Mariana Simionescu ar fi putut să fie în elicopterul prăbuşit în Dakar 1986

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Thierry Sabine
Thierry Sabine

Una dintre dramele care au îndoliat raliul-raid Dakar s-a produs în 14 ianuarie 1986. Aflat la bordul unui elicopter cu care încerca să găsească un echipaj rătăcit, în timpul unei etape din Mali, pe o furtună de nisip, Thierry Sabine, creatorul întrecerii, şi-a găsit sfârşitul în urma prăbuşirii aparatului de zbor. Cu el trebuia să fie şi campioana tenisului Mariana Simionescu, însă românca a refuzat invitaţia în ultimul

Născut pe 13 iunie 1949, la Neuilly-sur-Seine, francezul Thierry Sabine a fost un pasionat în deşert, în timpul cursei Abidjan - Nisa.
Thierry Sabine şi-a găsit participant la cursele moto. De altfel, ideea de a pune bazele unui raliul-raid i-a venit în 1977, după ce s-a rătăcit sfârşitul pe 14 ianuarie 1986, într-un moment în care Dakar-ul îşi câştigase deja o notorietate. În acea zi se desfăşura etapa Niamey - Gourma-Rharous (Mali), în lungime de 843 de kilometri. Concurenţii au luat startul la 4 dimineaţa tocmai pentru că erau condiţii dificile de concurs - furtunile de nisip erau frecvente în acea zonă a Africii.

Director al cursei, Sabine a urcat într-un elicopter pilotat de Francois Xavier Bagnoud, alături de tehnicianul radio Jean Paul Le Fur, cântăreţul francez Daniel Balavoine şi ziarista Nathalie Odent. După spusele sale, fosta campioană a tenisului românesc, Mariana Simionescu, a fost şi ea invitată să-l însoţească pe Sabine, însă a refuzat. Spre norocul ei.  

Cum încă de atunci organizatorii raliului-raid se preocupau şi de alte probleme legate de zonele traversate, încercând să-i ajute pe localnici, Sabine s-a întâlnit cu reprezentanţi ai guvernului din Mali cu care a discutat despre instalarea unor pompe de apă, dar şi despre faptul că un convoi de camioane ale organizaţiei umanitare "Paris du coeur" fuseseră blocate la intrarea în această ţară. Apoi, Thierry a asistat la lovitura de începere a meciului de fotbal dintre echipa din Gao şi cea din Mopti.

În jurul orei 17.00, vremea s-a schimbat brusc, iar prognoza nu era deloc încurajatoare. Cu toate acestea, elicopterul s-a ridicat de la sol şi a pornit spre bivuacul din Gourma-Rharous, locul unde urma să se producă sosirea de etapă. Urmau să fie parcurşi o sută de kilometri în condiţii dificile. La 18.10 s-a făcut o escală la Gossi, de unde urma să se plece în a doua probă specială. Thierry Sabine a discutat cu unii dintre concurenţi. Vântul era tot mai puternic, ridicând nisipul şi afectând vizibilitatea. Elicopterul şi-a reluat însă zborul urmând valea fluviului Niger.

Cu 22 de kilometri înainte de Gourma aparatul de zbor nu mai avea niciun reper la sol. Totul este cufundat în întuneric. Cu toate acestea însă elicopterul a rămas în aer. Se făcuse ora 19.00. Sabine a auzit atunci, prin radio, cum un echipaj solicita ajutor. Maşina a fost găsită, însă, deşi vremea era potrivnică, elicopterul s-a înălţat din nou încercând să se ghideze după stopurile autovehiculului 4x4. Pe la ora 19.30 s-a produs tragedia. Aparatul de zbor a lovit un copac cu o elice, fapt care l-a dezechilibrat. Impacul a fost nimicitor, elicopterul dezintegrându-se pe o rază de 150 de metri. Cei cinci pasageri au murit imediat.

Accidentul a fost învăluit în mister. Mai precis cauzele pentru care Sabine n-a ordonat ca aparatul să rămână la sol. S-a vorbit chiar că elicopterul ar fi fost doborât cu gloanţe, zona fiind una de conflicte armate. În plus şi unii dintre concurenţi au spus că s-a tras asupra lor. S-a pomenit şi despre un atentat sau sabotaj - nici atunci trecerea caravanei prin Africa nu era pe placul multora dintre oamenii locului.  

Cu toate că şi-a pierdut iniţiatorul, în condiţii tragice, raliul-raid Dakar a continuat, caravana ajungând la sosire, în Senegal.

În elicopterul prăbuşit în 1986 ar fi trebuit să urce şi Mariana Simionescu, fosta campioană a tenisului fiind căsătorită pe atunci cu Jean-Louis Schlesser. Fost pilot de Formula 1, francezul participa pe atunci şi la raliul-raid din Africa. Simionescu a fost invitată de Sabine să o însoţească în acea zi fatidică de 14 ianuarie, însă românca l-a refuzat în ultima clipă. Spre norocul ei.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite