Miracolul celor 6%: Statisticile fabulosului meci Ajax - Tottenham vorbesc despre performanţa englezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucas Moura (Tottenham)
Lucas Moura (Tottenham)

Până la returul dintre Ajax şi Tottenham, 94% din echipele care câştigaseră turul unei semifinale, în deplasare, obţinuseră calificarea în ultimul act. Englezii au crezut în şansa lor de 6% şi au realizat o performanţă demenţială la Amsterdam.

Acest sezon de Liga Campionilor va intra în istorie drept cel mai spectaculos din toate timpurile! 

A fost „remontada“ incredibilă a lui Juventus, în optimi, cu Atletico, eliminarea şocantă suferită de PSG cu United, la Paris, nebunia de pe „Etihad“ în returul dintre City şi Tottenham, plus victoriile uriaşe obţinute de Ajax pe „Santiago Bernabeu“ şi pe „Allianz Stadium“ din Torino. Iar totul a culminat cu cele două semifinale în care partidele retur au oferit un dramatism de nedescris!

Miercuri seara, la 24 de ore după calificarea fantastică a lui Liverpool în finala de la 1 iunie, Tottenham a izbutit un succes incredibil, la Amsterdam, devenind adversara „cormoranilor“ pe „Wanda Metropolitano“ din Madrid. Iar asta în condiţiile în care Ajax câştigase primele trei din cele patru reprize şi, având 3-0 la general, părea ca şi calificată în finala Ligii Campionilor. Ultimele 45 de minute de pe „Johan Cruijff Arena“ au fost însă o nebunie, iar cifrele vorbesc cel mai bine despre ceea ce s-a petrecut pe teren.

*Tottenham a devenit doar a doua formaţie care a obţinut calificarea într-o finală de Cupa Campionilor / Liga Campionilor, deşi a pierdut, turul, acasă. Din precedentele 17 echipe aflate în această situaţie, doar una întorsese scorul în retur. Vorbim de Ajax, care, în 1996, a pierdut, la Amsterdam, cu Panathinaikos (0-1), însă s-a calificat în finală, după o victorie în retur, în Grecia, cu 3-0.

*Tottenham a devenit doar a doua echipă din 1999 încoace, care a revenit de la 0-2 într-o semifinală de Liga Campionilor pentru a câştiga partida. Acum 20 de ani, Manchester United a reuşit aceeaşi performanţă în returul cu Juventus în care torinezii au avut 2-0 după 11 minute, însă au pierdut cu 2-3 şi au ratat finala.

*Tottenham a devenit a 8-a echipă din Anglia calificată într-o finală de Cupa Campionilor / Liga Campionilor, după Arsenal, Aston Villa, Chelsea, Leeds, Liverpool, Manchester United şi Nottingham Forest.

*Pentru a treia oară în istorie finala unei competiţii europene va fi o afacere 100% englezească. Asta după ce, în 1972, Tottenham şi Wolverhampton au jucat în ultimul act al Cupei UEFA, iar în 2008, Manchester United şi Chelsea au disputat finala Ligii Campionilor.

*Lucas Moura, eroul lui Tottenham, a devenit primul fotbalist dreptaci care a marcat de trei ori cu stângul în acelaşi meci de Liga Campionilor!

*Lucas Moura e primul jucător în toată istoria Ligii Campionilor care a marcat de trei ori, după ce echipa sa a fost condusă cu două goluri, transformând eşecul în victorie.

*Lucas Moura a devenit doar al doilea fotbalist care a reuşit un hattrick, în deplasare, într-o semifinală de Ligă. Primul a fost Olici (Bayern Muchen), care a izbutit acest lucru în deplasarea de la Lyon la 27 aprilie 2010.

*Lucas Moura e al 5-lea jucător care a marcat un hattrick într-o semifinală de Liga Campionilor, după Alessandro Del Piero, Ivica Olici, Robert Lewandowski şi Cristiano Ronaldo.

*Au fost doar 204 secunde între primele două goluri marcate de Lucas Moura, miercuri, la Amsterdam.

*Golul lui Lucas Moura din minutul 90+6, care a calificat Tottenham în finală, e cel mai dramatic din toată istoria Ligii Campionilor. Niciodată nu s-a înscris atât de târziu în timpul regulamentar pentru ca o echipă eliminată să obţină calificarea.

Am făcut cel mai bun meci din cariera mea. E imposibil să descriu ce simt după această partidă. Lucas Moura mijlocaş Tottenham  

Liga Campionilor, semifinale

Miercuri

Ajax – Tottenham 2-3 (1-0 în tur)

De Ligt 5, Ziyech 35 / Lucas Moura 55, 59, 90+6

Marţi

Liverpool – Barcelona 4-0 (0-3 în tur)

Origi 7, 79, Wijnaldum 54, 56

*Finala Ligii Campionilor se va juca la 1 iunie pe stadionul „Wanda Metropolitano“ din Madrid.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite