Moţi, vedetă la nivel mondial, viral pe net: cum s-a schimbat viaţa fundaşului peste noapte şi ce îi pregătesc bulgarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Moţi jubilează după ce a parat penalty-ul care a trimis Ludogoreţ în grupele Ligii. FOTO: Mediafax
Cosmin Moţi jubilează după ce a parat penalty-ul care a trimis Ludogoreţ în grupele Ligii. FOTO: Mediafax

Dintr-un jucător care era luat peste picior de Stoichiţă, acum două săptămâni, fundaşul de 29 de ani a ajuns vedetă pe BBC, „Daily Mirror“ sau „Bild“

De acum înainte, despre Cosmin Moţi se poate spune că e mai iubit în Bulgaria decât în România. 

Fostul stoper al lui Dinamo a eliminat cea mai populară echipă din ţară din Liga Campionilor, iar datorită paradelor sale, fotbalul bulgar va avea o reprezentantă în grupele acestei competiţii pentru a doua oară în istorie. Până acum, doar Levski Sofia izbutise să joace în cea mai tare întrecere intercluburi, în 2006. 

Moţi a devenit erou după un scenariu dramatic. În minutul 119, Varela a scăpat singur spre poarta celor de la Ludogoreţ. Cosmin a încercat să-l oprească pe fundaşul african cu preţul unei eliminări, dar nu l-a ajuns din urma, aşa că portarul Stoianov a părăsit suprafaţa de pedeapsă, l-a doborât pe stelist, primind „roşu“. Cum bulgarii efectuaseră toate schimbările, ei n-au putut scoate un jucător de câmp pentru a-l introduce pe portarul de rezervă. În acele momente, steliştii erau 90% siguri de calificare. Dacă ar fi ştiut ce urmează, şi-ar fi dat palme pentru că Moţi n-a apucat să-l faulteze pe Varela, ceea ce i-ar fi adus eliminarea.

A boxat, a marcat, a apărat

Rămas pe teren, fostul dinamovist s-a dus glonţ spre banca de rezerve şi i-a cerut permisiunea antrenorului să intre în poartă. Dermendzhiev a fost de acord, aşa că apărătorul i-a luat mănuşile şi tricoul goalkeeper-ului de rezervă, Cvorovici, şi a stat între buturi. A avut noroc, atunci când zidul a deviat în corner lovitura liberă a lui Stanciu. Apoi însă, a ieşit curajos şi a boxat lovitura de la colţ, iar centralul a pus capăt meciului.

La penalty-uri, acelaşi Moţi a luat balonul şi a bătut primul pentru Ludogoreţ: execuţie imparabilă, iar bulgarii aveau 1-0. Fundaşul Moţi îşi făcuse datoria. Portarul Moţi însă a depăşit toate aşteptările: a ghicit colţul la majoritatea loviturilor de la 11 metri şi le-a apărat pe cele executate de Pârvulescu şi de Râpă!

„Am jucat portar pe maidan“

Prestaţia fabuloasă a lui Moţi a convins toată lumea că, în tinereţe, el fusese portar, înainte să ajungă fundaş. Fostul dinamovist a lămurit însă lucrurile. „Am jucat portar pe maidan, când eram copil. Nici mie nu-mi vine să cred că am apărat două penalty-uri. Acolo, pe teren, mi-a venit ideea să intru în poartă şi mă bucur că stafful tehnic a fost de acord“, şi-a început discursul eroul bulgarilor.

„Nu Moţi a calificat Ludogoreţ. Eroi sunt toţi jucătorii şi antrenorii de la acest club. Sunt convins că şi dinamoviştii s-au bucurat. Pe lângă zeci de mii de bulgari, am făcut fericiţi şi zeci de mii de români“, a completat Moţi, referindu-se la faptul că a jucat în „Ştefan cel Mare“, între 2005 şi 2012.

Englezii i-au acordat titlul de „Sir“

Presa internaţională a scris pe larg despre ce a reuşit Cosmin Moţi în returul cu Steaua, iar numele fundaşului a devenit viral în căutările de pe internet.

„Forţat să intre în poartă, Cosmin Moţi şi-a trimis echipa în grupele Ligii Campionilor. Nimic nu se compară cu un jucător de câmp care intră între buturi pentru a apăra la loviturile de departajare. Noi, cei de la Mirror Footbal, te salutăm pe tine, Sir“, au scris cei de la „Daily Mirror“. „Absolut uimitor! El (n.r. – Moţi) a fost aproape patru metri în interiorul careului, atunci când a apărat penalty-ul decisiv, dar cui îi mai pasă? Ce poveste!“, a notat BBC.

Cei de la Eurosport au rămas cu o dilemă, după partida de la Sofia: „Singura întrebare care se pune acum e cine ar trebui să interpreteze rolul lui Moţi la Hollywood“.

CITEŞTE ŞI:

*Întâmplare sau inspiraţie? Antrenorul celor de la Ludogoreţ a explicat ce l-a îndemnat să-l facă portar pe Cosmin Moţi

2 titluri a cucerit Moţi cu Ludogoreţ în ultimele două sezoane, fiind singurul jucător român, dintre cei aflaţi în străinătate, care a reuşit o astfel de performanţă.

I-a închis gura lui „Lippi“

Prestaţia lui Moţi a fost şi o palmă pe care fundaşul celor de la Ludogoreţ i-a dat-o lui Mihai Stoichiţă. Înaintea meciului tur, „Lippi“ a avut o remarcă de prost gust la adresa fundaşului: „Am înţeles că Moţi e cel mai bun jucător al lui Lodogoreţ. Dacă e aşa, atunci e clar. Cât timp a fost la Dinamo, Moţi n-a reuşit aproape niciodată să-i oprească pe stelişti“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite