Ministerul Sportului a împărţit bugetele pentru federaţii. Cine a primit mai mulţi bani şi cine a primit mai puţin faţă de anul anterior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solicitările tuturor federaţiilor din România privind bugetul pe 2013 nu au putut fi onorate în totalitate de Ministerul Tineretului şi Sportului, aşa încât majoritatea forurilor sportive au obţinut mai puţin bani decât în 2012. Au fost, însă, şi federaţii care au primit un buget mai mare decât cel alocat anul trecut.

La sediul Ministerului Tineretului şi Sportului a avut loc şedinţa pentru împărţirea banilor pe 2013 pentru federaţiile sportive din România. Oficialii ministerului au avut o misiune destul de dificilă, având în vedere că bugetul total de care au dispus a fost de 63 de milioane de lei pentru cele 63 de federaţii existente. La aceasă întrunire au participat toţi preşedinţii celor mai importante foruri sportive din ţara noastră.

Criteriul în funcţie de care s-au împărţit banii a fost performanţa. Astfel, federaţiile care au avut anul trecut rezultate notabile, au primit mai mulţi bani decât în 2012. „În prima grupă valorică se vor afla cele care au avut participări la Olimpiade. Acestea vor primi acelaşi buget ca şi anul trecut, iar cele care s-au întors cu medalii vor primi un bonus. În a doua grupă se află federaţiile olimpice care nu au calificat sportivi, cum sunt voleiul, baschetul, tirul cu arcul şi care vor suferi diminuări ale bugetului de până la patru la sută”, a spus secretarul de stat Carmen Tocală.

Criteriul ales pentru împărţirea banilor a stârnit nemulţumiri în mai multe tabere. Astfel, preşedintele FR Scrimă, Ana Pascu, a fost contrariată că federaţii care nu au obţinut nicio medalie la Londra au primit buget asemănător cu forul de scrimă. „Am o nedumerire, aceeaşi ca şi anul trecut. Nu înţeleg cum federaţii care nu au câştigat nici o medalie la Londra primesc un buget egal cu cel al scrimei sau chiar mai mare”, a spus Pascu, referindu-se la FR Lupte şi FR Kaiac Canoe. La fel de nemulţumit a fost şi preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, care a dezaprobat criteriul impus de minister pentru alocarea bugetelor.

Carmen Tocală declarase în urmă cu câteva săptămâni pentru „Adevărul“ că bugetele alocate tuturor federaţiilor vor fi mai mari decât în 2012, dar s-a dovedit că nu toate forurile au primit mai mulţi bani în 2013 faţă de 2012. Tocală a precizat că de acum înainte ministerul va sprijini o nouă activitate, selecţia copiilor şi juniorilor, motiv pentru care fondurile alocate sportului de către Guvern în acest an au fost mai mari.

„406.474 milioane de lei a primit Ministerul Tineretului si Sportului, 302 milioane de lei din alocatia bugetara şi 104.4 bani din fonduri proprii. Din aceşti bani, 67 de milioane de lei au mers către federaţii. A fost introdusă o activitate nouă, selecţia copiilor şi juniorilor mici. Pentru această activitate vom aloca 15 milioane de lei. Banii vor fi cheltuiţi exclusiv pentru procesul de selecţie realizat de federaţii”, a comentat Tocală pentru „Adevărul“.

Federaţii             2012                   2013
Atletism           4.5 milioane      4 milioane
Baschet           2 milioane        1.99 milioane
Box                  1.1 milioane     1.1 milioane
Canotaj            4 milioane        4 milioane
Gimnastică      4 milioane         4.076 milioane
Haltere             3 milioane        3.011 milioane
Handbal           3.5 milioane     3.5 milioane
Hochei             1.3 milioane     1 milion
Judo                 2.5 milioane     2.52 milioane
Kaiac-canoe    3 milioane         2.9 milioane
Lupte                2.5 milioane     2.5 milioane
Nataţie             1.2 milioane      1.2 milioane
Polo                 1.6 milioane      1.6 milioane
Rugby              3 milioane         3 milioane
Scrimă             2.5 milioane       2.523 milioane
Tir                    700.000             735.000
*Sumele sunt exprimat în lei

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite