Mexic ’70, generaţia care suferă şi dispare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa cu care România se întorcea după 32 de ani la un turneu final de Campionat Mondial şi-a pierdut, treptat, o parte dintre eroi, iar restul se confruntă cu grave probleme medicale. Mexic 1970. România evolua din nou în grupele unui Mondial. Bilanţ: două înfrângeri şi o victorie.

Eşecurile au fost în faţa precedentelor două „regine ale lumii": Brazilia şi Anglia. ­I-am bătut însă pe cehoslovaci, cu 2-1, prin golurile lui Neagu şi Dumitrache. Sunt amintiri care ne fac mândri. Din 1970 până acum ­s-au scurs 41 de ani. „O viaţă de om", cum ar spune unii. Peste eroii de la Guadalajara anii au trecut. Pentru unii frumos, pentru alţii mai puţin. Pentru toţi, iremediabil. Internarea lui Cornel Dinu în urma unui infarct suferit, marţi, şi posibilitatea ca „Mister" să suporte o operaţie de by-pass ne-au readus aminte de generaţia care a dat piept cu Pele, de oameni pe care adesea îi uităm.

Sătmăreanu ia 1.200 de lei pe lună

Nici măcar Mircea Lucescu nu mai e „căpitanul din Mexic", ci „Il Luce", „Împăratul" sau omul care a inventat Şahtiorul lui Ahmetov. Iar Lucescu e un caz fericit, printre puţinii cărora destinul le-a zâmbit aproape neîntrerupt, trecând cu bine şi peste un preinfarct suferit acum doi ani. În spatele lui, tricolorii de atunci îşi duc în cârcă bătrâneţea şi problemele de sănătate, unele dintre ele foarte grave. Cel mai greu o duce Nicolae Pescaru (68 de ani), care abia mai vede cu un ochi. A avut cataractă la ambii, iar anul acesta a suferit şi o intervenţie chirurgicală pe creier.

Trăieşte din pensie, dar nu se plânge. Probleme are şi Nicolae Lupescu (71 de ani), suspect de cancer şi plimbat prin spitale de fiul său, Ionuţ. Rică Răducanu (65 de ani) a văzut şi el moartea cu ochii, acum câţiva ani, când i-a plesnit o venă la picior şi a fost salvat doar de intervenţia promptă a medicilor. De atunci s-a liniştit şi a dat fotbalul pe show-uri TV. Emeric Dembrovschi (67 de ani) ar fi ajuns în scaunul cu rotile, dacă nu se opera la coxartroză, un reumatism degenerativ la nivelul şoldului.

Lajos Sătmăreanu (67 de ani) e antrenor la Şcoala de Fotbal „Vasile Matincă", unde câştigă 1.200 de lei pe lună, după ce Steaua i-a dat un şut în fund în această iarnă. Coco Deleanu (67 de ani) şi Flavius Domide (65 de ani) sunt observatori FRF pentru ligile inferioare, Liţă Dumitru (61 de ani) a redevenit consilier la Concordia Chiajna, iar Marin Tufan (69 de ani) este pensionar în Constanţa.  Departe de ţară stau Radu Nunweiller (67 de ani) şi Vasile Ghergheli (70 de ani). Primul a ales Elveţia, unde a antrenat până de curând, iar cel de-al doilea Germania. Are un mic local la Berlin şi îşi vede liniştit de afacere şi de viaţă.

Angelo Niculescu rezistă eroic

Tehnicianul „mexicanilor", Angelo Niculescu, a ajuns la 89 de ani, după o viaţă lipsită de excese. Trăieşte singur într-un apartament vechi din centrul Bucureştiului. Singurii care îl mai sună şi-l ajută sunt Mircea Lucescu şi Cornel Dinu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite