Medalie, după opt ani! Naţionala de handbal feminin a României debutează azi la Campionatul European având un obiectiv îndrăzneţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Federaţia Română de Handbal a anunţat că obiectivul naţionalei feminine este clasarea pe locurile 1-6 la Campionatul European din Franţa, Cristina Neagu ţinteşte mai sus.

Cristina Neagu avea 22 de ani când România juca ultima dată în semifinalele Campionatului European de handbal feminin. Cu ea pe teren, România obţinea în 2010 bronzul continental, iar Neagu ieşea golgheterul turneului final, ulterior obţinând şi titlul de cea mai bună jucătoare a lumii. Primul dintre cele trei pe care le are în palmares. La opt ani distanţă de la acea performanţă, România joacă din nou la Campionatul European, iar Neagu este căpitanul echipei şi nu una dintre mezinele lotului.

Cristina a anunţat că şi-a impus un obiectiv curajos pentru turneul final din Franţa. "Suntem pregătite sută la sută. Ne-am antrenat bine, atmosfera este una foarte bună. Formăm un colectiv unit. Toată lumea doreşte să facem un pas înainte faţă de ultimul Campionat European. Dacă acum doi ani am luat locul 5, acum înseamnă că intrăm în semifinale. Ar fi ceva senzaţional. Personal însă, mă gândesc doar la primul meci cu Cehia. De acolo trebuie să pornim şi să construim", a spus Neagu, pe umerii căreia va fi o presiune imensă.

Cehia ne-a eliminat anul trecut

România debutează chiar pe 1 decembrie, când va întâlni la Brest, locul unde îşi va disputa toate meciurile, naţionala Cehiei. Partida nu e câtuşi de puţin simplă, întrucât cehoaicele ne-au eliminat anul trecut, în optimile de finală, la Mondialul din Germania. A fost 28-27 pentru ele, după ce România a condu la pauză cu 17-14. Meciul a fost chiar de coşmar, dacă ţinem cont şi de faptul că Neagu a punctat de 13 ori, România a contabilizat 11 eliminări, Cehia a trecut pentru prima dată în avantaj cu un minut şi jumătate înainte de final, iar golul victorei a căzut când mai erau trei secunde de joc. În ceea ce ne priveşte, aproape toate fetele care au fost atunci pe teren vor fi şi acum în sala din Brest, astfel că e de aşteptat ca ele să fi învăţat ceva din lecţia primită atunci. Selecţionerul nostru, spaniolul Martin Ambros, spune că nu va privi partida ca pe o revanşă. "Nu e timpul revanşei, e doar un meci important între aceleaşi echipe. Respect Cehia, dar pe mine mă interesează doar cum evoluează echipa noastră. E un moment bun pentru România. Suntem o echipă completă, suntem bine pregătite şi gata de a începe competiţia. Aveţi încredere în noi, mergem să facem totul cât mai bine ", a subliniat Martin.


Obiectivul trasat de Federaţia Română de Handbal este clasarea între primele şase echipe ale continentului. "Obiectivul principal, îl cunoaşte toată lumea, calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Până acolo însă avem aceste obiective intermediare, care ţin unul de altul. Să ajungem anul viitor la Mondiale, mai uşor, trebuie să avem o clasare cât mai bună la Europene", a explicat Cristina Vărzaru, cea care va conduce delegaţia României, în calitate de secretar general al FRH. Pentru a se califica încă de pe acum la JO 2020, România ar trebui să câştige Campionatul European. În caz că nu o face, poate câştiga Mondialul de la anul, iar ca ultimă varianta obţinerea unui loc eligibil pentru turneele preolimpice din primăvara anului 2020.

"Faţă de Mondialul de anul trecut, am câştigat experienţă. Am fost aproape aceleaşi fete în pregătire, ne cunoaştem foarte bine acum. Cred că omogenitatea echipei a crescut şi acesta ar putea fi un plus la acest Campionat European"
Cristina Neagu, căpitan România

Grupele Campionatului European

Grupa A

Danemarca
Serbia
Suedia
Polonia

Grupa B

Franţa
Muntenegru
Rusia
Slovenia

Grupa C

Ungaria
Spania
Olanda
Croaţia

Grupa D

Norvegia
România
Germania
Cehia

Primele trei echipe din fiecare grupă acced în Grupele Principale cu punctele pe care le-au acumulat în meciurile cu echipele calificate.

*Dacă merge în Grupa Principală, România va juca trei meciuri contra echipelor calificate din Grupa C, la Nancy

*Primele două echipe din fiecare Grupă Principală vor juca încrucişat în semifinale, programate la 14 decembrie.

*Finala mică şi finala mare au loc la 18 decembrie, la Paris


Programul României


1 decembrie, ora 19:00 România-Cehia
3 decembrie, ora 19:00 România-Germania
5 decembrie, ora 22:00 România-Norvegia
* toate meciurile vor fi transmise în direct de TVR


România la Campionatele Europene

1994: Locul 10
1996: Locul 5
1998: Locul 11
2000: Locul 4
2002: Locul 7
2004: Locul 7
2006: Nu s-a calificat
2008: Locul 5
2010: Locul 3
2012: Locul 10
2014: Locul 9
2016: Locul 5

Cele mai galonate formaţii

Norvegia – 7 titluri
Danemarca – 3 titluri
Muntenegru, Ungaria – 1 titlu

Topul participantelor

Norvegia, Danemarca, Rusia, Germania, Ungaria – 12 participări
România – 11 participări
Suedia – 10 participări
Spania, Croaţia, Franţa – 9 participări


Lotul României

Portari: Denisa Dedu (Siofok KC), Iulia Dumanska (SCM Rm. Vâlcea)
Extreme stânga: Valentina Elisei Ardean (Gloria Bistriţa), Cristina Florică (SCM Rm. Vâlcea);
Extreme dreapta: Laura Chiper (Corona Braşov), Aneta Udriştoiu (CSM Bucureşti);
Pivoţi: Crina Pintea (Issy Paris 92), Raluca Băcăoanu (SCM Rm. Vâlcea), Daniela Raţiu (Gloria Bistriţa);
Centri: Eliza Buceschi (Corona Braşov), Cristina Laslo (Buducnost Podgorica), Mădălina Zamfirescu (Debrecen);
Interi stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Gabriela Perianu (Siofok KC), Anca Polocoşer (Minaur Baia Mare);
Interi dreapta: Ana Maria Dragut (Kisvardai), Melinda Geiger (Siofok KC)


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite