N-au mai rămas „săraci“ la „masa bogaţilor“. Din 16 echipe în optimile Ligii Campionilor, 13 sunt din campionate tari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În optimile celei mai puternice competiţii intercluburi au ajuns, într-o majoritate covârşitoare, echipe din campionatele tari. Dar chiar şi excepţiile Olympiakos şi Galatasaray sunt grupări cu bugete importante.

A căzut cortina peste faza grupelor Ligii Campionilor, se pot trage primele concluzii. 

La dejunul de la „masa bogaţilor“, acum cum sunt numite grupele celei mai importante competiţii intercluburi, au ajuns şase echipe din estul şi sud-estul Europei (Steaua, Şahtior Doneţk, ŢSKA Moscova, Zenit Sankt Petersburg, Galatasaray şi Olympiakos). 

Când a început să se servească felul principal, în optimi, n-au mai rămas la masă decât trei: Galatasaray, Olympiakos şi Zenit. Dar acestea nu sunt deloc nişte grupări fără forţă financiară. 

Chiar şi Olympiakos, reprezentanta unui fotbal falimentar, la nivel de echipe de club, are un buget de 40 de milioane de euro. Galatasaray, care i-a „furat“ locul, în finalul ultimului meci din grupe, lui Juventus, are staruri precum Drogba sau Sneijder, pe care-i plăteşte cu 5-6 milioane de euro pe an. 

Ultima echipă care a ajuns în optimi, din afara „Big Five“, este vicecampioana Rusiei. Dar ce să vorbeşti despre Zenit, sponsorizată de gigantul Gazprom (şi sponsorul competiţiei, din acest an), echipă care face anual un transfer de 35-40 de milioane de euro?

Zenit râde, Napoli plânge

De altfel, Zenit Sankt Petersburg are nevoie de o menţiune specială. S-a calificat în primăvara europeană a Ligii Campionilor cu doar şase puncte, o premieră în istoria competiţiei! Să plângă Napoli, care a avut ghinionul unei grupe infernale şi care, cu 12 puncte îşi continuă aventura europeană în competiţia mai săracă, Liga Europa. Acolo au mai aterizat, tot din Liga Campionilor, şi Benfica, Şahtior Doneţk şi Basel (care vor fi capi de serie la tragerea la sorţi a „16“-imilor de luni), plus Ajax, Porto, Juventus şi Viktoria Plzen

image

Ronaldo, de record 

Golgheterul fazei grupelor a fost starul Realului, Cristiano Ronaldo (28 de ani). Extrema portugheză a marcat pe 10 decembrie, în ultimul meci al „galacticilor“ din grupe, cu Copenhaga, al nouălea său gol în această fază. Nouă goluri în doar cinci partide (Ronaldo n-a jucat în penultimul meci, cu Galatasaray, 4-1, din cauza unei accidentări), şi un nou record în competiţie. Portughezul i-a eclipsat pe Ruud van Nistelrooy (2004/05), Filippo Inzaghi şi Hernán Crespo (ambii 2002/03), care reuşiseră opt goluri în grupele Ligii Campionilor. 

Aproape sigur Ronaldo îşi va depăşi targetul de anul trecut, când a fost golgheterul Ligii Campionilor, cu 12 reuşite. De altfel, evoluţia din grupe a contat şi ea pentru portughez în lupta pentru „Balonul de Aur“. Real Madrid a anunţat FIFA că Ronaldo va participa la decernarea trofeului, pe 13 ianuarie, după ce apăruseră zvonuri că starul „albilor“ nu va fi prezent la ceremonie, din cauza unor remarci negative pe care le-a avut Blatter la adresa sa. 

Cu ce-am mai rămas după acest sezon din grupe? Am văzut cum Manchester United a jucat pentru a 18-a oară consecutiv în această fază, iar Ryan Giggs (40 de ani) a bifat al 19-lea sezon în competiţie. 

Iar dacă Steaua n-a bătut pe nimeni, fiind echipa cu cele mai multe egaluri (3), adevărata codaşă a fost Olympique Marseille (0 puncte), dar francezii au scuza că au fost ciuca bătăilor într-o grupă de „foc“.

Optimile Ligii Campionilor, în februarie şi martie

Tragerea la sorţi a optimilor Ligii Campionilor are loc luni, la Nyon, de la ora 13.00. Există câteva restricţii, în primul rând cea de ţară. Apoi, echipele care au făcut parte din aceeaşi grupă nu se mai pot întâlni şi în optimi. 

Cele opt câştigătoare de grupă vor fi capi de serie şi au avantajul că vor juca returul pe teren propriu. Ocupantele locurilor doi joacă primul meci acasă din optimi „acasă“, pe 18-19 şi 25-26 februarie, manşa secundă urmând să aibă loc pe 11-12 şi 18-19 martie. 

Finala se joacă pe 24 mai, la Lisabona, pe „Da Luz“, arena celor de la Benfica.

Citeşte şi 

Steaua, printre codaşele Ligii. Cum au trecut Reghecampf şi Meme de la "Ne calificăm în optimi" la "Ăsta ne e nivelul"

ANALIZĂ Ce performanţe a reuşit Mircea Lucescu în 10 sezoane europene cu Şahtior. După patru ani, „minerii“ se întorc la Liga Europa

FOTO VIDEO Chelsea-Steaua 1-0. Roş-albaştrii îşi încheie aventura europeană fără nicio victorie. Record negativ pentru stelişti în Liga Campionilor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite