Minciuna, politică de stat în Iran: Cum sunt terorizaţi sportivii şi ce spun oficialii ţării în faţa lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dawoud Azarnoosh admite, deschis, că îşi doreşte moartea israelienilor, pe când, la Lausanne, colegii săi spun că Iranul va renunţa la politica sa discriminatorie privind acest stat
Dawoud Azarnoosh admite, deschis, că îşi doreşte moartea israelienilor, pe când, la Lausanne, colegii săi spun că Iranul va renunţa la politica sa discriminatorie privind acest stat

Liderul Revoluţiei Islamice, Ayatollah-ul Khomeini, a avut un sfat pentru apropiaţii săi: „Faceţi ce doriţi, dar asiguraţi-vă că lumea nu va afla adevărul“. La 31 de ani de la moartea sa, recomandarea sa e urmată cu sfinţenie!

Regimul de la Teheran a fost în stare să ascundă, timp de trei zile, doborârea unui avion comercial cu o rachetă şi doar probele adunate de canadieni şi ucraineni i-au forţat pe iranieni să recunoască o crimă care a şocat planeta.

Având acest ultim exemplu, e lesne de înţeles cum Iranul minte lumea sportului de 41 de ani. Concret, de la Revoluţia Islamică din 1979, guvernul a trasat o „linie roşie“ pentru sportivii săi reprezentată de confruntările cu rivalii lor din Israel, stat pe care Iranul nu-l recunoaşte. De altfel, pe toate hărţile şi documentele publicate în ţară, în loc de Israel e folosită denumirea de „Palestina invadată“. Mai mult, pe ultima pagină a paşapoartelor iraniene e trecut un avertisment: „Deţinătorul acestui paşaport n-are voie să călătorească în Palestina invadată“. Cine încalcă această regulă, va fi reţinut la revenirea în ţară!

Ipocrizie iraniană: „Nu amestecaţi politicul cu sportul“

De 41 de ani, sportivii iranieni fie că se dau loviţi înaintea unor confruntări cu israelienii, fie că, pur şi simplu, refuză să se dueleze cu ei. Din acest motiv, de-a lungul anilor, mulţi iranieni au părăsit ţara ca să-şi salveze carierele. Iar în ultima perioadă, numărul lor s-a înmulţit, ultimele exemple, cele din 2019, venind din partea lui Saeid Mollaei (judo) şi Alireza Firouzja (şah). Cei doi au fost catalogaţi de presa locală, controlată de regim, drept „trădători de ţară“. În schimb, atunci când sportivii iranieni refuză să-şi înfrunte rivalii israelieni, aceştia sunt prezentaţi în presa locală ca nişte eroi, decizia lor fiind descrisă drept una luată „în semn de solidaritate cu poporul palestinian“. Ca un paradox, palestinienii n-au nicio problemă în a se duela cu israelienii!

Iar ipocrizia iraniană atinge cote halucinante, când oficialii ţării fac apel ca sportul să nu fie amestecat cu politicul! Pornind de la acest argument, reprezentanţii regimului au atacat la Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) refuzul saudiţilor de a veni în Iran, după ce ambasada lor a fost atacată, la Teheran, în 2016. Deocamdată, cazul a fost judecat în favoarea arabilor ale căror echipe se duelează cu cele iraniene pe teren neutru în diverse competiţii.

Mollaei

Marius Vizer le-a suspendat federaţia de judo

În luna august a anului trecut, Saeid Mollaei (foto) a refuzat să se întoarcă în Iran după Campionatele Mondiale de judo care au avut loc la Tokyo. Aflat în categoria 81 de kilograme, Mollaei a fost obligat, sistematic, să se retragă înaintea unor dueluri cu israelianul Sagi Muki, principalul său rival. Când şi-a dat seama că din cauza oficialilor iranieni şi regula lor aberantă îşi iroseşte cariera sportivă, Mollaei (27 de ani), ajutat de Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo (IJF) s-a suit în avion şi de la Tokyo a aterizat în Germania, unde a cerut azil politic! Ulterior, Mollaei a obţinut cetăţenia Mongoliei, ţară pentru care va concura la Jocurile Olimpice din această vară. 

După ce a scăpat de iranieni, Mollaei a recunoscut, oficial, că, în ultimii ani, a fost obligat, sistematic, să refuze duelul cu rivalul său israelian. Pe baza mărturiei obţinute, Vizer a suspendat Federaţia Iraniană de Judo! Şi a alertat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) despre ceea ce se întâmplă în Iran.

Emisarii minciunii au mers la Lausanne

După acest scandal cu Mollaei, ministerul sportului iranian, Masoud Soltanifar, şi preşedintele Comitetului Olimpic, Seyed Reza Salehi Amiri, au fost chemaţi, în această săptămână, la Lausanne, pentru a da explicaţii. Ajunşi faţă în faţă cu Thomas Bach, celor doi li s-a transmis un mesaj clar: Iranul va fi exclus din lumea sportului, va pierde dreptul de a fi prezent la Jocurile Olimpice, dacă sportivilor li se va interzice, în continuare, să se dueleze cu rivalii lor din Israel!

Pentru a „dribla“ această suspendare, Soltanifar şi Amiri au prezentat o scrisoare din partea guvernului drept garanţie, susţinând că politicul nu va mai fi amestecat cu sportul. „Iranul a evitat suspendarea, după ce reprezentanţii ţării ne-au dat o scrisoare în care ne asigură că îşi vor încheia politica discriminatorie în privinţa atleţilor din Israel“, a declarat Thomas Bach. De fapt, totul e o minciună, încă una, din partea regimului de la Teheran!  

Noi strigăm <<Moarte Israelului, moarte Americii>> pentru că avem asta în suflet! Dawoud Azarnoosh oficial iranian  

„Israel e duşmanul nostru numărul 1!“

Faptul că iranienii nu şi-au schimbat cu nimic politica privind confruntările sportive cu Israel reiese şi din scandalul care le-a lovit, acum două săptămâni, federaţia de gimnastică.

Concret, un reprezentant al acestui for a participat la un curs organizat în oraşul Almatî (Kazahstan). Şi, după ce a apărut o fotografie în care iranianul era văzut în compania unui reprezentant al federaţiei israeliene, Ministerul Sportului a tăiat finanţările către federaţia de gimnastică! Iar Dawoud Azarnoosh, un oficial al sportului, i-a desfiinţat pe şefii de la gimnastică.

„E a doua oară când cineva de la această federaţie merge la un curs la care participă şi un israelian şi, cu siguranţă, va urma o anchetă. Oameni precum generalul Ghasem Soleimani au murit pentru a apăra astfel de idei! Israel e duşmanul nostru numărul 1! Noi nu recunoaştem acest stat. Israel n-are teritorii geografice şi a invadat o altă ţară (n.r. – Palestina). Pentru că nu recunoaştem existenţa Israelului, nu putem fi în acelaşi loc cu reprezentanţii lor. Aici, vorbim de un argument solid, nu de vorbe goale! De-a lungul anilor, vreo 500 din sportivii noştri au refuzat să se dueleze cu omologii lor israelieni pentru că aceasta e convingerea lor. Israel e <<linia noastră roşie>> după cum ne-a îndrumat Domnul (n.r. – Ayatollah-ul Khomeini, liderul Revoluţiei Islamice, care a decedat în 1989). Noi strigăm <<Moarte Israelului, moarte Americii>> pentru că avem asta în suflet. De aceea, şefii de federaţie trebuie să fie foarte atenţi ce fac, când ies din ţară“, a explicat Azarnoosh pentru agenţia ISNA. 

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Noaptea minţii: Cum justifică televiziunea iraniană doborârea unui avion de pasageri cu o rachetă

VIDEO Mostră de teroare iraniană: „Vă vom face bucăţi pe străzi!“. Mesajul unui analist politic al regimului

Perspectiva unui jurnalist iranian stabilit în România: Cine sunt bocitorii lui Soleimani

VIDEO Bocitori de profesie: Dovada că în Iran se plânge la comandă

VIDEO Televiziunea iraniană, moment şocant: „Trump a mâncat rahat!“. Reacţia moderatorului

Iranul mai primeşte o lovitură: Cea mai bună şahistă a ţării s-a retras de la naţională, după un scandal uriaş

VIDEO Televiziunea iraniană, culmea tupeului: „Se poate spune că doborârea avionului e ceva normal“

Postarea care a mişcat Iranul: „Aici, singura soluţie e să mori!“. Ce spun oamenii în mediul online

Nadia din Iran face praf regimul de la Teheran: „Sunt una dintre milioanele de femei pe care le-aţi umilit!“

Fuga Nadiei, reeditată în Iran: Cea mai iubită sportivă a ţării a plecat în Olanda şi s-a pozat fără vălul islamic

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite