Larisa Iordache - povestea adolescentei care a cucerit patru medalii la Europenele de la Moscova şi a adus mândrie în sufletele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Larisa Iordache, una dintre speranţele gimnasticii din România FOTO Reuters
Larisa Iordache, una dintre speranţele gimnasticii din România FOTO Reuters

Gimnasta Larisa Iordache (16 ani), fata care a adus României patru medalii din totalul celor şapte obţinute de ţara noastră la Campionatele Europene de la Moscova, are o poveste de viaţă care reprezintă un exemplu pentru copii ce au drept scop performanţa.

FOTO Larisa Iordache, aur la bârnă şi argint la sol / Diana Bulimar, argint la bârnă şi bronz la sol / Flavius Koczi, argint la sărituri 

Reacţia Marinei Bitang după reuşitele fetelor

Pentru o sportivă cu asemenea rezultate, începutul este unul cel puţin surprinzător. Larisa a ajuns în gimnastică total întâmplător: aflată la o plimbare cu mama sa în parc în jurul vârstei de cinci ani, a fost remarcată de o antrenoare a clubului Dinamo pentru ambiţia de care dădea dovadă încercând să meargă pe role. 

De aici până la debutul atrenamentelor în gimnastică a mai fost doar o zi şi în următorii 12 ani, viaţa Larisei s-a învârtit în jurul sportului. Când avea opt ani a venit şi primul titlu de campioană naţională, cucerit la concursul „Mica Gimnastă“, acesta fiind doar începutul unei carierere promiţătoare. Palmaresul Larisei numără două titluri europene de anul trecut, la Bruxelles, când a participat la prima competiţie ca senioară. Şi povestea continuă.

Motivul pentru care Belu şi Bitang au rămas la lot

Un amănunt notabil în legătură cu Larisa este faptul că gimnasta are piciorul stâng mai scurt cu câţiva milimetri faţă de cel drept. Cu toate că nu este vizibil în timpul antrenamentelor, acest lucru îi creşte riscul de accidentare. Pentru a evita acest lucru, sportiva poartă, la recomandarea medicilor de la Viena, o mini-talonetă de silicon graţie căreia este distribuită uniform presiunea pe picioare.

Considerată una dintre marile speranţe ale României în realizarea performanţei sportive, Larisa a reprezentat principala motivaţie a cuplului Octavian Belu – Mariana Bitang de a antrena lotul feminin de gimnastică al ţării. „Nu trebuie să ascund că dacă am acceptat să rămânem, mai mult pentru ea am făcut-o“, declara Mariana Bitang în vara anului trecut. 

A obţinut „bronzul“ cu o gaură în palmă şi sânge pe bară

Participarea la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) a fost una cu emoţii pentru Larisa, care a suferit o accidentare la călcâi şi primele informaţii indicau o absenţă din competiţie. La vremea aceea, una dintre susţinătoarele de care s-a bucurat Larisa a fost Nadia Comăneci, idolul acesteia, care a mizat pe şansa de reuşită a adolescentei. În ciuda problemelor medicale, Larisa a obţinut medalia de bronz în proba pe echipe, după ce a concurat „cu o gaura în palmă şi sânge pe bară“, potrivit Marianei Bitang.

Dincolo de reuşitele sportive prin care aduce mândrie în sufletele românilor, Larisa este o adolescentă normală, cu preocupări fireşti: adoră să meargă la cumpărături, colecţionează insigne din deplasările pe care le face şi se relaxează jucându-se pe consola Wii. Secretele şi încercările pe care le traversează la o vârstă dificilă sunt împărtăşite cu cea mai bună prietenă din lotul naţional feminin, Diana Bulimar, cu care îşi împarte atât camera, cât şi trăirile.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite