie, Nicolae Rainea a debutat în Divizia A la Arad, în meciul dintre UTA şi Farul Constanţa. Un an mai târziu, a fost inclus pe lista FIFA, unde a rămas până în 1984.

„Debutul meu în Divizia A nu am cum să-l uit niciodată. A fost un meci special pentru mine. Pentru toate performanţele mele trebuie să-i mulţumesc lui Mircea Rotaru de la Iaşi, dar şi lui Gherghe N. George. Amândoi au fost mentorii mei. De când am început să arbitrez în partide internaţionale, cariera mea a luat o turnură ascendentă", mărturisea marele arbitru în 2011. Nicolae Rainea a murit miercuri, în data de 1 aprilie 2015, la Galaţi.

Nicolae Rainea a fost la trei Mondiale

În anii '70-'80, el era catalogat printre cei mai valoroşi centrali din Europa şi chiar din lume, dovadă fiind delegările atât de numeroase pe care le-a primit la jocuri internaţionale de primă mână. Rainea a fost singurul „cavaler al fluierului" din România care a participat la trei turnee finale de campionat mondial şi trei finale de cupe europene. „Am fost la Mondialele din 1974 din RFG, cum era pe atunci, în 1978 în Argentina şi în 1982 în Spania. Au fost nişte momente unice în cariera mea. M-au împlinit ca arbitru. Am mai fost la un Campionat European în 1980 şi am condus la centru trei finale din Cupa UEFA, Supercupa Europei şi Cupa Campionilor Europeni", a povestit fostul arbitru.

Nicolae Rainea, contestat de nemţi  

În 1983, ultimul act al Cupei Campionilor Europeni dintre Hamburg şi Juventus i-a fost încredinţat lui Rainea. Înainte de meci, nemţii au contestat arbitrul pe motiv că românul era pro-italieni. „Înainte să plec la Atena pentru finală, ministrul Sportului de atunci m-a chemat la el în birou şi mi-a spus că nemţii nu mă vor. L-am liniştit şi i-am spus că n-o să fie nicio problemă la meci. Finala a decurs normal, fără mari greşeli din partea mea, iar după partidă nemţii m-au felicitat", a rememorat Rainea. Cupa Campionilor Europeni din 1983 a fost cucerită de Hamburg, care a învins Juventus cu 1-0 în ultimul act al competiţiei.

Nicolae Rainea regreta că erau meciuri puţine în Divizia A

Nicolae Rainea a fost mândru de performanţele sale pe care le consideră unice în România. „Am fost la centru la aproape 300 de partide, dar, cu siguranţă, depăşeam cu mult cifra de 500, dacă arbitram în zilele noastre. Pe vremea mea erau 12, 14 sau 16 cluburi în Liga I şi, automat, erau mai puţine meciuri pe sezon. Abia în 1973, Partidul Comunist a decis ca Divizia A să fie formată din 18 echipe, ca să nu cadă Sportul Studenţesc şi Universitatea Cluj.  Eu nu greşeam la mai mult de trei jocuri într-un campionat. Pot spune că, în România, am fost cel mai bun în meseria de arbitru", afirma Rainea.

„Eu nu am avut probleme cu comuniştii, nu am fost chemat niciodată să dau cu subsemnatul, nici eu şi nici colegii mei cu care mergeam la meciuri în străinătate. Am dus-o foarte bine pe timpurile alea. În România nu te apreciază nimeni decât după ce mori. Eu sunt şi acum dorit în străinătate şi oriunde mă duc pot sta şi o lună gratis în concediu", a continuat fostul central, Nicolae Rainea, care a murit la vârsta de 81 de ani.

Nicolea Rainea, decorat de Iliescu şi de Băsescu

Rainea a fost nevoit să-şi încheie cariera în 1984 din cauza vârstei, însă a rămas alături de fotbal. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar şi actualul şef al statului, Traian Băsescu, l-au decorat pentru întreaga sa activitate. „Am ieşit la pensie din arbitraj, dar am mai continuat până la 60 de ani la copii şi juniori şi în Liga a IV-a. Nu am putut să mă rup de tot de fenomen.  Am continuat ca observator şi ca supervizor la Liga I şi 15 ani ca observator la UEFA. Acum sunt preşedinte de onoare al CCA, membru de onoare al FRF, preşedinte al AJF Galaţi şi consilier municipal, tot în Galaţi. Încă mai pot fi util fotbalului, aşa că din vară mă gândesc să revin ca observator de arbitri în Liga I. Am primit decoraţia «Serviciul credincios în grad de cavaler» şi «Serviciul credincios în grad de ofiţer» de la Ion Iliescu şi Traian Băsescu", a încheiat Rainea. 

„Steaua şi Dinamo sunt singurele echipe care nu mi-au cerut niciodată nimic la meciuri.'' Nicolae Rainea, fost arbitru

Nicolae Rainea - profil

- Data şi locul naşterii: 19 noiembrie 1933, Brăila

- Cariera de jucător: Laminorul Roman (1947-1950), Metalul Piatra Neamţ (1950-1952) şi Constructorul Bârlad (1952-1956)

- Cariera de arbitru: 300 meciuri în Liga I 115 meciuri internaţionale dintre care două finale de Cupa Balcanică, doua semifinale ale Cupei Campionilor Europeni şi trei finale de competiţii continentale intercluburi (Cupa UEFA 1978: PSV Eindhoven - Bastia 3-0, Super Cupa Europei 1978: Liverpool - Anderlecht 2-1, Cupa Campionilor Europeni 1983: Hamburger SV - Juventus 1-0).

- A murit pe 1 aprilie 2015, la Galaţi

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite