„Mergem la Jocurile Olimpice cu cele mai titrate sportive“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canicula a afectat programul de pregătire al lotului olimpic de canotaj al României.

Aflate la Snagov, Geta Andrunache, Viorica Susanu şi ale lor colege şi colegi au fost nevoiţi să-şi programeze antrenamentele în funcţie de vreme, mai precis în zori de zi. Nu este însă o noutate, şi în anii trecuţi, tot din cauza temperaturilor ridicate din timpul verii, dar şi a bărcilor cu motor care traversează lacul, în mare viteză, procedându-se la fel.

Obiectivul celor trei echipaje este de a câştigat două medalii, creditate cu mari şanse, inclusiv la „aur", fiind barca feminină de 8+1, dar mai ales aceea în care vor concura Georgeta Andrunache-Damian şi Viorica Susanu. Ceea ce nu înseamnă că băieţii de la „patru fără cârmaci" sunt ieşiţi din calcul. 

Antrenor principal al lotului olimpic de canotaj, Mircea Eugen Roman are motive să privească cu încredere competiţia londoneză. Iar atunci când vorbeşte despre Susanu şi Andrunache o face cu admiraţie şi respect: „Ele s-au pregătit din greu în toată această perioadă. Vor să dovedească tuturor că au rămas cele mai bune din lume chiar dacă au făcut pauză după Beijing, revenind în barcă doar de un an. Este de admirat cum se pregătesc Andrunache şi Susanu. Ele sunt şi mame, iar o oră în plus de antrenament înseamnă una în minus alături de familie. Pentru orice sportiv de mare performanţă sunt unele momente importante, din viaţa lor personală, de care nu pot să se bucure. Din acest motiv, aceste sportive merită respectul tuturor".

La Eton, vântul bate din lateral

Legat de baza de concurs, de la Eton, informaţiile nu sunt tocmai bune. Şi nu că acolo n-ar fi condiţii dintre cele mai bune, ci fiindcă vremea e capricioasă în Insulă: „Pentru noi este o mare onoare să concurăm în Marea Britanie, care este socotită patria canotajului academic. Nu pot spune că sunt foarte încântat despre baza de la Eton. Am aflat de la juniorii noştri, care au concurat acolo, că există riscul unor vânturi laterale. Sperăm ca sportivii să nu fie perturbaţi foarte tare de ele".

Cum locul unde se va desfăşura competiţia este în afara Londrei, undeva în vest, pe lângă Castelul Windsor, canotorii nu vor locui în Satul Olimpic, alături de ceilalţi performeri. „Vom ajunge în Marea Britanie în 23 iulie, iar în 28 vom intra în concurs. Noi vom locui lângă canalul pe care se va concura", ne-a spus Mircea Roman.

„Flotila" este compusă din 17 sportivi

Canotorii care vor reprezenta România la JO de la Londra: Cristina Grigoraş, Eniko Mironcic, Camelia Lupaşcu, Roxana Cogianu, Adelina Cojocariu, Ioana Rotaru, Nicoleta Albu, Teodora Gidoiu, Irina Dorneanu (8+1), Georgeta Andrunache, Viorica Susanu (2 rame), Marius Cozmiuc, Alexandru Pălămariu, Cristi Pîrghie, Florin Curuea (4 vâsle)
Rezerve: Nicoleta Boghian şi Ionel Strungaru
Antrenori: Mircea Eugen Roman, Dimitrie Popescu şi Marlena Zagoni

"Nu e o întâmplare că londonezii au dat numele lui Lipă şi Andrunache unor staţii de metrou. Ele sunt  printre cele mai titrate canotoare ale lumii din toate timpurile. "
Mircea Eugen Roman antrenorul lotului olimpic de canotaj

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite