Antrenorul care a impresionat anul trecut în Spania, despre Marius Lăcătuş: „Mai periculos decât veninul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paco Jemez. Foto: jotdown.es
Paco Jemez. Foto: jotdown.es

Se numeşte Paco Jemez şi e antrenor la Rayo Vallecano. Sezonul trecut a făcut „minuni“ cu micuţa grupare din Madrid, pe care a dus-o la un pas de Europa, iar presa spaniolă îl iubeşte, fiind o adevărată enciclopedie fotbalistică. Într-un interviu acordat pentru publicaţia „Jot Down", fostul fundaş a rememorat câteva amintiri pe care le are cu Marius Lăcătuş.

La începutul anilor ’90, Paco Jemez era fundaş central la Rayo, chiar echipa pe care acum o conduce din postura de antrenor. Era perioada în care în Spania evoluau atacanţii români Gabi Balint (Burgos, 1990-1993) şi Marius Lăcătuş (Oviedo, 1991-1993). 

Pe ultimul, Jemez nu l-a uitat, mai ales că a avut ocazia să-l marcheze direct, în câteva meciuri. Într-un interviu amplu pentru „Jot Down", o publicaţie culturală on-line spanioliă, fostul fundaş şi-a povestit pe larg cariera. Iar un paragraf l-a dedicat chiar „Fiarei". 

Marius Lăcătuş

Lăcătuş, al doilea din stânga, rândul de jos, în perioada Oviedo (1991-1993). 51 de meciuri, 7 goluri

Paco Jemez, despre Lăcătuş 

„Pe Balint nu mai ştiu dacă l-am marcat, dar Lăcătuş....nasol rău...Mai rău decât veninul. Unul dintre cie mai periculoşi jucători pe care i-am întâlnit în cariera mea. A fost cel care i-a rupt piciorul lui Camacho, într-un meci al naţionalelor Spaniei şi României. Şi n-o spun doar eu. Să vă povestesc un episod. Eram la Oviedo, la un meci, şi discutam ca înttre fotbalişti, la milocul terenului, înaintea partidei. Iar Carlos (n.r.  Carlos Munoz Cobo, atacant la Oviedo la acel moment), m-a luat deoparte şi mi-a spus: <Paco, ai grijă cu românul, că e mai nenorocit decât mama care l-a făcut>. Deci asta mi-a spus-o chiar coechipierul său, când a aflat că eu urma să-l marchez direct! Trebuia să ai mare atenţie cu el, era foarte periculos“

Paco Jemez a fost şi internaţional spaniol, pentru care a evoluat timp de trei ani şi a strâns 21 de apariţii, printre care şi meciuri la EURO 2000. S-a retras de pe gazon în 2006, de la Lugo, iar cariera de antrenor şi-a început-o în anul următor, la o echipă din ligile inferioare, Alcala. Din 2012 a debutat pe prima scenă, la Rayo Vallecano, unde a impresionat. 

A încheiat cu gruparea madrilenă pe locul 8, aproape de cupele europene, însă cu cifre excelente. Spre exemplu, Rayo a fost sezonul trecut, potrivit statisticilor furnizate de Jot Down, a treia echipă din Europa, ca posesie (58, 13%), după Barcelona (69,13%) şi Bayern Munchen (63,62%). 

În plus, Rayo a fost o echipă extrem de ofensivă, a doua din Spania din punct de vedere al şuturilor la poartă (567), depăşită doar de Real Madrid (709). 

Marius Lăcătuş şi-a dobândit porecla de „Fiara“ de-a lungul carierei de jucător, din cauza răutăţii arătate pe gazon. Pe lângă Camacho, Lăcătuş l-a accidentat dur la partida România-Spania din 1987 şi pe Goicoecha, iar mai târziu (1999) i-a încheiat cariera lui Ardeleanu, de la FCM Bacău, după o dublă fractură de tibie şi peroneu. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite