Naţionala de rugby a României intră într-o nouă eră: şansă pentru „stejărei”. Turneul Celor 6 Naţiuni, un vis interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stejarii au şi un echipament nou FOTO Mediafax
Stejarii au şi un echipament nou FOTO Mediafax

La câteva luni după o prestaţie onorabilă la Cupa Mondială din Anglia, naţionala de rugby a României îşi continuă aventura în Cupa Europeană a Naţiunilor cu un meci contra Portugaliei.

La câteva luni după o prestaţie onorabilă la Cupa Mondială din Anglia, naţionala de rugby a României îşi continuă aventura în Cupa Europeană a Naţiunilor. Cele şase echipe o iau de la capăt în partea a doua ediţiei 2014-2016, prima jumătate fiind câştigată clar de Georgia, cu şase puncte avans în faţa României.
La finalul celor cinci partide de la începutul acestui an, clasamentul pe 2016 se va “contopi” cu cel din 2015 şi va oferi câştigătoarea trofeului, care în mod normal va fi Georgia. 
Cum abia ediţia viitoare a Cupei Europeane a Naţiunilor are ca miză calificarea la Mondialul din 2018, România va folosi meciurile din această perioadă pentru a testa jucători noi, iar galezul Lynn Howells a adus la lot şapte debutanţi pentru jocul cu Portugalia de sâmbătă, de la Cluj Napoca (ora 17.15, DolceSport 2). Printre ei se găseşte un nou jucător naturalizat, neo-zeelandezul Stephen Shennan, aripa de la Timişoara. În lotul de 31 e şi Jody Rose, un alt cvasi-debutant din ţara frunzei de ferigă, care ocupă un post deficitar în naţionala noastră, de mijlocaş la deschidere. Mezinul grupului e Adrian Moţoc, 19 ani, component al echipei care a jucat finala Euroepanului la Under 19 şi băiatul unui fost jucător de la Steaua.
Din echipa care a mers la Mondiale, unii jucători s-au retras, în speţă Ovidiu Toniţa şi Michael Wiringi. Alţi rugbyşti de top, ca Mihai Macovei, Mihăiţă Lazăr, Turaşvili, Carpo sau Surugiu, au fost menajaţi pentru acest meci, tocmai pentru a lăsa loc “stejăreilor” să prindă rădăcini la naţională.
Chiar şi cu o echipă relativ nou, România ar trebui să îşi impună jocul în forţă în faţa unei echipe a Portugaliei care se bazează mai mult pe viteza aripilor. Istoricul confruntărilor directe spune că stejarii au câştigat 19 din cele 22 de confruntări cu “lupii” lusitani. Alături de Georgia şi România, Portugalia face parte din tripleta care nu a lipsit de la nicio ediţie a Cupei Europene a Naţiunilor, competiţie care a pornit la drum în anul 2000. Mai mult, cu excepţia Stejarilor şi a gruzinilor, doar lusitanii au cucerit titlul de campioni, performanţă nereuşită de nicio altă naţiune participantă la competiţie.

Am fost refuzaţi în elită
În acest weekend începe şi un nou sezon al Turneului celor Şase Naţiuni. Deşi dupa Cupa Mondială s-a vorbit despre includerea României şi Georgiei în această competiţie de vârf, uşa ne-a fost momentan închisă şi nouă, şi gruzinilor.  Directorul executiv al Turneului celor 6 Naţiuni, John Feehan, a declarat, pentru publicaţia “The Independent”, că niciuna dintre ţările participante în turneu nu poate fi exclusă şi că includerea altor naţionale ar afecta structura competiţiei. “Este un subiect care a luat amploare după Cupa Mondială, dar nu avem de gând să schimbăm formatul competiţiei prea curând. Este vorba despre cel mai mare turneu anual de rugby, de cel mai profitabil, cel mai bine văzut şi cu audienţele cele mai mari. De ce am vrea să schimbăm asta?", a precizat John Feehan.

Cupa Europeană a Naţiunilor 2016, prima etapă
Rusia – Spania ora 14.00
România – Portugalia ora 17.15
Georgia – Germania ora 18.00

Programul “stejarilor”
13 februarie: Spania - România (Madrid);
27 februarie: România - Rusia (Iaşi);
12 martie: România – Germania (Iaşi)
19 martie: Georgia - România (Tbilisi).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite