INFOGRAFIE Meciul cu Feroe, special pentru Iordănescu. El a debutat ca selecţioner chiar împotriva "pescarilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Medifax
FOTO Medifax

Acum 22 de ani, Anghel Iordănescu debuta la naţională împotriva Insulelor Feroe, naţională pe care o va întâlni şi duminică, în preliminariile Euro 2016.

Una dintre naţionalele modeste ale continentului, Feroe are o însemnătatea aparte în cariera de selecţioner a lui Anghel Iordănescu. Pe 8 septembrie 1993, el debuta ca selecţioner al echipei naţionale, la Toftir, în Insulel Feroe. Iordănescu preluase prima reprezentativă după demiterea lui Cornel Dinu, care plătise pentru coşmarul de la Kosice, unde tricolorii o încasaseră cu 5-2, deşi cehii au jucat minute bune în nouă oameni. Tata Puiu venise de la Steaua şi avea ca obiectiv calificarea la CM din SUA 1994, iar pentru acest lucru avea nevoie de trei victorii din trei posibile, plus de un joc favorabil al rezultatelor. Ceea ce sa- şi realizat pănă la urmă.

În Feroe, România a învins cu 4-0, toate golurile fiind marcate de Florin Răducioiu. Tricolorii au jucat atunci în formula: Prunea – Dan Petrescu (77 Panduru), Prodan, Gh. Popescu, Selymes- Sabău, Lupescu, Hagi, D. Munteanu – Răducioiu, Vlădoiu (68 Craioveanu). „Nu putem compara vremurile de atunci, cu cele de acum. Feroe nu mai e o echipă de ospătari şi bucătari, cum o caracterizase presa atunci, ci una care a bătut Grecia la ea acasă”, a spus Iordănescu. 

infografie

Întradevăr, Feroe era atunci una dintre cele mai slabe naţionale ale lumii, fiind înfiinţată abia în 1988, iar acum e pe locul 105 în clsamentul FIFA. Schimbări uriaşe sunt însă şi în naţionala României. Cristi Manea (Viitorul) şi Claudiu Bumba (ASA Tg. Mureş) nici nu era născuţi la vremea când Iordănescu debuta la naţională, iar Bogdan Vătăjelu (CSU Craiova) şi Florin Andone (Cordoba) aveau câteva luni. România aducea atunci la naţională titulari de la Brescia, Eindhoven, Leverkrusen sau Bruges, plus Răducioiu (rezervă la Milan), iar acum mizează pe componenţi ai lotului de la Tottenham, Southampton, Stuttgart şi pe titulari de la Al Ittihad şi Al Gharafa. Naţionala începea atunci un drum care avea să o ducă la patru turnee finale consecutive (1994,1996,1998, 2000), acum încearcă să revină la o competiţie majoră, după două pauze de câte opt ani.

Şi-a donat tricoul

Naţionala României a jucat la meciul din Feroe, în 1993, cu unul dintre cele mai urâte echipamente din istoria ei. Tricoul cu numărul 17 a fost donat de Anghel Iordănescu în cadrul unei campanii umanitare realizate de ziarul Click!

tricou
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite