Marius Şumudică: „Mai vreau doi fundaşi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul Rapidului caută disperat fotbalişti care să-i acopere găurile de la echipă, dar se loveşte de lipsa de bani din bugetul clubului. Din Spania, unde se află în cantonament cu Rapidul, la Benidorm, Marius Şumudică a radiografiat lotul echipei sale şi a clarificat „greva“  fotbaliştilor săi.

Şumi a explicat, printre altele, ce anume lipseşte Rapidului pentru a ataca returul cu maximum de încredere.

„Adevărul": Domnule Şumudică, a venit Rui Duarte?

Marius Şumudică: Nu!

Dacă vine, mai are şanse să joace vreodată la Rapid?

Astea sunt probleme care vor ţine de conducerea clubului. Eu nu pot decât să‑l antrenez, să antrenez ceea ce mi se pune la dispoziţie. Dar este clar că dacă ar veni, ar fi în urmă, mult în urmă... Probabil va primi o sancţiune pentru întârziere, dar, din nou, asta e problema clubului. Eu nu mă ocup de aşa ceva.

Spuneaţi că obiectivul dumneavoastră este Liga Europa, dar domnul Dinu Gheorghe susţine că acum obiectivul s-a schimbat la Rapid, fiind mai importantă autofinanţarea decât Liga Europa. Pentru dumneavoastră, ca antrenor, este mai greu să vă atingeţi obiectivul astfel?

Da, e dificil în aceste condiţii, pentru că noi, cât de urgent, trebuie să găsim un fundaş central şi probabil şi un fundaş dreapta, în cazul în care Rui Duarte nu se întoarce. Ştim cu toţii că nu sunt bani şi avem de căutat. Avem de căutat, pentru că la Rapid nu poate să joace orice jucător, fiindcă este un anumit nivel. Aceasta este problema care mă frământă cel mai mult în acest moment.

Cum veţi reuşi să aduceţi, astfel, jucătorii doriţi. Bani nu sunt, se termină şi perioada de transferuri...

Da, e foarte greu, de-aia spuneam că mă frământă. Sunt în legătură cu mai mulţi agenţi de jucători, pe care îi cunosc eu, din Portugalia. Încerc să mă acopăr, vom încerca să împrumutăm un jucător, probabil. Trebuie să ne acoperim, pentru că stăm doar în trei fundaşi centrali şi ne aşteaptă un retur dificil.

„Sburlea va exploda"

Dinamo a vândut 10 jucători, Steaua l-a dat pe Stancu. Credeţi că rivalele s-au slăbit?

Nu, nu, nu! Dinamo e Dinamo! Rămâne o echipă de temut, indiferent cine va juca. Steaua, la fel, este o echipă foarte puternică, cu un lot puternic. În plus, s-a întors şi domnul Stoica, care este unul dintre cei mai buni conducători din fotbalul românesc. Steaua este mai puternică prin venirea sa. Dar nu este vorba, oricum, numai de Steaua şi Dinamo. CFR Cluj este o echipă foarte puternică, Timişoara, Vaslui, nu mai zic de Oţelul...

O să menţină gălăţenii ritmul şi în retur?

Nu ştiu dacă vor avea acelaşi parcurs, dar eu susţin că mai mult ca sigur va câştiga campionatul.

Cum mai este relaţia cu domnul Copos? Aţi mai vorbit în ultima vreme, dat fiind că dânsul susţine că nu mai vrea să se implice....

Da, bineînţeles că vorbim. Vorbesc aproape zilnic cu dânsul. Avem o relaţie normală, patron-antrenor. Ţinem legătura, mă sună des, este îngrijorat şi dânsul. Se gândeşte zilnic la Rapid. Probabil a terminat ce avea de făcut la Poiana Braşov şi acum se implică mai mult. Ţine legătura şi cu mine, şi cu domnul Dinu Gheorghe şi încercăm să găsim soluţii pentru a ne realiza obiectivele.

Se vorbea de greve la echipă, din cauza problemelor cu banii. Acum, au venit banii. S-au liniştit apele?

N-a fost problemă de grevă niciodată, ei s-au antrenat mereu, nu au refuzat niciodată să se pregătească. Asta înseamnă grevă: să nu vrei să te antrenezi, să nu vrei să-ţi exerciţi munca. Abia atunci se poate discuta de grevă. N-a fost cazul. Am un grup bun, care tot timpul a pus fotbalul pe primul plan, şi nu problemele financiare şi banii. În momentul de faţă sunt cu banii la zi, sunt plătiţi inclusiv pe decembrie şi nu mai au altă grijă decât să se pregătească foarte bine.

Noile achiziţii, Pancu şi Olberdam, cum se descurcă în cantonament, la antrenamente?

Pancu e un jucător profesionist, un fotbalist de care aveam nevoie. Zilele acestea trebuie să parafeze contractul, pentru că am înţeles că a devenit jucător liber, având înainte o problemă de rezolvat cu Vaslul. Pancu nu mai are nevoie de o perioadă de probă sau de acomodare, el este obişnuit cu acest club. Este un fotbalist consacrat, care va face faţă la actualul Rapid. Olberdam este un jucător pe care îl ştiu din Portugalia, despre care am primit referinţe bune. Este un pic în urmă cu pregătirea, a venit mai târziu cu 10-12 zile şi încercăm să-l aducem la acelaşi nivel cu ceilalţi jucători. Abia la sfârşitul acestui cantonament vom putea să tragem o concluzie despre stadiul în care se află.

Ce se întâmplă cu atacanţii de nu prea dau randament? Dumneavoastră ca fost atacant, cum vedeţi acest lucru?

Unde nu dau atacanţii randament? De ce toată lumea spune asta? Herea şi Cassio, împreună au 16 goluri marcate.

Sburlea, de exemplu, a dat un singur gol în tur...

Da, în cazul lui Sburlea e adevărat, dar el nici nu a prea fost folosit... Dar veţi vedea că Sburlea, în acest retur, va marca o mulţime de goluri. Sunt ferm convins că va înscrie mult.

În legătură cu Bornescu şi Coman, rămâneţi şi după aceste prime zile de cantonament de aceeaşi părere? S-a terminat principiul rotaţiei?

Da. După acest cantonament, mai mult ca sigur, unul dintre ei va fi numărul 1 în poartă şi celălalt va pleca din postura de al doilea portar.
MM Stoica s-a arătat deranjat de declaraţiile dumneavoastră legate de Stancu, de faptul că aţi spus că nu valora 6 milioane de euro...
Eu îl respect pe domnul Stoica. Încă o dată spun: este unul dintre cei mai buni conducători din ţară, este un om care a făcut performanţă la echipele dânsului şi eu nu pot decât să-l respect. Dincolo de aceasta, cred că fiecare om poate să aibă dreptul la propria opinie. Eu rămân la opinia mea, dânsul rămâne la a dânsului... Fiecare poate să spună ceea ce crede. În schimb, eu niciodată nu o să ajung să‑l jignesc sau să fac ceva de genul ăsta. Îl respect pentru tot ceea ce face şi cred că, prin revenirea sa la Steaua, fotbalul din România a devenit mai puternic, pentru că există o rivalitate mai mare. Pe de altă parte, în momentul în care eşti bun în meseria pe care o faci ai şi duşmani.

Domnul Mircea Lucescu spunea, mai de mult, că este periculos să ai mai mult de cinci brazilieni la echipă, pentru că sunt greu de controlat. Dumneavoastră, care aveţi acum opt brazilieni, cum vă descurcaţi cu ei?

Păi, şi nea Mircea cred că are acum mai mult de cinci. Şi cum e greu să controlezi o echipă cu mulţi brazilieni, când a luat Cupa UEFA? În opinia mea, nu este adevărat acest lucru. Ceea ce este adevărat, însă, e că brazilienii, prin prisma faptului că vorbesc aceeaşi limbă şi datorită felului lor de‑a fi, stau mai mult împreună, în grup. Dar la mine, deocamdată, nu se simte lucrul acesta. Nu am astfel de probleme.

Aţi cerut în mod special anumiţi jucători care nu vi s‑au adus?

Nu. N-am cerut, în afară de ce v-am spus mai devreme despre fundaşul central de care avem nevoie şi de fundaşul lateral, în cazul în care Rui Duarte nu se mai întoarce. Doar de aceşti doi jucători mai are nevoie Rapidul. În rest, am un lot complet, de care sunt mulţumit.

Lotul deplasat în Spania

-Portari: Bornescu, Coman, Straton
-Fundaşi: M. Constantin, M. Antonio, Glauber, Ezequias, Candido da Costa, Bozovici.
-Mijlocaşi: Spadacio, Lazăr, Roman, Frunză, Cesinha, Olberdam, N. Grigore, Grigorie, Pancu.
-Atacanţi: Herea, Cassio, Sburlea, Ciolacu.

" Oţelul nu va putea menţine ritmul din tur. Cu toate acestea, nu cred că mai are cum să piardă titlul. "

" Dinamo şi Steaua rămân echipe de temut, în ciuda plecărilor. Venirea lui Mihai Stoica este un mare câştig pentru stelişti. "

Marius Şumudică
antrenor Rapid

Cantonament de 40.000 de euro!

De pe terasa Hotelului Villa del Mar, rapidiştii au o privelişte superbă spre Marea Mediterană  Foto: Mihai Mateiaş



Dacă Steaua şi CFR Cluj au preferat Antalya, unde preţurile sunt mai mici, Rapid s-a tratat regeşte în această iarnă, alegând Spania.
Rapidiştii sunt cazaţi în Benidorm, într-un complex sportiv situat la 20 de kilometri de Alicante, pe Costa Blanca, unde o cameră dublă în perioada aceasta costă în jur de 200 de euro pe noapte. George Copos a scos bani serioşi din buzunar, întregul stagiu de pregătire costând Rapidul aproape 40.000 de euro.

Giuleştenii au avut şansa să-şi recupereze banii, dar au pierdut primul meci, cu Rosenborg, şi astfel şansa de a ajunge în finală. Premiul cel mare la turneul Copa de Sol era de 40.000 de euro, exact cât a avut de plătit Copos. Singurul inconvenient al cantonamentului l-a reprezentat drumul parcurs la meciuri. Cum disputele cu Dnepr şi Rosenborg au fost programate pe „Estadio Martinez Valero" din Elche, giuleştenii au mers 100 de kilometri până la stadion.

Întâlnesc campioana Suediei

După campioana Norvegiei, Rosenborg, în faţa căreia au pierdut la penalty‑uri, 3-5, giuleştenii vor înfrunta mâine, în cea de-a doua partidă de la Copa de Sol, campioana la zi a Suediei, Malmö FF. Aceasta a pierdut, 1-2 (1-2), partida disputată la Elche în faţa lui Spartak Moscova. Cele două echipe vor juca de la ora 14.00.

4% dintre locuitorii Benidormului sunt români. Circa 3.000 de conaţionali muncesc în oraşul turistic.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite