Mecanicul de la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul“ vă prezintă portretul celor mai controversaţi oameni din fotbal. Azi: Marian Iancu. Până să ajungă omul numărul 1 de la FC Timişoara, Marian Iancu a jucat fotbal în eşaloanele inferioare, a fost mecanic auto, a făcut comerţ cu piese Dacia şi afaceri cu petrol.

Copilăria boss-ului de pe Bega a fost în strânsă legătură cu sportul şi fotbalul în special. Ca şi patronul CFR-ului, Arpad Paszkany, Marian Iancu a trăit până spre anii adolescenţei în afara României. Părinţii lui fuseseră detaşaţi cu serviciul în Europa de Vest, unde au locuit până când Marian a împlinit nouă ani. 

L-au trimis apoi în ţară, iar viaţa puştiului s-a schimbat radical. S-a mutat lângă stadionul Giuleşti, s-a înscris la o şcoală cu profil sportiv, la o clasă de fotbal şi a început să se ţină de treabă. Pentru că părinţii săi erau oameni înstăriţi, Iancu era cel care „aproviziona" echipa şcolii cu mâncare.

S-a lăsat de fotbal din cauza armatei

Dirigintele, care i-a fost şi antrenor, l-a trimis la echipe din eşaloanele inferioare, aşa că Iancu a ajuns o prezenţă constantă în campionatul de tineret-speranţe, chiar dacă juca la echipe precum Laromet sau Mecanică Fină.

„Aveam viteză bună, eram şi înalt, jucam ori atacant central ori libero", îşi aminteşte omul cu banii de la FC Timişoara. Cariera lui de fotbalist s-a oprit brusc, atunci când a refuzat să ajungă la una dintre echipele armatei. „Trebuia să merg în armată şi, obligatoriu, să joc pentru una dintre echipele lor. Am refuzat şi am abandonat fotbalul", a povestit Iancu.

S-a apucat de şcoala de şoferi şi a devenit apoi mecanic auto. Şi-a dat seama că putea scoate bani frumoşi de pe urma meseriei, aşa că a tras din greu la unul dintre cele mai mari serviceuri auto din Bucureşti. A prins rapid gustul banilor, pentru că lua pe zi cât alţii într-o lună întreagă. Într-un timp relativ scurt s-a văzut cu o grămadă de bani şi a decis să-şi deschidă un magazin.

A terminat facultatea de finanţe-bănci

Marian Iancu nu şi-a ascuns niciodată dragostea pentru Rapid

image

A prosperat, mai ales după Revoluţie, când ajunsese să deţină şapte magazine în care făcea comerţ cu piese Dacia. A făcut studii de economie şi finanţe-bănci şi a intrat puternic în business cu carburanţi şi petrol. A urmat colaborarea cu Balkan Petroleum, firma care sponsorizează echipa de pe Bega, şi-a consolidat poziţia în companie şi aşa a ajuns şi la FC Timişoara, ca reprezentant al societăţii. 

"Iancu e un patron care a muncit o viaţă ca să bage bani la Timişoara şi n-a luat niciun trofeu. Astfel de oameni ar trebui încurajaţi să vină în fotbal."
Dumitru Dragomir
preşedinte LPF

"Eu m-am săturat de acest personaj, care jigneşte pe toată lumea şi care lansează acuzaţii spre toţi. Cred că a rămas cu sechele din perioada petrecută în arest."
Mihai Stoica
fost manager general Vaslui

Pe toate feţele

-Afaceri: Controversele legate de afacerile sale sunt cele despre VGB şi RAFO Oneşti, societăţi care i-au provocat mai multe dosare penale, inclusiv trei mandate de arestare preventivă.

-Avere: Este un om bogat, are mai multe proprietăţi în centrul Bucureştiului, în Timişoara, dar şi în zona montană. De altfel, deţine zeci de hectare de terenuri. În 2009, a fost cel mai bogat patron din Liga I în materie de lichidităţi, după ce DNA i-a deblocat conturile în care erau în jur de 220 de milioane de dolari. 

-Defect: Nu ţine deloc cont de părerile celor din jur, este un tip foarte orgolios şi de multe ori îi tratează pe subalterni cu superioritate.

-Calitate: Este loial oamenilor care l-au ajutat atât profesional, cât şi personal.

-Familie: E căsătorit şi are un băiat, Emil, care şi-a serbat în acest an majoratul. Iancu junior este nelipsit de la meciurile Timişoarei.

-Performanţe: FC Timişoara s-a clasat o dată pe locul doi în Liga I, a ajuns de două ori în finala Cupei României şi a evoluat o dată în grupele Ligii Europei.

Note „Adevărul"

-Corectitudine: 7 / 10
-Influenţă: 8 / 10
-Credibilitate:  7 / 10
-Abilitate: 8 / 10
-Relaţii: 8 / 10
-Cunoscător fotbal: 8 / 10
-Profesionalism: 8 / 10

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite