„Messi” al Germaniei s-a întors în Bavaria dar nu va juca finala Ligii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Gotze

Mario Gotze (20 de ani) este motivul pentru care relaţiile dintre Borussia Dortmund şi Bayern Munchen s-au răcit serios în ultima perioadă. Jucătorul pe care Beckenbauer l-a poreclit "Messi al Germaniei" a trăit în ultimii 8 ani în curtea lui Dortmund, dar în aprilie Bayern i-a plătit clauza de 37 de milioane de euro şi l-a "răpit".

În 2003, când Borussia a fost în pragul falimentului, Bayern a ajutat-o cu un împrumut în valoare de 2 milioane de euro, timp de câteva luni, pentru plata salariilor. Informaţie confirmată recent atât de Uli Hoeness, preşedintele lui Bayern, cât şi de Joachim Watzke, managerul general al lui Dortmund. De atunci, între cele două cluburi a existat o relaţie de respect reciproc. 

Până în acest an, când a inceput conflictul. Prima săgeată a venit dinspre Dortmund. „Bayern procedează în fotbal precum China cu industria. Se uită la ce fac alţii, şi copiază lucrurile cu mulţi oameni şi cu mai mulţi bani. Apoi te depăşeşte”, a răbufnit antrenorul Borussiei, Jurgen Klopp, după victoria lui Bayern (1-0) din Cupă. Războiul s-a deschis însă după „operaţiunea” Götze. 

„A fost ca un infarct”

Născut în urmă cu 20 de ani la Memmingen, în Bavaria, Mario Götze a trăit în sudul Germaniei până la vârsta de şase ani. Apoi s-a mutat cu familia la Dortmund, după ce tatăl său, profesor de matematică, a primit un post la Universitatea Tehnică. La opt ani a început fotbalul, a trecut şi pe la şcoala de fotbal a lui Marcel Răducanu, dar de la 12 ani s-a pregătit doar în academia “galben-negrilor”. Mijlocaş ofensiv cu rol de playmaker, Götze a debutat pentru Borussia în noiembrie 2009, iar din anul următor nu l-a mai scos nimeni din echipă. 

„E Messi al Germaniei”, l-a descris Franz Beckenbauer, preşedintele onorific al lui Bayern Munchen. Iar în aprilie 2013, la o zi după ce Borussia o eliminase pe Malaga, în sferturile Ligii, bavarezii l-au transferat, deşi au făcut-o printr-un gest fără „mănuşi”. I-au plătit clauza de reziliere, apoi i-au informat pe cei de la Borussia. 

„A fost ca un infarct. Unii jucători n-au reuşit să doarmă în seara în care s-a aflat. Am fost loviţi în inimă”, a dezvăluit Jurgen Klopp, antrenorul lui Dortmund, într-un interviu din „The Guardian”. Din vară, Götze va juca la Bayern. 

Accidentat în returul cu Real, din semifinale, mijlocaşul nu s-a refăcut şi va rata finala. Probabil, varianta optimă toate părţile, şi mai ales pentru “Messi al Germaniei”, pentru care finala ar fi fost un meci imposibil.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite