Mărturia unui huligan: ce meserie are cel care a aruncat o coajă de banană spre Wellington şi cum îşi explică gestul. „La meci nu te simţi bine, dacă nu înjuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce trece prin capul unuia care merge la stadion şi aruncă o coajă de banană spre un jucător de culoare? Citiţi declaraţiile celui care l-a făcut pe Wellington să plângă.

Organizatorii meciului Chiajna – Rapid şi-au arătat incompetenţa, nereuşind să-i identifice pe huliganii care au aruncat o coajă de banană şi au fluturat un steag nazist în timpul partidei.

Ceea ce n-au putut să facă ei, a reuşit prosport.ro la 48 de ore după terminarea jocului. Jurnaliştii Sorina Opriţescu şi Costin Ştucan au stat de vorbă cu suporterul rapidist care l-a făcut pe atacantul brazilian al Chiajnei, Wellington Carlos, să izbucnească în plâns. 

Iacob Costache (39 de ani), taximetrist de meserie, a acceptat dialogul doar după ce reporterii l-au ameninţat că vor lua legătura cu firma de taximetrie pentru care lucrează şi îi vor informa şefii despre ceea ce a făcut angajatul lor la Chiajna.

„Wellington ne-a înjurat“

Iniţial, suporterul rapidist a negat că ţinta sa ar fi fost Wellington: „Eu nu am aruncat coaja de banană spre el, ci spre unul din staff-ul Rapidului, care e prieten cu mine. Am făcut o glumă cu el, nicidecum cu Wellington“.

Ulterior însă, Costache a recunoscut ce a stat la baza gestului său grobian. „Am fost provocat. În minutul 59, când noi am scandat <<hu, hu, hu>>, Wellington s-a întors către noi şi ne-a înjurat. Am văzut coaja de banană pe scaun şi am aruncat-o spre el. Dacă era fair-play, Wellington nu ne înjura. Am mai scandat şi împotriva altor jucători de la alte echipe, iar ei şi-au văzut de treaba lor“, a continuat huliganul.

Deşi are o logică penibilă, taximetristul ridică, totuşi, şi o problemă reală: „Regret ce am făcut. A fost un gest oribil şi urât. Dar pe rapidişti, când îi face lumea <<ţigani>>, <<ciori>> sau mai ştiu eu cum, atunci nu mai e rasism? Nici nu se iau măsuri“.

Chiar dacă spune că regretă ce a făcut, Iacob Costache lasă de înţeles că şi pe viitor poate face un gest similar: „Ştii cum e în România. Până nu înjuri şi nu scandezi ceva nelalocul lui, nu te simţi bine. Repet: regret enorm gestul făcut. E primul gest de genul ăsta de când sunt rapidist“.

16.000 de euro e amenda maximă pe care o poate primi Rapid după gestul huliganului de la Chiajna. În plus, echipa va juca mai multe meciuri fără spectatori.

Rapid îl va exclude pe viaţă

Iacob Costache (foto) insistă că iubeşte Rapidul, însă clubul său preferat riscă sancţiuni drastice din partea FRF, tocmai din cauza a ceea ce a făcut taximetristul de 39 de ani. „Rapid înseamnă foarte mult pentru mine“, a spus Costache pentru prosport.ro. În ciuda acestei declaraţii de dragoste, huliganul de la Chiajna riscă să nu mai vadă nicio partidă de pe teren propriu a formaţiei sale favorite. „Suntem profund dezgustaţi de faptul că la un meci al echipei noastre, un jucător de fotbal a fost victima unor atacuri rasiste. A fost un gest izolat, al unui singur spectator, un atac murdar şi laş, petrecut pentru prima oară la un meci al Rapidului. Indiferent cine ar fi, odată identificat, autorul acestui gest reprobabil va primi interdicţie pe viaţă la toate meciurile organizate de FC Rapid“, se arată într-un comunicat al clubului.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite