Miracolul Sheriff Tiraspol: Cum au construit doi foşti agenţi KGB o echipă care uimeşte Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sheriff

Primul club din Moldova calificat în grupele Ligii Campionilor reprezintă, de fapt, Transnistria, un stat nerecunoscut de comunitatea internaţională. „Adevărul“ vă prezintă zece detalii despre formaţia care tocmai a doborât Real Madrid la ea acasă.

În decurs de câteva săptămâni, Sheriff Tiraspol a trecut de la stadiul unei echipe care „n-are ce căuta în grupele Ligii Campionilor“ la cel de revelaţia competiţiei.

Dacă victoria din prima etapă, 2-0 pe teren propriu, cu Şahtior Doneţk, a ridicat sprâncene, cea de marţi seară, 2-1 cu Real Madrid, pe „Santiago Bernabeu“, a şocat, pur şi simplu. Şi a adus pe buzele tuturor o întrebare: Dar cine e această Sheriff Tiraspol?

Benzema

Karim Benzema, devastat după înfrângerea Realului cu Sheriff Tiraspol

Răspunsul vi-l oferă „Adevărul“, furnizând zece amănunte despre această echipă care reprezintă un fel de „Vestul Sălbatic“ al fotbalului, dar care merită toate aplauzele pentru modul în care şi-a depăşit cu mult condiţia.

1. Transnistria, o zonă crepusculară

În primul rând, Sheriff Tiraspol, deşi reprezintă Republica Moldova, provine dintr-un stat separatist, numit Republica Moldovenească Nistreană (RMN). Sau Transnistria, pe scurt. Din punct de vedere geografic, zona se află la graniţa dintre Moldova şi Ucraina. Potrivit ultimului recensământ din 2014, aici trăiesc aproape 475.000 de oameni. Capitala e Tiraspol. Cei mai mulţi locuitori nici nu se consideră a fi moldoveni, ci ruşi. De altfel, Rusia are o prezenţă militară masivă în zonă, iar în 2014 parlamentul semi-independent din Transnistria a cerut anexarea de Rusia, exact cum s-a întâmplat cu Crimeea!

Chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat, Transnistria rămâne un fel de zonă crepusculară! Pentru că, deşi e un stat nerecunoscut la nivel internaţional, are propriul său guvern, dar şi o monedă, rubla transnistreană, care nu se găseşte nicăieri, în afara acestei regiuni! Alt amănunt bizar: aici, telefoanele mobile nu preiau semnalele venite dinspre Republica Moldova, deşi graniţa e la doar 20 de kilometri distanţă!

Având în vedere această situaţie, demnă de „Vestul Sălbatic“, nu e de mirare că în Transnistria corupţia şi crima organizată fac ravagii. Iar toată zona pare că a rămas încremenită în timp, cu drumuri groaznice şi un gri predominant, care aminteşte de comunismul de pe vremea URSS-ului.

Sheriff

Un supermarket Sheriff

2. Sheriff, cu venituri mai mari decât toată Moldova!

Compania Sheriff, fondată în 1993, controlează tot în Transnistria. A apărut, iniţial, ca o organizaţie caritabilă, după care s-a dezvoltat atât de mult încât, în acest moment, veniturile sale anuale sunt de două ori mai mari decât bugetul Republicii Moldova. Sheriff deţine benzinării, supermarketuri, o companie de telefonie mobilă, una de construcţii, un canal de televiziune, o agenţie de publicitate, o fabrică de băuturi spirtoase („KVINT”), dar şi două fabrici de pâine! De asemenea, Sheriff e dealer-ul oficial al Mercedes-Benz, în regiunea transnistreană.

Iar „tentaculele“ companiei ajung, bineînţeles, şi în politică. În decembrie 2020, Sheriff, prin partidul pe care îl controlează, Obnovlenie, a câştigat majoritatea parlamentară. 

3. Preşedintele, un fost agent KGB

Omul din spatele companiei Sheriff, Viktor Gushan, are un CV demn de tot ce se întâmplă în Transnistria. Preşedintele companiei Sheriff e şi preşedintele clubului de fotbal cu acelaşi nume. Un fost agent KGB, Gushan a fondat echipa alături de un alt fost agent, Ilya Kazmaly. Proiectul lor fotbalistic a început în 1997 şi, într-o primă fază, s-a numit Tiras Tiraspol, denumire care a fost schimbată după un an. 

4. Monopol pe titlu în Moldova

Având în vedere că restul formaţiilor din Moldova, exceptând Zimbru Chişinău, se zbat în sărăcie, nu e de mirare că Sheriff a pus un fel de monopol pe titlul de campioană. La un an după înfiinţare, Sheriff a promovat în prima ligă, Divizia Naţională. Din 2001, formaţia deţinută de foştii agenţi KGB a câştigat campionatul de 19 ori! Practic, doar în 2010-2011 şi 2014-2015, locul 1 a fost câştigat de o altă grupare, Dacia Chişinău, respectiv Milsami Orhei.

Sheriff

5. Baza lor, una SF, a costat o sumă colosală

Pe lângă rezultate sportive, forţa financiară a celor de la Sheriff Tiraspol se vede şi în infrastructura de care beneficiază. Toată baza lor, care include şi o arenă de 13.460 de locuri, a fost dată în folosinţă, în 2002, şi a costat 200 de milioane de dolari! Prin comparaţie, restul echipelor din Moldova, din nou exceptând Zimbru Chişinău, folosesc baze de antrenamente şi stadioane închiriate de la stat, pentru simplul motiv că nu le deţin pe ale lor.

6. O echipă construită fără sume de transfer

Dacă în România, cluburile din Liga I, cu excepţia FCSB, au renunţat la sume de transfer, dar aduc jucători liberi de contract de mâna a 5-a, în schimb, Sheriff Tiraspol face ravagii în grupele Ligii Campionilor, tot cu fotbalişti luaţi liberi, însă unii cu calitate! De fapt, în toată istoria acestei grupări, cea mai scumpă achiziţie a fost cea a sârbului Marko Markovici, în sezonul 2012-2013, pentru care Sheriff le-a plătit un milion de euro celor de la Skoda Xanthi (Grecia). Paradoxal, fix acest atacant a dezamăgit, adunând doar 14 apariţii în care a marcat de şase ori. 

Cocis

7. Românul Cociş, cea mai profitabilă afacere

Dacă banii plătiţi pentru Markovici au fost aruncaţi pe apa sâmbetei, în condiţiile în care sârbul a părăsit clubul liber de contract, în schimb, al doilea cel mai scump transfer din istoria lui Sheriff a reprezentat o afacere profitabilă. În sezonul 2004-2005, formaţia din Tiraspol l-a luat pe Răzvan Cociş de la „U“ Cluj“ pentru 700.000 de euro. În 2007, fostul internaţional român a fost vândut la Lokomotiv Moscova pentru 2,6 milioane de euro! Aceasta e cea mai mare sumă de transfer încasată vreodată de Sheriff.

8. Au ţinut Steaua în şah

Poate că Sheriff Tiraspol e debutantă în grupele Ligii Campionilor, însă, în ultimii ani, echipa a ajuns de câteva ori în grupele Ligii Europa. De patru ori, mai precis, în 2017-2018, 2013-2014, 2010-2011 şi 2009-2010. De fiecare dată însă, Sheriff a fost eliminată în grupe. Şi a adunat doar cinci victorii în 24 de partide, cu Twente (Olanda), Dinamo Kiev (Ucraina), Tromso (Norvegia), Lokomotiv Moscova (Rusia) şi Fastav Zilin (Cehia). Tot în grupele Ligii Europa, în 2009-2010, au fost două confruntări cu Steaua: 0-0 la Bucureşti şi 1-1 la Tiraspol.

Vernydub

9. Antrenorul, un anonim la nivel european

Parcursul demn de poveste al celor de la Sheriff în Ligă, până în acest moment, îl are în fruntea echipei pe antrenorul ucrainean, Yuriy Vernydub - foto (55 de ani). Vorbim despre un tehnician fără CV, care a preluat Sheriff, în decembrie 2020, pentru un salariu stagional de 250.000 de euro. Până să ajungă la această formaţie, Vernydub a pregătit Şahtior Soligorsk (Belarus) şi Zorya (Ucraina), în calitate de principal. De remarcat că, de când s-a înfiinţat clubul în 1997, Sheriff a schimbat antrenorul de 27 de ori!

Yasane

Momo Yansane (Guinea), marcator pentru Sheriff în meciul cu Şahtior Doneţk

10. Moldovenii, „lipiţi“ de banca de rezerve

Pe lângă faptul că reprezintă Republica Moldova, deşi provine dintr-o regiune separatistă, mai există un paradox legat de Sheriff Tiraspol. În primul „11“ folosit în partidele cu Şahtior şi cu Real Madrid, n-a existat niciun fotbalist moldovean! Aceştia, patru la număr, au fost „lipiţi“ de banca de rezerve în ambele meciuri câştigate până acum în grupe. Sheriff e, aşadar, o formaţie multinaţională, cu jucători din Malawi, Trinidad Tobago, Uzbekistan, Ghana, Brazilia, Luxemburg sau Peru. 

20.000 de dolari e cel mai mare salariu în lotul celor de la Sheriff Tiraspol, evaluat de transfermarkt.com la 12,3 milioane de euro.  

Liga Campionilor, faza grupelor, etapa a II-a, marţi

Grupa A

PSG - Man. City 2-0

Leipzig - Club Brugge 1-2

Clasament

1. PSG 2 1 1 0 3-1 4

2. Club Brugge 2 1 1 0 3-2 4

3. Man. City 2 1 0 1 6-5 3

4. Leipzig 2 0 0 2 4-8 0

Grupa B

Porto - Liverpool 1-5

AC Milan - Atl. Madrid 1-2

Clasament

1. Liverpool 2 2 0 0 8-3 6

2. Atl. Madrid 2 1 1 0 2-1 4

3. Porto 2 0 1 1 1-5 1

4. AC Milan 2 0 0 2 3-5 0

Grupa C

Ajax - Beşiktaş 2-0

Dortmund - Sporting 1-0

Clasament

1. Ajax 2 2 0 0 7-1 6

2. Dortmund 2 2 0 0 3-1 6

3. Beşiktaş 2 0 0 2 1-4 0

4. Sporting 2 0 0 2 1-6 0

Grupa D

Şahtior - Inter 0-0

Real Madrid - Sheriff 1-2

Clasament

1. Sheriff 2 2 0 0 4-1 6

2. Real Madrid 2 1 0 1 2-2 3

3. Inter 2 0 1 1 0-1 1

4. Şahtior 2 0 1 1 0-2 1

*Primele două clasate vor merge în optimile Ligii Campionilor, iar ocupantele locurilor 3 îşi vor continua parcursul în Liga Europa.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite