Marica, mai tare decât Hagi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 La 27 de ani, pe care-i va împlini pe 2 octombrie, atacantul lui Schalke a înscris deja de 17 ori pentru naţională, în timp ce „Regele“ avea doar 16 reuşite la această vârstă.
La 27 de ani, pe care-i va împlini pe 2 octombrie, atacantul lui Schalke a înscris deja de 17 ori pentru naţională, în timp ce „Regele“ avea doar 16 reuşite la această vârstă.

La 27 de ani, pe care-i va împlini pe 2 octombrie, atacantul lui Schalke a înscris deja de 17 ori pentru naţională, în timp ce „Regele“ avea doar 16 reuşite la această vârstă. Mutu, cu 18 goluri, ar putea fi şi el întrecut după meciul cu Andorra.

Ciprian Marica îşi anunţă candidatura pentru titlul de cel mai bun marcator al naţionalei din toate timpurile. Liderul din acest moment e Gică Hagi, care a punctat de 35 de ori. "Regelui" îi suflă însă în ceafă Adi Mutu, care are cu un singur gol mai puţin şi, în mod normal, e o chestiune de timp până când „Briliantul" va urca pe primul loc al acestui clasament. Aceasta e una dintre ambiţiile care l-a motivat pe actualul vârf de la Ajaccio să refuze contracte bănoase din zona arabă pentru a rămâne în atenţia naţionalei, Piţurcă atrăgându-i atenţia că nu-l va mai convoca dacă nu va evolua în Europa.

A trecut de Popescu şi de Munteanu

Cel care i-ar putea însă strica socotelile lui Mutu e colegul său din linia de atac a României, Ciprian Marica. Atacantul lui Schalke vine tare din urmă şi a ajuns deja la 17 goluri cu reuşita din Estonia, gol cu care a trecut în ierarhia all-time a golgheterilor primei reprezentative pe poziţia a 13-a, depăşind două nume uriaşe ale naţionalei, Gică Popescu şi Dorinel Munteanu.

Procentaj mai bun în oficiale decât Mutu

Ce e însă remarcabil e că Marica va împlini abia pe 2 octombrie 27 de ani. Până la această vârstă, Hagi marcase doar de 16 ori pentru România, iar Mutu de 18 ori, dar "Briliantul" poate fi însă depăşit în meciul de mâine cu Andorra, astfel că Ciprian s-ar plasa în faţa primilor doi golgheteri din istoria tricolorilor. Marica mai are un avantaj faţă de Mutu, el având un procentaj mai bun al golurilor marcate în jocurile oficiale din totalul reuşitelor, 70,6% faţă de 67,6%, ambii fiind însă depăşiţi de Hagi, cu 74,3%.

Dumitrache şi Răducioiu, final la 26 de ani

Într-un clasament al celor mai buni marcatori până la 27 de ani, lider e Bodola, care a înscris 28 din cele 30 de goluri ale sale înainte să împlinească această vârstă. De notat că doi dintre cei mai mari atacanţi din toate timpurile ai naţionalei, Dumitrache (15 goluri) şi Răducioiu (21), îşi terminaseră deja porţia de goluri şi de selecţii la doar 26 de ani.

Ameninţă Top 10 şi la selecţii

Debutant la echipa naţională pe când avea doar 18 ani, într-un amical cu Italia din noiembrie 2003, Marica ameninţă şi topul selecţiilor cu cele 56 de meciuri bifate până acum. Niciun alt jucător aflat în activitate în acest moment nu strânsese atâtea meciuri până la 27 de ani.

Cum la finalul lui 2012 poate ajunge la borna 60 dacă va intra în toate cele patru partide rămase de jucat, Ciprian are şansa să ameninţe Top 10 al selecţiilor, în care ultima poziţie e ocupată acum de Raţ şi Rednic (83 de meciuri), până să împlinească 30 de ani.

15 luni trecuseră de când Marica nu mai marcase pentru naţională. Ultimele sale reuşite au fost în iunie 2011, în România - Bosnia 3-0.

Schalke îi pune piedică

Problema cea mai mare a lui Marica e situaţia de la echipa de club. La Schalke, titular incontestabil al postului de atacant e Huntelaar, iar Ciprian prinde foarte rar echipa şi atunci pe poziţii nefamiliare, ca atacant retras sau lateral. Dacă pentru meciurile cu Estonia şi Andorra a putut fi convocat, pentru că sezonul e abia la început şi n-a trecut mult timp de la meciurile de pregătire din vară, în care nemţii au folosit toţi jucătorii, problema s-ar putea agrava până la "dubla" cu Turcia şi Olanda. Până atunci mai e o lună, iar dacă Ciprian nu va fi folosit deloc titular, şi-ar putea ieşi din ritm şi pierde locul de la naţională.

Info
image
Info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite