Neymar, pe locul 8 în topul celor mai scumpe transferuri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barcelona l-a transferat pe golgheterul lui Santos în schimbul a 54 de milioane de euro, atacantul brazilian devenind al optulea cel mai scump transfer din lume. Prima poziţie în acest clasament îi revine în continuare lui Ronaldo.

Telenovela Neymar s-a încheiat, brazilianul alegând să joace pentru FC Barcelona, grupare pentru care a semnat un angajament valabil pe cinci ani, cu un salariu stagional de 7 milioane de euro. 

Produs al lui Santos, echipa de suflet a lui Pele, Neymar (21 de ani) a debutat în prima grupare a „alb-negrilor” la 17 ani şi a a devenit în scurt timp un superstar. A câştigat trei titluri de campion al statului Sao Paolo (2010, 2011, 2012) şi o Cupă a Braziliei (2010). Anul său de glorie cu Santos a fost 2011, sezon în care a fost desemnat cel mai bun jucător sud-american şi a câştigat Copa Libertadores, Liga Campionilor din America de Sud. 

Ultima dată trofeul fusese câştigat de echipa braziliană în 1963, cu „Regele” pe teren. De altfel, Neymar, cu 138 de goluri, a fost golgheterul lui Santos în „era” post-Pele. 

„Supermarketul” Neymar

Neymar a fost transferat de Barcelona în schimbul a 54 de milioane de euro. Presa spaniolă scrie că Realul a forţat în ultima clipă deturnarea jucătorului, oferind în schimbul transferului său 84 de milioane de euro, şi jucătorului un plus de 4 milioane pe an la salariu faţă de oferta catalanilor! Degeaba însă, Neymar a ales Barca. „Vreau să-i mulţumesc jucătorului pentru că a făcut o alegere bazată pe raţiuni sportive şi nu financiare. Ştiu că alte cluburi i-au oferit mai mult”, a spus ieri Tito Vilanova, antrenorul Barcelonei. 

Cel mai probabil, Neymar va fi prezentat oficial la echipa „blaugrana” după Cupa Confederaţiilor (15-30 iunie), unde va participa alături de naţionala Braziliei. Interesant este că, din cele 54 de milioane de euro, Santos va încasa doar 55% din sumă. Restul drepturilor federative ale jucătorului aparţineau unor diverşi investitori, 40 de procente fiind ale unui fond care deţine o reţea importantă de supermarketuri în Brazilia! De altfel, se speculează că tocmai acest lucru a forţat mutarea în această vară. Contractul cu Neymar cu Santos expira anul viitor, iar dacă mutarea s-ar fi făcut atunci, din postura de jucător liber, investitorii nu s-ar mai fi ales cu nimic. 

Transferul lui Neymar, cel mai comercial atlet din lume în 2013, potrivit publicaţiei britanice SportsPro, dedicată analizei aspectelor financiare din lumea sportului, nu e văzut cu ochi buni de toţi. Johan Cruyff, guru-ul Barcelonei, nu crede că Neymar poate fi la fel de eficient alături de Messi în echipă! Iar spaniolii vorbesc şi de un risc mult mai serios. Cel al integrării unui puşti brazilian la un nou continent, la o nouă ţară şi o nouă echipă. Barcelona a mai luat „diamante” braziliene, precum Romario, Ronaldo, Rivaldo sau Ronaldinho, dar toate au fost şlefuite însă anterior, la echipe mai mici din Europa.

Cele mai scumpe transferuri din lume

Jucător De la La An Valoare (mil. euro)

1 Ronaldo                    Manchester United Real Madrid 2009 94

2 Zidane                    Juventus                         Real Madrid 2001 75

3 Ibrahimovic    Inter                                 Barcelona         2009        69

4 Kaka                    Milan                         Real Madrid 2009        68

5 Figo                            Barcelona                         Real Madrid 2000        61.5

6 Hulk                            Porto                                Zenit                         2012        60

7 Torres                    Liverpool                        Chelsea                 2011        58

8 NEYMAR                    Santos                                Barcelona         2013        54

9 Crespo                    Parma                        Lazio                         2000        51.2

10 Falcao                    Porto                                Atletico                 2011        47

"Trebuie să vedem cum se va adapta Neymar la fotbalul european, dar suntem aici să-l ajutăm şi să-l facem un jucător mai bun"

Tito Vilanova

antrenor Barcelona

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite