Nicolae Lupescu, fost internaţional: „Dinu n-avea ce căuta în Mexic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Lupescu, fost internaţional
Nicolae Lupescu, fost internaţional

Tatăl lui Ionuţ Lupescu, component al lotului României la Mondialul din 1970, spune că anumiţi jucători dinamovişti nu meritau să fie la acel turneu final.

Nicolae Lupescu este cunoscut de noua generaţie mai mult ca tatăl lui Ionuţ Lupescu, dar ca jucător a ajuns aproape la acelaşi nivel ca fiul său, cu excepţia părţii financiare. A jucat 234 de meciuri pentru Rapid, al cărei căpitan a fost în anii '70, a adunat 21 de selecţii la echipa naţională şi 134 de partide pentru austriecii de la Admira Wacker între 1972 şi 1976.  Ca mai toţi fotbaliştii din acea perioadă, n-a strâns însă prea mulţi bani. Totuşi, ne-a dezvăluit care este norocul său: fiul de la UEFA. Asta şi multe alte lucruri neştiute sau îngropate în trecut citiţi în cele ce urmează, într-un adevărat „Moment al Adevărului".

„Adevărul": Vechii jucători n-au strâns cine ştie ce bani în carieră. Dumneavoastră cum vă merge?

Nicolae Lupescu: Am o pensie de 1.000 de lei. Mai contează acum cât fotbal am jucat? Dacă o făceam la Steaua sau la Dinamo şi aveam şi eu grade, aveam acum o pensie de 5.000 - 6.000 de lei. Cu ce au fost ei mai presus decât noi? Dar, asta e, la Rapid jucam de plăcere. Nu eram generali sau căpitani! Când primeam câte o primă, ziceam că L-am luat pe Dumnezeu de picior.

Şi cum vă descurcaţi?

Dacă m-aş baza doar pe pensie, ar fi foarte greu. De ceva timp m-am văzut obligat chiar să renunţ la ţigări pentru că, pur şi simplu, nu mă mai ajungeam cu banii. Trebuie să recunosc, tot norocul meu este Ionuţ. Dacă nu m-ar ajuta el, aş fi mort.

Care a fost punctul maxim al carierei dumneavostră?

Mondialul Mexico '70, clar. Am fost cinci jucători de la Rapid la acel turneu final, Eu, Rică Răducanu, Sandu Neagu, Dan Coe şi Liţă Dumitru. A fost extraordinar.

Şi Dinamo tot cinci convocaţi a avut...

Da, dar la ei nu meritau toţi. Eu pe Mircea Lucescu nu-l băgam niciodată. A fost cel mai slab din echipa noastră. N-a dat nicio centrare. Dădea numai Sătmăreanu. Iar Cornel Dinu, ce să zic, dacă nu era la Dinamo şi nu era selecţioner Angelo Niculescu, nu ajungea niciodată la Mondial.

Mi se pare mie sau nu prea îi aveţi la inimă pe cei doi?

Aaa, nu e vorba de asta. ­N-am nimic cu nimeni, dar eu sunt cinstit. Lui Lucescu îi port un deosebit respect pentru că mi l-a făcut pe Ionuţ fotbalist. El l-a promovat, l-a titularizat şi i-a dat încredere la Dinamo. E un mare antrenor, dar ca fotbalist n-a fost chiar aşa ieşit din comun. Dinu, însă, a fost un arogant tot timpul şi suferea de sârbism. Zicea că se trage din popor puternic, da de unde. La înmormântarea lui Florea Dumitrache l-am salutat şi nici nu mi-a răspuns. A uitat că era vai de el. A venit de la Târgovişte în tenişi şi se lăuda că taică-su era inginer. Un infatuat şi lăudăros, ca şi acum.

Dar Dobrin de ce n-a jucat deloc la CM 1970?

El era cum e Mutu acum şi a fost normală marginalizarea lui. Zicea că e cald, că nu se antrenează că n-are chef. Noaptea rupea barurile, pleca din hotel. N-are rost să mai dezgropăm morţii acum. Mie chiar îmi era simpatic. Am fost şi la înmormântarea lui, dar n-a fost nicio nedreptate atunci, credeţi-mă.

Ce jucători din actualul lot al Rapidului vă plac?

Herea şi Deac sunt cam singurii. În rest, n-au spirit niciunul. Pancu şi Coman sunt caractere tari, dar să nu uităm că nici ei nu sunt bucureşteni. În schimb, pe Rui Duarte ăsta, ­l-aş da afară în secunda doi! Poate să fie el cel mai mare fotbalist de pe planetă, nu poate să facă ce vrea el la o echipă.

La meciurile Rapidului mai mergeţi?

N-am mai fost de cinci ani, de când m-a înjurat un copil în tribună şi nimeni nu i-a zis nimic. Şi-a băgat ceva în mine şi în morţii mei că de ce l-am dus pe Ionuţ la Dinamo şi nu l-am adus la Rapid. Când am auzit asta, m-am ridicat, am plecat şi de atunci n-am mai călcat în Giuleşti şi nici nu voi mai călca vreodată.

Chiar, de ce l-aţi dus la Dinamo?

Nu l-am dus eu. Povestea a fost alta. La 10 ani, Ionuţ s-a dus singur la stadion să se înscrie. Era Ilie Greavu antrenor parcă şi l-a întrebat pe copil cum îl cheamă. Puştiul a răspuns că Ionuţ Lupescu, iar Greavu i-a zis: „Nu eşti tu băiatul lui Culae?". Ionuţ a zis că da, iar Greavu a zis atunci: „Ia dă-i drumul de aici!. Hai, pleacă!". Ionuţ a venit acasă plângând că n-a fost primit la Rapid. L-am dus la o echipă de cartier. Echipa aia a jucat un meci cu Dinamo, a câştigat cu 8-0, Ionuţ a dat cinci goluri şi Piţi Varga l-a luat la Dinamo.

Cei de la Rapid v-au dat vreodată o sumă de bani?

De unde? Mi-au dat austriecii de la Admira Wacker, dar Rapid, nu. În fiecare an primesc un plic de la ei cu o invitaţie la Viena pentru mine şi soţie, cu totul plătit, bilete de avion şi cazare, plus 1.000 de euro. Am rămas şocat, dar asta a fost. Puteam să rămân şi la Admira. Cei de la club mi-au concesionat o casă până în 2010. Mi-au zis că vor să rămân la Viena pentru că le place de Ionuţ şi ştiu ei că o să ajungă mare fotbalist. Cât eram eu acolo a jucat şi Ionuţ la o grupă de copii de-a lor şi acolo l-au văzut. N-am acceptat însă. Le-am zis că eu vreau să mă întorc acasă.

Continuă în familia Lupescu tradiţia de fotbalist din tată în fiu?

Din păcate, soţia lui Ionuţ nu poate să facă copii şi se opreşte aici. Asta este.

Ce face Ionuţ în Elveţia? Cum a ajuns la UEFA?

Vă spun în premieră. Nemţii l-au susţinut enorm. Franz Beckenbauer a pus o vorbă bună pentru el la UEFA pentru că îl cunoştea din cei peste opt ani jucaţi de Ionuţ în Bundesliga. Ionuţ are contract pe trei ani care la final se reînoieşte. Oricum, îi place acolo şi nu mai vrea să se întoarcă în circul ăsta de la noi.

 L-aţi vizitat până acum?

Nu încă, pentru că abia de curând şi-a găsit casă. I-au propus să stea la apartament, dar lui îi place să aibă puţină ­curte, să facă un grătar şi a vrut neapărat la casă.

S-a scris că aveţi cancer.

S-a scris o prostie, credeţi-mă. Am fost operat de nisip la vezica urinară şi atât. M-am refăcut. Acum sunt bine. Mai beau câte o bere sau un coniac. Tot ca acum aş vrea să fiu şi în continuare.

Nicolae Lupescu

Data şi locul naşterii: 17.12.1940, Bucureşti
Post: fundaş central
A jucat la: Rapid, Admira Wacker
Selecţii / goluri naţională: 21 / 2
A antrenat: Rapid
Palmares ca jucător:
- Titlul de campion cu Rapid (1966-1967)
- Cupa României cu Rapid (1971-1972)
- Două cupe Balcanice cu Rapid (1964-1965 şi 1965-1966)
- Prezent la Cupa Mondială din Mexic, unde a jucat în toate cele trei meciuri ale României.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite