Minunea de la Tiraspol! Povestea primei echipe din istoria Republicii Moldova calificată în grupele Ligii Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luvannor

În timp ce România nu a mai participat cu o echipă în întrecerea vedetă a Europei din 2013 (FCSB), Moldova a dat anul acesta lovitura şi a devenit cea de a 34-a ţară care a trimis o reprezentantă în grupele Ligii Campionilor de la înfinţarea competiţiei.

Sheriff Tiraspol a dat peste cap toate previziunile specialiştilor şi a reuşit să prindă un loc la masa bogaţilor, o performanţa fără precedent pentru fotbalul de dincolo de Prut, iar primul meci va fi, în această seară, de la ora 19.45, împotriva celor de la Şahtior Doneţk (în direct la Digisport 2, Look Sport şi Telekomsport 3). 

Pentru a se număra printre cele 32 de echipe calificate în grupe, Sheriff Tiraspol a fost însă nevoită să joace patru tururi preliminare. Moldovenii au trecut, rând pe rând, de echipe mult mai bine cotate, precum campioanele Albaniei, Armeniei, Serbiei, pentru ca în play-off să elimine, 3-0 şi 0-0, pe Dinamo Zagreb. Pentru a ne face o idee despre valoarea celor de la Sheriff, este suficient să amintim că imediat după ce a fost eliminată de moldoveni din Liga Campionilor, Steaua Roşie Belgrad a umilit liderul Ligii 1, CFR Cluj, 4-0 şi 2-1, în dubla manşă jucată în play-off-ul pentru Europa League. 

Fondat în 1997, Sheriff este o echipă care nu aparţine unui stat recunoscut de comunitatea internaţională, Transnistria, şi care dispută meciurile în campionatul Moldovei. Metamorfoza clubului din Tiraspol este legată de achiziţionarea grupării, în 1997, de către doi foşti colaboratori ai KGB, Viktor Guşan şi Ilia Kazmali. În urma investiţiilor masive, Sheriff a reuşit să câştige 19 dintre ultimele 23 de campionate din Moldova, pentru ca acum să ajungă să facă performanţă inclusiv pe plan extern. 

Echipa este antrenată de ucraineanul Yuriy Vernydub şi a cheltuit doar 250.000 de euro pe transferuri în această vară, pentru aducerea portarului Georgios Athanasiadis de la AEK Atena, în timp ce Luvannor şi Dimitrios Kolovos, ambii titulari în această vară, au venit gratis. De altfel, moldovenii au un singur jucător cotat la un milion de euro, atacantul columbian Frank Castaneda, în timp ce valoarea întregului lot este estimată de site-ul de specialitate transfermarket.com la doar 11,68 milioane de euro! 

Clubul din Tiraspol a mizat în această sezon european doar pe jucători din afara graniţelor ţării, majoritatea din America de Sud şi Africa, singurul fotbalist folosit în dubla manşă cu Dinamo Zagreb care ar putea fi considerat că are legături cu Moldova fiind brazilianul Luvannor (foto), acesta deţinând şi cetăţenia moldovenească.

Chiar dacă la Tiraspol vor ajunge echipe de top ale Europei, Real Madrid, Inter Milano şi Şahtior Doneţk. din cauza nivelului de trai scăzut din Transnistria şi a faptului că arena pe care evoluează Sheriff are o capacitate de numai 12.746 locuri, stadionul fiind cel mai mic din faza grupelor Ligii Campionilor, reţeta financiară a celor trei meciuri de acasă nu va fi impresionantă. Acest neajuns va fi însă compensat de calificarea în grupe, simpla prezenţă în această fază a competiţiei fiind recompensată de UEFA cu 15,64 milioane de euro. 

Cu grenada în vestiar!

De-a lungul timpului, la Sheriff Tiraspol au evoluat numeroşi fotbalişti români, printre care Florin Motroc, Marian Aliuţă, Răzvan Cociş, Andrei Mureşan sau George Florescu, în timp ce pe echipa a fost condusă de pe banca tehnică de Mihai Stoichiţă (2 mandate, 2001-2002 şi 2012-2013) şi Gabi Balint (2002-2003). De Forin Motroc se leagă şi o întâmplare ieşită din comun, povestită de fotbalist la mulţi ani după ce a plecat de la la gruparea moldoveană. ”Ţin minte că era pauză, ne conduceau unii la Tiraspol şi patronul a intrat în vestiar şi a aruncat o grenadă. A aruncat-o pe jos şi a ieşit. Aliuţă e martor. Noi am înlemnit. După două-trei minute s-a întors şi a zis: «Dacă nu bateţi, după meci grenada va fi adevărată!»”, a rememorat Motroc, pentru gsp.ro, anul trecut.

Cum s-a calificat Sheriff în grupele UCL:

Turul I preliminar: 4-0 şi 1-0 cu Teuta (Albania)

Turul II preliminar: 1-0 şi 3-1 cu Alashkert (Armenia)

Turul III preliminar: 1-1 şi 1-0 cu Steaua Roşie (Serbia)

Play-off: 3-0 şi 0-0 cu Dinamo Zagreb (Croaţia)

Liga Campionilor, prima etapă, meciurile de miercuri

Grupa A

Club Brugge - PSG ora 22.00

Man. City  - RB Leipzig ora 22.00

Grupa B

Atletico Madrid - Porto ora 22.00

Liverpool - Milan ora 22.00

Grupa C

Beşiktaş - Borussia Dortmund ora 19.45

Sporting - Ajax ora 22.00

Grupa D

Sheriff - Şahtior Doneţk ora 19.45

Inter Milano - Real Madrid ora 22.00

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite