Michel, şpăgar de fel: Culisele arestării lui Platini în cel mai mare scandal care arată corupţia din fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA
FOTO: EPA

„Orice om are un preţ. Iar cine susţine că n-are un preţ, înseamnă că încă n-a primit suma corectă“. Citatul îi aparţine lui Ladislau Boloni şi explică destul de bine de ce foşti mari sportivi, precum Gică Popescu sau Michel Platini, ajung să-şi „păteze“ imaginea construită prin ani de muncă.

Iar în cazul lui Platini, banii au avut miros de petrol, iar suma corectă a fost de aproximativ 1,5 milioane de euro.

De trei ori câştigător al „Balonului de Aur“, între 1983 şi 1985, dar şi campion european cu Franţa în 1984, Platini (63 de ani) a condus UEFA, în calitate de preşedinte, între 2007 şi 2015. Potrivit anchetatorilor, în această perioadă, Michel a călcat de două ori pe bec: mai întâi, a jucat rolul intermediarului pentru ca Mondialul din 2022 să ajungă în Qatar şi apoi, drept şpagă, a primit 1,5 milioane de euro, din partea celor de la FIFA.

Această a doua acuză a fost deja dovedită de anchetatori şi i-a adus lui Platini pierderea funcţiei de preşedinte la UEFA, dar şi o interdicţie de a mai activa în fotbal timp de 8 ani. Ulterior, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a redus această pedeapsa la 4 ani. De atunci, au trecut trei ani şi jumătate, însă, dacă Platini şi-a închipuit că va putea reveni, în curând, în fotbal, s-a înşelat!

Astăzi, francezul a fost arestat în Nanterre, o suburbie a Parisului, urmând a fi audiat sub acuzaţia că ar fi aranjat voturile, astfel încât Qatar să câştige găzduirea Mondialului din 2022. Alături de Platini a fost reţinută şi Sophie Dion, consilier al fostului preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy. Iar Claude Gueant, director de cabinet al lui Sarkozy şi fost ministru de Interne, e audiat în acest caz în calitate de suspect, fără a fi însă reţinut.

Arabii au „pompat“ bani în Franţa

Ceea ce se întâmplă acum e rezultatul unei anchete pe care Parchetul Financiar Naţional (PFN) din Franţa a deschis-o în 2016 pentru „corupţie privată“, „asociere în scop criminal“, „trafic de influenţă şi tăinuire de trafic de influenţă“ în legătură cu atribuirea Mondialului din 2022.

PNF anchetează o întâlnire la Palatul Elysee, la 23 noiembrie 2010, la care au participat Nicolas Sarkozy, Michel Platini, emirul Qatarului, Tamim Bin Hamad Al-Thani, şeicul Hamad Bin Jassim, pe atunci prim-ministru şi ministrul Afacerilor Externe din Qatar, plus Sophie Dion şi Claude Guent.

La această întâlnire, care a avut loc cu nouă zile înainte de desemnarea gazdei Mondialului din 2022, arabii ar fi acceptat să investească masiv în Franţa, în schimbul voturilor aranjate de Platini pentru ca CM 2022 să ajungă în micuţul stat din zona Golfului Persic. De altfel, după ce Qatar a câştigat în detrimentul Statelor Unite (scorul a fost de 14-8), arabii au cumpărat PSG, au achiziţionat acţiuni în cadrul grupului Legardere şi au înfiinţat canalul BeInSports, care să concureze cu Canal +. 

Şi nu doar francezii au ieşit în câştig! FIFA ar fi semnat un contract cu Al-Jazeera, televiziunea care aparţine de Qatar, pentru ca acest post să achiziţioneze drepturile de televizare al Campionatelor Mondiale pentru 300 de milioane de dolari!

16 dintre cei 24 de membri ai Comitetului Executiv FIFA care a ales Qatar drept gazda Mondialului din 2022 sunt suspendaţi din funcţie sau anchetaţi.   
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite