„Murim cu dreptatea în mână“. Drama unui jucător din Liga I care îşi aşteaptă restanţele salariale de un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Maftei FOTO Mediafax

Vasile Maftei, fost jucător la CFR Cluj, are de recuperat 100.000 de euro, restanţe salariale. Deşi i s-a dat dreptate la Comisiile FRF, actualul fundaş de la Chiajna încă n-a văzut niciun ban, a primit o ofertă penibilă de eşalonare din partea ardelenilor, iar avocatul său susţine că gruparea din Gruia trebuie depunctată drastic pe 14 ianuarie.

CFR Cluj e la un pas de colaps. Fosta campioană din 2008, 2010 sau 2012 a încheiat turul pe locul 2 în Liga I, în actualul sezon. Pare însă că nu va mai rămâne acolo pentru mult timp şi asta, în primul rând, din cauza situaţiei financiare dezastruoase. Restanţele către jucători depăşesc 6 luni şi tot mai mulţi fotbalişti din Gruia şi-au depus memoriile pentru a deveni liberi de contract. 

În plus, regresul poate veni nu doar prin despărţirea de unele staruri, precum Tadé, Deac sau Felgueiras, ci şi din cauza datoriile către foşti angajaţi, jucători, antrenori şi nu numai. Pentru că, potrivit Regulamentului Disciplinar al FRF şi cel al Regulamentului privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal, urmează depunctarea. Întâmplător sau nu, sancţiunile întârzie. 

„Noi, jucătorii, ne luptăm cu morile de vânt“

Din 2010 până în vara lui 2014, Vasile Maftei a îmbrăcat tricoul CFR-ului. Fundaşul de 34 de ani a luat şi un titlu cu echipa din Gruia (2012), de care s-a despărţit în vara trecută, după şase luni în care nu a fost plătit. Are de încasat aproape 100.000 de euro, şi-a depus de o jumătate de an memoriu pentru recuperarea banilor şi de atunci tot aşteaptă. 

„Când mă gândesc că eu mi-am depus memoriul în iunie, pentru că nu am fost plătit între ianuarie şi iunie 2014, iar noi suntem în ianuarie 2015…Practic, unii bani trebuia să-i primesc de un an! Memoriul s-a judecat de o grămadă de ori, mi s-a dat dreptate peste tot, dar n-am simţit niciun rezultat palpabil. Cred că pe la Comisii unii sunt rău intenţionaţi, ori încalcă regulamentul frecvent. Nu se poate să stai să te judeci o jumătate de an pentru nişte salarii. Fiecare decizie pare definitivă, dar apoi mai apar alte amânări şi subterfugii. Nu înţeleg de unde şi cum. Dar aşa e în România, unde noi, jucătorii care avem de recuperat nişte bani de la cluburi, ne luptăm cu morile de vânt“, a declarat Vasile Maftei, pentru „Adevărul“. 

Dreptate şi la CNSL, şi la Comisia de Disciplină

Abia pe 10 septembrie, Camera Naţională pentru Soluţionarea Litigiilor (CNSL) primul organism disciplinar al FRF, i-a dat dreptate lui Maftei şi a dispus ca CFR Cluj să-i plătească suma de 30.000 de euro. E vorba doar despre o parte din bani şi de un prim dosar, pentru că fundaşul are pe rol două litigii prin care solicită plata restanţelor salariale din partea echipei din Gruia. Niciuna n-a fost încă soluţionată. 

În situaţia lui Maftei se mai află şi Liviu Ganea, Ioan Hora, Claudiu Voiculeţ şi Laszlo Sepsi, şi ei foşti jucători faţă de care CFR are restanţe (suma totală fiind de 250.000 de euro) şi care, în septembrie, au primit decizie favorabilă din partea CNSL. 

Ce-a urmat? Încă o perioadă de pauză. Pe 3 decembrie, deci la aproape trei luni, Comisia de Disciplină a FRF, următorul for disciplinar, a luat act de neîndeplinirea deciziei CNSL, şi a dictat şi ea sancţiuni, potrivit normelor articolului 24 din Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal. 

În ordine, e vorba despre o amendă de 3.000 de lei şi de un termen de graţie de cinci zile de la comunicarea deciziei, pentru plata debitului către jucători. Apoi, dacă nici după această perioadă clubul nu se conforma, urma ca, după 15 zile calendaristice, CFR să piardă două puncte. Iar dacă e vorba de abateri faţă de mai mulţi jucători, cazul de faţă, acestea se cumulează. Se poate ajunge şi la interdicţie la transferuri şi chiar retrogradare!

Depunctare pe 14 ianuarie?

Teoretic, pe 24 decembrie, CFR ar fi trebuit să piardă deja 12 puncte, din cauza restanţelor neplătite faţă de cei cinci jucători (Maftei are două dosare). Practic, nu s-a întâmplat aşa, pentru că pe 19 decembrie, clubul din Gruia a ridicat anumite obiecţii, pe care Comisia de Disciplină a FRF le-a respins, a mai aplicat o amendă de 3000 de lei CFR-ului, dar şi un termen de graţie de 5 zile. 

Doar că, noul termen a fost stabilit pentru 14 ianuarie (!), până atunci fiind perioada de Sărbători şi diverse şedinţe la comisii, dar cu alte probleme de rezolvat. Pur şi simplu întâmplător, începând cu 15 ianuarie cluburile din Liga I ar trebui să primească a doua tranşă din drepturile TV, de care pare că atârnă supravieţuirea multora. În condiţiile situaţiei financiare a CFR-ului, s-ar putea ca totul să fi fost o strategie pentru a atingerea acestei date. 

„Pe mine nu mă interesează să fie depunctată CFR-ul, ci să-mi fie plătiţi banii pentru munca mea. Nu ştiu când şi cum o să se rezolve, dar sper ca la un moment dat să-mi primesc banii. Nu m-a căutat pe mine nimeni de la CFR, au vorbit doar avocaţii, şi eu venit cu o ofertă penibilă. Adică s-a vorbit despre o eşalonare, dar îmi ofereau ceva gen 0,2%! În România, noi, jucătorii, murim cu dreptatea în mână“, a concluzionat Maftei. 

Şi-au scos faxul din priză

După decizia Comisiei de Disciplină din 3 decembrie, afişată şi pe site-ul oficial al LPF, CFR a încercat o stratagemă prin care să mai câştige ceva timp. În era tehnologiei, gruparea din Gruia şi-a deconectat faxul! 

„Cei de la CFR  au susţinut că nu au primit citaţia şi au depus o cerere de revizuire. Nu au făcut recurs, pentru că recursul ar fi costat 3.000 de lei, în timp ce revizuirea costă doar 500. Comisia de Disciplină a constatat ilegalitatea acestei cereri, pentru că revizuirea se ia în considerare doar când există documente noi la dosar, şi nu era cazul acum, le-a mai dat o amendă şi cinci zile de graţie (n.r. – în şedinţa din 19 decembrie). Cu regulamentul în mână, pe 14 ianuarie CFR trebuie depunctată, pentru că n-a plătit restanţele. Dar mă aştept la orice, pentru că până acum Comisia a acceptat toate tertipurile şi toate tergiversările“, a declarat Josep Vandellos, avocatul care îi reprezintă pe Laszlo Sepsi şi Vasile Maftei în litigiul cu CFR Cluj.

FC Braşov şi Petrolul, probleme asemănătoare

În afară de cei menţionaţi mai sus, Daniel Stana, Damjan Djokovic, Mihai Mincă şi Daniel Stana au câştigat şi ei memoriile depuse împotriva CFR-ului, iar în perioada următoare alte dosare sunt pregătite să intre la judecată, primii la rând fiind Deac şi Felgueiras. Situaţia echipei din Gruia nu este însă una singulară. Andrei Cristea, Romeo Surdu şi Vali Bordea au şi ei decizii favorabile din partea Comisiilor disciplinare ale FRF, dar nu şi-au primit încă restanţele de la FC Braşov, iar Petrolul are şi ea probleme. Transferul lui Victoraş Astafei de la Oţelul a generat un litigiu între cele două grupări, iar CNSL a decis că „lupii“ trebuiau să plătească  gălăţenilor 10.000 de euro până la finalul lui 2014. Suma e mică, dar situaţia de la Petrolul e complicată. 

Luna aceasta, CNSL va judeca un alt memoriu, depus de Adi Mutu, care susţine că are de încasat de la Petrolul restanţe în valoare de 50.000 de euro. 

Paszkany: „În următorii ani, CFR poate nu va mai juca în prima ligă“

Patronul lui CFR Cluj, Arpad Paszkany (43 de ani), a făcut recent o confesiune în legătură cu relaţia sa cu fotbalul, investiţiile în clubul care a cunoscut multe performanţe în ultimii opt ani şi cum ar putea arăta viitorul echipei ardelene. Paszkany, care şi-a retras sprijinul financiar de la echipă de un an, perioadă în care s-a axat pe alte afaceri, în speţă tv şi imobiliare, susţine că a rămas cu un gus amar. „Din păcate, un club din România în care se investesc resurse personale va rămâne în cele din urmă fără bani. Singurul mod de a face profit în fotbalul din România este să te califici în grupele Ligii Campionilor, şi asta aproape în fiecare sezon“, a declarat Paszkany, pentru ştiridesport.ro

Omul de afaceri a criticat faptul că „cea mai mare nedreptate din Liga I e că două treimi dintre cluburi sunt menţinute în viaţă din bani publici, şi asta în defavoarea investitorilor privaţi“, a dezvăluit că a pierdut aproape 20 de milioane de euro prin anumite transferuri ratate şi nu vede viitorul CFR-ului prea roz. „Cu mare probabilitate, în următorii 5-7 ani CFR nu o să mai joace la nivel european, poate nici în prima ligă din România, dar de murit CFR nu va muri”, a mai transmis „Arpi“. 

Ori plătesc, ori adio Europa!

Datoriile către foşti jucători par a fi ultima problemă a echipei din Gruia. Recent, în urma unui control, cei de ANAF ar fi descoperit că clubul datorează statului 11 milioane de euro, iar pe această direcţie se înscrie şi anunţul UEFA de la sfârşitul lui decembrie 2014. Din cauza datoriilor către foşti sau actuali angajaţi, faţă de alte echipe şi autorităţi, gruparea ardeleană a primit şi o amendă de 150.000 de euro şi are termen până la 31 ianuarie să lichideze restanţele, altfel urmează să fie excluşi din Europa, în următoarele trei sezoane. Într-o situaţie asemănătoare se află şi Astra.

„Nu pot să vă dau informaţii despre un dosar aflat pe cale disciplinară. Avem un birou de presă, luaţi legătura cu ei”

Ionuţ Ivaşcu, avocat CFR Cluj 

„Nu pot să mă pronunţ în legătură cu un dosar aflat pe rol. Sunt tot felul de obiecţii pe care avocaţii părţilor le ridică, iar noi trebuie să verificăm dacă acestea sunt sau nu întemeiate. Dar, dacă nu vor fi plătiţi banii, se va dispune executarea sancţiunilor”

Daniel Cernat, preşedinte Comisia de Disciplină a FRF

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite