Meldonium-mania a venit şi-n România. Ce se va alege de cariera atletei Lavric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Mondială Anti-Doping a adăugat de la 1 ianuarie substanţa activă din medicamentul Mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali şi metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Mirela Lavric, în vârstă de 25 de ani, este prima sportivă din România depistată pozitiv cu meldonium, substanţă cu care a fost găsită dopată jucătoarea de tenis Maria Şarapova. Născută la Pungeşti, în judeţul Vaslui, Lavric a câştigat de-a lungul carierei numeroase medalii la juniori şi tineret, între care şi aurul la Campionatele Mondiale de juniori din 2008 şi din 2010, la Campionatele Europene de juniori din 2007 şi din 2009, respectiv la Campionatele Europene Under 23 din 2013, toate în proba de 800 de metri. La 20 martie, Mirela Lavric împreună cu Adelina Pastor, Andrea Miklos şi Bianca Răzor, au câştigat medalia de bronz la ştafetă 4x400 m, la Campionatele Mondiale de atletism în sală de la Portland.

Vâjâială: “Meldonium nu apare din senin în organism”

Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Graziela Vâjâială, susţine că acest caz de dopaj cu meldonium al atletei Mirela Lavric, a fost un şoc, fiind primită la agenţie în aceeaşi zi în care a fost informată sportive. “Pentru noi a fost un şoc, am aflat luni spre seară, când am primit informarea oficială de la Federaţia Internaţională de Atletism. Procedura prevede ca sportivul în cauză să fie anunţat primul, apoi federaţia naţională, apoi noi. Federaţia Internaţională ne-a informat că va trimite buletinul de analize al testelor luate de la atletă şi că ei se vor ocupa de acest caz”, a spus Graziela Vâjâială. Potrivit acesteia, în informarea primită se mai specifică faptul că atleta Mirela Lavric trebuie să completeze imediat  o notificare standard, în care să spună dacă îşi recunoaşte sau nu vinovăţia şi dacă acceptă suspendarea temporară. “Sportiva trebuie să completeze imediat o notificare către forul internaţional, este standard, în care să îşi recunoască vinovăţia şi să declare dacă acceptă suspendarea temporară din activitatea sportivă. Noi, ANAD, cu altceva nu suntem implicaţi, putem doar să o ajutăm cu completarea acestei notificări, iar dacă are nevoie o aşteptăm să vorbim şi să o ajutăm cu documentele. Este primul caz de dopaj cu meldonium în sportul românesc şi sper să fie şi ultimul”, a explicat preşedintele ANAD. Graziela Vâjâială a mai precizat că meldonium nu se comercializează în România, deci atleta putea să aibă acces la el doar în străinătate. “Meldonium nu apare din senin în organism. În 14 aprilie vom avea din nou o conferinţă cu toate federaţiile, cu ministerul, cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi cu sportivii, noi le tot spunem, dar uite ce se întâmplă. Nu cunosc ce proceduri vor urma din partea forului internaţional, dacă îşi va pierde sau nu medalia mondială de la ştafetă, de la Portland, unde a fost şi testată”, a conchis Graziela Vâjâială. “E o situaţie greu de gestionat. Domnişoara a recunoscut că a făcut acest lucru, la prescripţia medicului Vasile Oşean. A luat acest medicament ultima dată în luna decembrie. Federaţia Română de Atletism a aflat abia pe 7 martie că acest medicament se află pe lista medicamentelor interzise. Nu se ştie cât timp rămâne în organism aceste medicament. Consider că este o lipsă de comunicare între medici şi sportivi. Nu pot să vă spun ce riscă, dar e clar că riscă o suspendare. Probabil cineva ascunde ceva, asta e tot ce pot să spun. E ciudat. Tot ce putem să facem e să facem controale şi să declare pe propria răspundere că nu au luat sau dacă au luat, ce au luat. Alte arme sau pârghii nu avem”, a declarat Sandu Ion, preşedintele Federaţiei Române de Atletism, la ProSport.

A sărit de la balcon ca să scape de furia iubitului

Mirela Lavric a mai fost în trecut protagonista unul incident care a făcut vâlvă. În 2013, ea a sărit de la balconul unui imobil din Iaşi, pentru a scăpa de furia iubitului ei. Acesta a încercat să spună că Mirela a vrut să se sinucidă, într-o criză de gelozie, însă atleta a demontat varianta acestuia. „M-au închis, m-au sechestrat. Mi-au pus sechestru pe bunurile mele, pe cheile de la maşină, telefon, au închis uşa de la intrare, iar din acel moment am fost forţată să stau de vorbă cu ei, am fost forţată să stau în apartament împotriva voinţei mele. Am plîns, am implorat să mă lase să plec, lucru care nu s-a întîmplat. Au tras de hainele mele, mi-au rupt geaca de pe mine. Fata, cu care probabil avea o relaţie, m-a jignit, m-a insultat. Mi-au spus cuvinte grele, iar el judecîndu-mă pentru relaţia noastră timp de doi ani de faţă cu acele persoane. El nu mi-a respectat decizia de a părăsi locuinţa. Mi-a pus prosopul la gură, m-a ţinut cu forţa în casă. Pentru că m-a văzut plîngînd a început să bată cu pumnii în patul pe care stăteam, a lovit cu pumnii în dulap”, a mărturisit Mirela Lavric la vremea respectivă. „Timp de 45 de minute m-a ţinut numai în jigniri, iar după ce a părăsit camera unde eram ţinută am hotărît să deschid geamul şi să mă caţăr în copac, să mă agăţ de crengile copacului, pentru a scăpa, fiind speriată şi nu ştiam ce mi se va întîmpla. Dacă era să mă sinucid, săream direct în cap şi nu încercam să fug către maşină, pentru a scăpa de ei”. Cel care i-a făcut acest coşmar Mirelei Lavric este Ionuţ Parfene, un tânăr catalogat ca fiind o beizadea de presa locală. Tatăl său luca la Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vaslui, iar mama sa era administratorul unei firme de asigurări.

Substanţa face ravagii în cazul sportivilor ruşi

După Maria Şarapova, foarte mulţi alţi sportivi sportivi ruşi au fost depistaţi pozitiv cu meldonium în ultima vreme. Printre ei, patinatorii Ekaterina Bobrova şi Semion Elistratov, gimnastul Nikolai Kuksenov, judokanii Denis Iarţev, Natalia Kondratieva şi Ekaterina Valkova, pugilistul Igor Mihalkin. De asemenea,  jucătorii din echipa de hochei U 18 a Rusiei au fost înlocuiţi chiar înaintea Campionatului Mondial din Statele Unite, după ce au fost depistaţi pozitiv cu meldonium. „Washington Post” a descoperit însă ieri că substanţa a fost creată în fosta Republică Sovietică Letonă, în anii ‘70, pentru a fi utilizat în Războiul Rece. Produs iniţial în cantităţi mici, de laborator, a devenit ulterior un ingredient zilnic din regimul soldaţilor sovietici, folosit de piloţi, de cei care îşi făceau stagiul pe submarine, dar şi de cei care au luat parte la războiul din Afganistan.

De unde au luat ei Meldonium, care nu se comercializează în România? Cumpără medicamente de pe piaţa neagră şi apoi spun că nu i-am informat! Pentru substanţele acestea este o suspendare de patru ani. Graţiela Vâjâială Preşedinte Agenţia Naţională Anti-Doping
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite