Moment controversat la Baku: Stewarzii au confiscat steagul LGBT al unui suporter danez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

După ce UEFA a deschis o anchetă pentru că Manuel Neuer a purtat o banderolă de căpitan în culorile curcubeului şi i-a interzis Germaniei să coloreze astfel stadionul din Munchen, un steag LGBT a fost ridicat de un steward la partida Cehia - Danemarca din sferturi, informează digisport.ro.

Reacţia Ungariei, după ce UEFA a interzis iluminarea Allianz Arena în culorile curcubeului

Ungaria a catalogat drept o ''decizie bună'' a UEFA respingerea propunerii ca stadionul din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului (specifice comunităţii LGBT) la meciul dintre Germania şi Ungaria de la EURO 2020. Declaraţia ministrului ungar de Externe a fost făcută înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE programată la Luxembourg. Cu o zi înainte, el considerase ''periculos'' să fie amestecate sportul şi politica.

Intenţia anunţată de primarul social-democrat al Munchen-ului, Dieter Reiter, şi care aştepta aprobarea UEFA era menită să arate solidaritatea faţă de comunitatea LGBT din Ungaria, după ce parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege care interzice propaganda homosexuală în şcoli şi în rândul minorilor, act normativ criticat de ONG-uri şi de partide ungare progresiste din opoziţie.

''Consider că este foarte dăunător şi periculos atunci când cineva încearcă să amestece politica cu sportul. Au existat unele încercări de acest fel în în istoria lumii şi ele au sfârşit foarte rău'', declara Peter Szijjarto.

   ''Toată lumea îşi dă seama că despre aceasta este vorba, noi în Ungaria am adoptat o lege pentru a proteja copiii ungari şi există un protest împotriva ei în Europa Occidentală, pe care ei încearcă să-l exprime şi prin aducerea politicii la un eveniment sportiv'', spunea oficialul ungar. ''Cred că aceasta face mult rău, experienţa istoriei arată că este un lucru greşit, şi cred că germanii ştiu asta, ei cu siguranţă îl ştiu foarte bine'', puncta Szijjarto.

UEFA a respins ulterior cererea considerând că în fotbal nu trebuie amestecate chestiuni de natură politică

''Prin statutele sale, UEFA este o organizaţie neutră din punct de vedere politic şi religios. Având în vedere contextul politic al acestei cereri - un mesaj care vizează o decizie luată de parlamentul naţional ungar - UEFA trebuie să refuze această cerere", menţiona UEFA.

Şi premierul ungar Viktor Orban a avut cu două săptămâni în urmă o reacţie faţă de o altă controversă politico-sportivă, după ce spectatorii ungari au reacţionat cu huiduieli faţă de gestul selecţionatei irlandeze de fotbal de a îngenunchea împotriva rasismului înaintea unui meci amical desfăşurat la Budapesta.

''Ungurii îngenunchează în trei situaţii: în faţa lui Dumnezeu, în faţa Patriei şi când cer în căsătorie'', a explicat premierul ungar, adăugând că acest gest de a îngenunchea ca protest antirasist ''nu este înţeles în Ungaria'' şi în opinia sa nu-şi are locul la un eveniment sportiv, el răspândindu-se în ţările care au un trecut sclavagist şi duc această ''povară morală''.

Neuer, investigat de UEFA pentru banderola de căpitan în culorile comunităţii LGBT

Recent, Manuel Neuer, portarul Germaniei, a fost investigat de UEFA după ce a purtat o banderolă în culorile drapelului comunităţii LGBT, iar acest lucru este interzis de regulamentul forului european pentru că este considerat un simbol politic.

Forul european a decis, însă, să nu sancţioneze în niciun fel jucătorul sau Federaţia Germană de Fotbal.

"Curcubeul a fost considerat un gest de susţinere al echipei pentru diversitate", a transmis Federaţia Germană, într-un comunicat citat de L'Equipe.

Neuer ar urma să poarte această banderolă şi la următorul meci de la EURO 2020, contra Ungariei.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite